Španska junetina
I supa i gulaš i pikantno i - lepo!
Potrebno:
- 2l vode
- lovor
- 5 čenova belog luka
- 6 zrna crnog bibera
- 1 šargarepa
- 1 celer
- 1,5kg junetina
- 2 kafene kašičice origana
- supena kašika ulja
- 1 crvena i 1 zelena paprika
- 2 glavice luka
- 400g konzervisanog paradajza
- 1 kafena kašičica kima
- 150g zelenih maslina
- 60ml limunovog soka
Za sos:
- 1 supena kašika ulja
- 2 šnite slanine
- 3 čena belog luka
- 1 glavica luka
- pola zelene paprike
- 1 supena kašika pirea od paradajza
- 2 supene kašike vinskog sirćeta
Priprema:
Naliti vodu u veliku šerpu, dodajte lovor, beli luk, biber, šargarepu, celer, junetinu i jednu kafenu kašičicu origana. Pustiti da provri, onda smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dva sata, dok meso ne omekne.
Za to vreme napravite sos. U tiganju zagrejte ulje, dodajte slaninu, beli luk, luk i paprike i dinstajte dok sve ne omekša. Potom dodajte sirće i pire od paradajza i ponovo promešajte, dok sirće ne ispari. Ohladite sos 10 minuta i onda ga propasirajte.
Izvadite junetinu iz šerpe i pomoću dve viljuške iscepkajte ga na komadiće. Bujon procedite u drugu šerpu.
Zagrejte masnoću u šerpi u kojoj je spremana junetina i dodajte sos, paprike i luk. Dodajte i meso, pa potom i bujon, zajedno sa paradajzom, kimom i preostalim origanom. Jelo treba da vri na tihoj vatri 20 minuta, bez poklopca. Na kraju kuvanja dodajte masline i limunov sok.