VELIKI PETAK: Ovo je najsavršenija posna trpeza!
Velliki petak je hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta. Na Veliki petak se posti, sve misli i molitve su upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu - iz ljubavi prema svima nama.
ZELENA KREM ČORBA
Potrebno:
- glavica crnog luka
- 200g spanaća
- 3 čena belog luka
- margarin
- 8dl vode
- 2 kašike mešavine začina
- 3 kašike brašna
- morski oraščić, so, biber
Priprema:
Crni luk sitno izrendati, a beli iseckati sitno, pa ih zajedno ispržiti na malo margarina dok ne postanu staklasti. Dodati dobro opran i sitno seckan spanać, malo morskog oraščeta, soli i bibera, pa dinstati uz neprestano mešanje. Sipati četvrtinu količine vode, a u ostatku vode razmutiti mešavinu začina, pa onda dodati spanaću i luku. Pustiti da čorba provri, pa je ostaviti na vatri još 2-3 minuta. Pasirati čorpu štapnim mikserom i odmah servirati sa dekoracijom od grančice svežeg ruzmarina.
Da li ste nekada jeli pastu sa mariniranim dagnjama? Recept za ovo jelo pronađite OVDE.
MUSAKA OD ŠAMPINJONA
Potrebno:
- 5 krompira
- 2 veće šargarepe
- 500g šampinjona
- 3 čena belog luka
- šoljica pirinča
- ljuta papričica
- so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Oljušteni krompir i šargarepu iseći na kolutove, a šampinjone na malo deblje listove. Na dno tepsije poređajte krompir, pa pečurke i šargarepu, onda pospite pirinač i dodajte sitno seckan beli luk i nekoliko kolutova ljute papričice. Posoliti, pobiberiti i onda naređati još dva ista reda. Pokriti folijom i pecite u rerni na 250° 35 minuta. Potom skinite foliju i zapecite gornji sloj.
Recepte za najbolja POSNA jela možete naći ako kliknete OVDE.
KUGLICE OD PIRINČA I BADEMA
Potrebno:
- 200g integralnog pirinča
- 50g šećera u prahu
- 100g pečenih lešnika
- 100g grožđica
- 50g pečenih badema
- sok od pomorandže
- 1 supena kašika likera
- 3 kašike kokosovog brašna
Priprema:
Skuvati pirinač i ohlađenom dodajte mlevene pečene lešnike i bademe, sitno seckano grožđe, sok i liker. Dobro promešajte i od smese oblikujte male kugle. Uvaljajte u kokos i servirajte.
Probajte i:
- HLADNO ZADOVOLJSTVO: Za ovu salatu potrebno vam je manje od pola sata!
- PEČENA KUVANA JAJA: Tursko jelo koje će vas raspametiti! (VIDEO)
- NAHRANITE ČETVORO ZA 200 DINARA: Pekarski krompir se topi u ustima!
- Znate li šta je KROFNASAN? To će uskoro postati san vaših snova!
- SAVRŠEN NAMAZ ZA DANE POSTA: Napravite domaći humus – bolji od kupovnog