ВЕЛИКИ ПЕТАК: Ово је најсавршенија посна трпеза!
Velliki петак је хришћански празник којим се обележава страдање Исуса Христа, његово распеће на часни крст и његова смрт за спасење света. На Велики петак се пости, све мисли и молитве су упућене Господу и подсећању да је Он Себе принео на жртву - из љубави према свима нама.
ЗЕЛЕНА КРЕМ ЧОРБА
Потребно:
- главица црног лука
- 200г спанаћа
- 3 чена белог лука
- маргарин
- 8дл воде
- 2 кашике мешавине зачина
- 3 кашике брашна
- морски орашчић, со, бибер
Припрема:
Црни лук ситно изрендати, а бели исецкати ситно, па их заједно испржити на мало маргарина док не постану стакласти. Додати добро опран и ситно сецкан спанаћ, мало морског орашчета, соли и бибера, па динстати уз непрестано мешање. Сипати четвртину количине воде, а у остатку воде размутити мешавину зачина, па онда додати спанаћу и луку. Пустити да чорба проври, па је оставити на ватри још 2-3 минута. Пасирати чорпу штапним миксером и одмах сервирати са декорацијом од гранчице свежег рузмарина.
Да ли сте некада јели пасту са маринираним дагњама? Рецепт за ово јело пронађите ОВДЕ.
МУСАКА ОД ШАМПИЊОНА
Потребно:
- 5 кромпира
- 2 веће шаргарепе
- 500г шампињона
- 3 чена белог лука
- шољица пиринча
- љута папричица
- со, бибер, маслиново уље
Припрема:
Ољуштени кромпир и шаргарепу исећи на колутове, а шампињоне на мало дебље листове. На дно тепсије поређајте кромпир, па печурке и шаргарепу, онда поспите пиринач и додајте ситно сецкан бели лук и неколико колутова љуте папричице. Посолити, побиберити и онда наређати још два иста реда. Покрити фолијом и пеците у рерни на 250° 35 минута. Потом скините фолију и запеците горњи слој.
Рецепте за најбоља ПОСНА јела можете наћи ако кликнете ОВДЕ.
КУГЛИЦЕ ОД ПИРИНЧА И БАДЕМА
Потребно:
- 200г интегралног пиринча
- 50г шећера у праху
- 100г печених лешника
- 100г грожђица
- 50г печених бадема
- сок од поморанџе
- 1 супена кашика likera
- 3 кашике кокосовог брашна
Припрема:
Скувати пиринач и охлађеном додајте млевене печене лешнике и бадеме, ситно сецкано грожђе, сок и liker. Добро промешајте и од смесе обликујте мале кугле. Уваљајте у кокос и сервирајте.
Пробајте и:
- ХЛАДНО ЗАДОВОЉСТВО: За ову салату потребно вам је мање од пола сата!
- ПЕЧЕНА КУВАНА ЈАЈА: Турско јело које ће вас распаметити! (ВИДЕО)
- НАХРАНИТЕ ЧЕТВОРО ЗА 200 ДИНАРА: Пекарски кромпир се топи у устима!
- Знате ли шта је КРОФНАСАН? То ће ускоро постати сан ваших снова!
- САВРШЕН НАМАЗ ЗА ДАНЕ ПОСТА: Направите домаћи хумус – бољи од куповног