RIBA SA UMAKOM OD POMORANDŽE: Moderan specijalitet za tradicionalnu trpezu
Za Badnje veče pripremite ribu na ovaj način i oduševite nepca!
Potrebno:
- 4 supene kašike maslinovog ulja
- 4 fileta bele ribe
- 1 supena kašika mešavine začina
- 2 kafene kašičice limunovog soka
- 2 šargarepe
- 2 mlada luka
- 2 tikvice
- 1 crvena paprika
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica mešavine začina
- 60g margarina
- 1 mladi luk (beli deo sitno seckan)
- 125ml soka od pomorandže
- 1 kafena kašičica rendane kore od pomorandže
- 1 kafena kašičica vegete
- 1 kafena kašičica gustina
- 2 kašike vode
Priprema:
Isecite 4 veća pravougaonika aluminijumske folije i premažite ih polovinom količine maslinovog ulja. Stavite svaki filet ribe na zasebnu foliju, pospite mešavinom začina, pokapajte limunovim sokom i premažite sa još malo ulja. Zamotajte ribu u foliju i pecite u zagrejanoj rerni na 180° 10-15 minuta.
Povrće očistite i isecite ga na tanke trake. U većem tiganju zagrejte ulje i povrće kratko prodinstajte. Dodajte mešavinu začina i dinstaje još dva minuta.
Na 20g margarina kratko prodinstajte sitno seckan luk. Dodajte pomorandžin sok, rendanu pomorandžinu koru i mešavinu začina. Kuvajte uz neprestano mešanje 3-4 minuta i dodajte gustim razmućen sa vodom. Skinite sa vatre i u vruć umak postepeno umešajte preostali margarin.
Pečenu ribu izvadite iz folije, stavite na ugrejane tanjire i poslužite s prilogom od povrća i umakom od pomorandže.