Шта радити са остацима хране?
Логично - спремити од њих специјалитете!
БАЈАТ ХЛЕБ
Наравно, најмање што можете да урадите јесте да хлеб самељете у презле или да испржите прженице. Но, имамо ту још неколико опција.
Хлеб можете натопити млеком, сложити га у подмазан суд и преко њега сипати динстане шампињоне. Одозго прелијте мешавином павлаке и јаја и запеците. Уколико баш желите да се истакнете овим специјалитетом, можете га на пола печења посути ренданим пармезаном.
Ако преферирате слаткише, онда можете хлеб исећи на коцкице и помешати га са смесом од путера, шећера, млека, јаја и воћа. У ту масу можете сипати и мало рума, како бисте ојачали укус десерта.
ПИЛЕЋИ ОСТАЦИ
Пекли сте пиле, али било је превелико за ваше капацитете, па сад размишљате шта ћете са преосталим месом? Одговор је једноставан, а има их и више.
Месо можете исецкати на коцкице, замешати са зеленом салатом, маслинама, парадајзом, сиром и мајонезом и тако направити савршен оброк.
Такође, од тих коцкица меса можете направити и тортиље тако што ћете исте премазати сосом по жељи, додати поврће (опет по жељи) и пилетину.
ПАРАДАЈЗ СОС
Скували сте превише соса за шпагете и шта ћете сад?
Наравно да је гре'ота бацати храну, зато можете, на пример, тај сос искористити да у њему укувате и запечете пуњене паприке.
Сос можете искористити и за прављење pizze, немојте то да заборавите.
ВОЋЕ
Купили сте много воћа и сад не знате шта ћете са бананама, јабукама и јагодама које нико од укућана не једе, ма колико им ви досађивали?
Прво што нам пада на памет јесте – сок. Можете да измиксате то воће, додате мало млека и неколико коцкица леда и да сервирате пријатељима здравље у чаши.
Можете направити и сладолед, воћне пите или воћне мафине.
МАСНОЋА
Никако не бацајте масноћу од печења – њу, као концентрат меса, можете користити као прелив за кувано поврће, пиринач или пасту.
Наравно, ако сте љубитељ чувених комплет лепиња, масноћа је најважнији део истих. Лепиње пресеците тако да скинете поклопац и у њен доњи део сипате мешавину кајмака, сира и јаја. На ту смесу сипајте масноћу или такозвани претоп, поклопите лепињу и запеците је.