VEGETARIJANSKI RAJ: Hladni potaž od šargarepe sa mešanom salatom
Razigrana mešavina struktura soka od šargarepe, šargarepe i salate od paradajza i krastavca naprosto će vas oduševiti.
Potrebno:
- 1 ¼ šolje rashlađenog sveže ceđenog soka od šargarepe
- 1 šolja krupno rendane šargarepe
- 1/3 šolje šargarepe seckane na kockice
- 1 ½ šolja čeri paradajza
- 1/3 šolje sitno seckanog čeri paradajza
- 1 ½ šolja oljuštenog i na kockice seckanog krastavca + 1/3 šolje na kockice seckanog krastavca
- ½ šolje sitno seckanog crnog luka
- 1 supena kašika vinskog sirćeta
- 1 supena kašika rena
- ½ supene kašike aleve paprike
- 1 šolja cepkane zelene salate
- 1 supena kašika maslinovog ulja
Priprema:
Probajte i čorbu sa Kariba!
Zagrejati sok od šargarepe i rendanu šargarepu u šerpi, dok ne provre. Smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da vri 5 minuta. Otklopiti i ostaviti da se prohladi.
Cele čeri paradajze, seckan krastavac (1 ½ šolju),luk, sirće, ren, alevu papriku i prokuvanu šargarepu ubaciti u blender i mutiti dok se ne dobije homogena smesa. Začiniti solju i biberom, po želji, pa ostaviti da se ohladi najmanje pola sata.
Šargarepu seckanu na kockice omekšati u mikrotalasnoj pećnici, pa prebaciti u veću činiju, dodati sitno seckan paradajz i krastavac, cepkanu zelenu salatu i maslinovo ulje. Promešati i začiniti po želji.
Potaž podeliti u tanjire i odozgo dekorisati salatom.