ПОСТАНИТЕ СОМЕЛИЈЕР: Научите које вино уз коју храну
У вину је истина, али и бројне дилеме.
Никад више нећете морати да се "ломите" око тога коју боцу треба да отворите уз пасту, а коју уз месо.
Што се меса тиче, можете се водити правилом – бело вино уз бело месо, црно вино уз црвено. Ово не важи за све сорте и варијације, али ћете мање грешити ако се тиме водите. Бело месо печено на роштиљу најбоље иде уз суво бело вино, а стара црна вина иду уз дивљач и тамно месо. Сухомеснате производе и пршуту служите уз светла розе вина, мада ни бело суво вино није лош одабир.
И поврће тражи адекватно вино. Бела вина иду уз парадајз, шаргарепу и лук, док печурке, патлиџан и јела са печеним поврћем траже црно вино. Ипак, ако тим јелима додате лимун, мајонез или сос од сирћета и уља – одаберите бело, благо киселкасто вино.
Риба је уз вино одувек ишла, па је тако најбоље пити бело суво вино уз пржену и поховану рибу, као и уз шкампе. Грилована риба, ракови, шкољке и кавијар иду уз бела ароматична вина, док меснатије рибе као што су лосос и туна захтевају црна вина. Наравно, остриге иду уз шампањац, као у најслађим и најромантичнијим филмовима.
Сомелије је вински професионалац који предлаже врсту вина и помаже у његовом одабиру. Може се срести у бољим ресторанима. Осим одабира, сомелије може да вас посаветује и о набавци и складиштењу вина.
Лагана храна тражи лагано вино, па уз салате немојте пити црна јака вина.
Сос којим преливате пасту или састојци уз које се она служи одређују које вино најбоље иде уз њу. Шпагете са преливом од морских плодова тражиће лагано бело вино, док је јаче црно вино резервисано за јак прелив од парадајза.
Десерти воле слатка, likerska и пенушва вина. Битно је само да вино буде слађе од слаткиша, јер ћете иначе тешко осетити укус вина. Ако као десерт сервирате воће или воћне посластице, неизбежан избор су шампањац, likersko розе или старо црно вино.
Ово је златно правило за спајање вина и хране. Нека оба потичу из исте земље и биће вам лакши одабир – уз пицу иду италијанска вина.
Ипак, обратите пажњу на то да егзотична и зачињена храна не иде добро уз егзотична вина. Мексичка јела неће ићи добро уз јака вина, јер топлина алкохола појачава зачине. Уместо тога, пише магазин "Стил", одаберите вино које благо слади.