Šećer povećava hipertenziju
Gazirana pića uzrok gojaznosti i srčanih problema.
Meta-analiza 12 studija iz maja 2014. godine je došla do rezultata da šećer povećava krvni pritisak.
Gazirana pića su brzo zaradila ime "tečni slatkiši" jer sadrže u proseku 10 kašičica šećera po limenci. Ovi sokovi su najveći izvor dodatnog šećera u vašoj ishrani. Ona su često jevtinija od flaširane vode i postali su omiljeno piće većeg dela stanovništva u Americi. Kukuruzni sirup u kome ima mnogo fruktoze je glavni uzrok zbog kojeg je nivo šećera u ovim pićima tako visok. Kukuruzni sirup je označen kao zdrav i prirodni voćni šećer – fruktoza. Ali fruktoza je opasnija od običnog šećera – saharoze.
Često ispijanje ovih sokova je povezano sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima i kamenom u bubrezima, a sada su analize potvrdile da povećava krvni pritisak. Dodatni štetni efekti gaziranih pića su i aritmija, crevne bolesti, osipi, slab imunitet i alergije.
Industrija šećera negira povezanost šećera i gojaznosti, koja je poslednjih godina naročito primetna kod dece. Istraživanja, kod kojih je strogo kontrolisan unos gaziranih pića kod dece, pokazala su da se sa smanjenjem gaziranih pića smanjio i broj kilograma kod dece. Višak kilograma je takođe nešto što što se povezuje sa visokim krvnim pritiskom.
Istraživači nisu sigurni kako tačno šećer prouzrokuje povišen krvni pritisak, ali nakon sprovedenih studija došli su do nekoliko teorija. Izgleda da "tečni slatkiši" mogu da smanje azotni oksid u vašem telu, što utiče da se krvni sudovi sakupe i da krvni pritisak poraste.
Naučnici možda ne znaju šta tačno izazava hipertenziju ali oni smatraju da, na osnovu ovih studija, postoji opravdana sumnja da se unošenjem više od jednog od ovih pića dnevno povećava rizik od hipertenzije.
Postoji i teorija po kojoj jetra koristi dodatnu energiju kako bi preradila fruktozu, za razliku od saharoze, jer ono što malo ko zna je da su vam potrebna 28 molekula magnezijuma kako bi se razbio jedan molekul saharoze, a 56 molekula magnezijuma da bi se preradio jedan molekul fruktoze.
Kada se utroši većina molekula magnezijuma, nedostatak magnezijuma može da doprinese rastu krvnog pritiska jer je magnezijum potreban da bi se opustili mišići u telu, uključujući i mišiće krvnih sudova, a i azotni oksidi su takođe pod kontrolom magnezijuma.
Pokušajte da izbegnete kukuruzni sirup. Uzimajte dodatni magnezijum. Magnezijum i vitamin C će vam pomoći sa viškom šećera koji unesete u organizam.