ВЕГЕТАРИЈАНСКИ РАЈ: Хладни потаж од шаргарепе са мешаном салатом
Разиграна мешавина структура сока од шаргарепе, шаргарепе и салате од парадајза и краставца напросто ће вас одушевити.
Потребно:
- 1 ¼ шоље расхлађеног свеже цеђеног сока од шаргарепе
- 1 шоља крупно рендане шаргарепе
- 1/3 шоље шаргарепе сецкане на коцкице
- 1 ½ шоља чери парадајза
- 1/3 шоље ситно сецканог чери парадајза
- 1 ½ шоља ољуштеног и на коцкице сецканог краставца 1/3 шоље на коцкице сецканог краставца
- ½ шоље ситно сецканог црног лука
- 1 супена кашика винског сирћета
- 1 супена кашика рена
- ½ супене кашике алеве паприке
- 1 шоља цепкане зелене салате
- 1 супена кашика маслиновог уља
Припрема:
Пробајте и чорбу са Кариба!
Загрејати сок од шаргарепе и рендану шаргарепу у шерпи, док не провре. Смањити температуру, поклопити и оставити да ври 5 минута. Отклопити и оставити да се прохлади.
Целе чери парадајзе, сецкан краставац (1 ½ шољу),лук, сирће, рен, алеву паприку и прокувану шаргарепу убацити у блендер и мутити док се не добије хомогена смеса. Зачинити сољу и бибером, по жељи, па оставити да се охлади најмање пола сата.
Шаргарепу сецкану на коцкице омекшати у микроталасној пећници, па пребацити у већу чинију, додати ситно сецкан парадајз и краставац, цепкану зелену салату и маслиново уље. Промешати и зачинити по жељи.
Потаж поделити у тањире и одозго декорисати салатом.