ЦЕНЕ ДИВЉАЈУ! Трпеза за празнике скупља до 30 одсто - пост ће вас ПАПРЕНО коштати
Да ће Божићни пост и празничне трпезе бити знатно скупље слажу се све домаћице
Божићни пост, један од четири годишња поста, почиње 28. новембра и заврава се на Божић, 7. јануара 2022. године. Тих 40 дана верници користе за прочишћење душе и тела.
ЦЕНА ОВОГ ОГРЕВА РАСТЕ, А КУПАЦА СВЕ ВИШЕ? Људи остављају дрва и угаљ јер им се ово ВИШЕ ИСПЛАТИ
ОВО СУ НОВЕ МЕТОДЕ! Ево како брендови прикривено повећавају цене, а да купци то ни не примете
НОВИ УДАРАЦ НА ЏЕП ГРАЂАНА: Стиже још једно поскупљење, могуће несташице
У току овог поста не једу се месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте "на води". Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду и петак. Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности "на води". На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости "на води".
Да ће Божићни пост и празничне трпезе бити знатно скупље слажу се и домаћице у Суботици.
"Поскупело је све, уље је око 200 динара, па чак и више, а било је око 100. Скупљи је и купус, главица киселог је 150 динара, а слатки је 85. Ако не дупло, сигурно нам ове године за посну и мрсну трпезу треба најмање 50 одсто више новца. Не могу само да рачунам посно, јер треба после рибе месо и друга јела спремити. Шокирана сам што је јунетина на акцији 930 динара, мада је на пијации мало јефтинија", каже Тања М. из Суботице.
У новембру прошле године кромпир је био 60 динара, док цена сада иде до 80. Зелена салата била је 60 сад је 70 динара. Краставац је био 150, ове године је 160 до 200 динара.Парадајз је са 150 дигнут на 200 динара.
- Није ипак баш све поскупело. Шаран је на пијаци јефтинији у односу на прошлу годину за око 50 динара и сада је 400-420 динара. Смуш је 880 до 1.000 динара. а пастрмка 560-600 динара. Скуша је поскупела са 380 на 420 динара - закључује ова Суботичанка.
Јеловник Божићног поста коштаће скупље него раније и у Ужицу, јер су и цене намирница драстично отишле на горе.
Кромпир који је прошле године у ово време коштао 30 динара, сада је 80, односно 60 ако се купује "на џак". Купус је са прошлогодишњих 25-30 отишао на 70 динара.
Веће су цене и рибе, ужички трговци кажу за 30-так одсто. Шаран је 450-470 динара, а пастрмка од 510-530. Поскупљење врста из наших рибњака условио је низак водостај услед суше због чега је долазило до проблема у узоју, а упоредо поскупела је и храна за рибу.
Што се тиче увозних рибљих врста које се код нас највише користе у исхрани и оне су поскупеле због више цене транспорта. Та килограм сомовине која се увози из Вијетнама потребно је 420, а за исту количину ослича који се допрема из Аргентине 500 динара. Килограм ситнијег ослића у Ужицу кошта 370 динара.