Šta raditi sa ostacima hrane?
Logično - spremiti od njih specijalitete!
BAJAT HLEB
Naravno, najmanje što možete da uradite jeste da hleb sameljete u prezle ili da ispržite prženice. No, imamo tu još nekoliko opcija.
Hleb možete natopiti mlekom, složiti ga u podmazan sud i preko njega sipati dinstane šampinjone. Odozgo prelijte mešavinom pavlake i jaja i zapecite. Ukoliko baš želite da se istaknete ovim specijalitetom, možete ga na pola pečenja posuti rendanim parmezanom.
Ako preferirate slatkiše, onda možete hleb iseći na kockice i pomešati ga sa smesom od putera, šećera, mleka, jaja i voća. U tu masu možete sipati i malo ruma, kako biste ojačali ukus deserta.
PILEĆI OSTACI
Pekli ste pile, ali bilo je preveliko za vaše kapacitete, pa sad razmišljate šta ćete sa preostalim mesom? Odgovor je jednostavan, a ima ih i više.
Meso možete iseckati na kockice, zamešati sa zelenom salatom, maslinama, paradajzom, sirom i majonezom i tako napraviti savršen obrok.
Takođe, od tih kockica mesa možete napraviti i tortilje tako što ćete iste premazati sosom po želji, dodati povrće (opet po želji) i piletinu.
PARADAJZ SOS
Skuvali ste previše sosa za špagete i šta ćete sad?
Naravno da je gre'ota bacati hranu, zato možete, na primer, taj sos iskoristiti da u njemu ukuvate i zapečete punjene paprike.
Sos možete iskoristiti i za pravljenje pizze, nemojte to da zaboravite.
VOĆE
Kupili ste mnogo voća i sad ne znate šta ćete sa bananama, jabukama i jagodama koje niko od ukućana ne jede, ma koliko im vi dosađivali?
Prvo što nam pada na pamet jeste – sok. Možete da izmiksate to voće, dodate malo mleka i nekoliko kockica leda i da servirate prijateljima zdravlje u čaši.
Možete napraviti i sladoled, voćne pite ili voćne mafine.
MASNOĆA
Nikako ne bacajte masnoću od pečenja – nju, kao koncentrat mesa, možete koristiti kao preliv za kuvano povrće, pirinač ili pastu.
Naravno, ako ste ljubitelj čuvenih komplet lepinja, masnoća je najvažniji deo istih. Lepinje presecite tako da skinete poklopac i u njen donji deo sipate mešavinu kajmaka, sira i jaja. Na tu smesu sipajte masnoću ili takozvani pretop, poklopite lepinju i zapecite je.