РИБА СА УМАКОМ ОД ПОМОРАНЏЕ: Модеран специјалитет за традиционалну трпезу
За Бадње вече припремите рибу на овај начин и одушевите непца!
Потребно:
- 4 супене кашике маслиновог уља
- 4 филета беле рибе
- 1 супена кашика мешавине зачина
- 2 кафене кашичице лимуновог сока
- 2 шаргарепе
- 2 млада лука
- 2 тиквице
- 1 црвена паприка
- 2 кашике уља
- 1 кашичица мешавине зачина
- 60г маргарина
- 1 млади лук (бели део ситно сецкан)
- 125мл сока од поморанџе
- 1 кафена кашичица рендане коре од поморанџе
- 1 кафена кашичица вегете
- 1 кафена кашичица густина
- 2 кашике воде
Припрема:
Исеците 4 већа правоугаоника алуминијумске фолије и премажите их половином количине маслиновог уља. Ставите сваки филет рибе на засебну фолију, поспите мешавином зачина, покапајте лимуновим соком и премажите са још мало уља. Замотајте рибу у фолију и пеците у загрејаној рерни на 180° 10-15 минута.
Поврће очистите и исеците га на танке траке. У већем тигању загрејте уље и поврће кратко продинстајте. Додајте мешавину зачина и динстаје још два минута.
На 20г маргарина кратко продинстајте ситно сецкан лук. Додајте поморанџин сок, рендану поморанџину кору и мешавину зачина. Кувајте уз непрестано мешање 3-4 минута и додајте густим размућен са водом. Скините са ватре и у врућ умак постепено умешајте преостали маргарин.
Печену рибу извадите из фолије, ставите на угрејане тањире и послужите с прилогом од поврћа и умаком од поморанџе.