ОРГАНСКА ХРАНА СВЕ ТРАЖЕНИЈА: Шанса за зараду, само је не третирати хемијским препаратима
Проблем органских произвођача у Србији је необавештеност, неинформисантост и инпути.
Испробан рецепт за зараду од њиве до трпезе, посебно када је реч о органској производњи јесте удруживање. Знају то и у Србији, али се не ради довољно на томе. На својим плећима терет те производње осетили су многи произвођачи из Србије.
Једна породица у Србији која се бави овом делатношћу је све само не класична, сеоска - она се поноси са чак три инжењера. Марија (најмлађа) је мастер економиста и ускоро инжењер, Јован (брат) је завршио струковне студије сточарства, отац Јован је инжењер сточарства а мајка Гордана по занимању учитељица. Заједничким снагама створили су породичан бизнис који намеравају да прошире у будућности, како бројем чланова породице тако и новитетима у производњи.
ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВРЕДИ КИЛОГРАМ ПИРИНЧА И ТРИ ЈАЈА: Грађани Венецуеле буквално ГЛАДУЈУ
ЛЕТЊИ ПОПУСТИ КОМЕРЦИЈАЛНЕ БАНКЕ: И овог лета ЈЕВТИНИЈЕ ПУТНИЧКО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
На својој фарми заокружили су све, производњу хране, сточарство, млекарство, житарице воће и поврће, све је њихово, и органаско. Све што произведу стало је на пет хектара земљишта. На готово 70 одсто површине узгајају шљиве, али и вишње, јагоде, јабуке, помало и купине и малине. Извозе највише за Немачку, а продају најчешће на кућном прагу.
- Трудимо се да самим квалитетом обраде и производње хране утичемо и на што већу млечност крава. То није иста млечност као у конвенционалној производњи, за нијансу је нижа, али радимо на квалитету - каже Марија.
Фарма својим технолошко-техничким карактеристикама одговара свим потребним стандардима, како у области хигијене тако и у области здравствене заштите животиња. Основни производ је млеко.
- У великој мери се издвајамо зато што се бавимо сертификованом органском производњом и млеко добијено на нашој фарми је органског порекла - прича Марија.
– Сва храна којом хранимо наша говеда су са нашег имања. Правимо и концентровани и кабасти део хране самостално. Вероватно смо једини у општини који имају и машине за вакуумирање сена – истиче.
И поред тога око 400 литара млекда дневно продају као обично локалној млекари јер им другачије није изводљиво. Нема откупа. Управо то је један од највећих проблема са којима се произвођачи органске хране суочавају. Немају разгранату продају.
Стручњаци сматрају да је будућност органског сточарства удруживање малих сточарских газдинстава са већим. Они као одгајивачка станица могу да буду један од центара окупљања малих сточара где се те животиње сертификују.
- Топлица је "богом дан" крај за органску производњу, не само за воће, већ и за сточарство - предлаже стручњак за органску производњу Снежана Ољача.
Популарност органске хране је све већа и у свету и код нас, због чега су цене више 20 до 50 одсто у односу на цене конвенционалне хране. Осим тога, додатни мотив за органску производњу јесу и субвенције државе од 11.500 динара по хектару. Парадокс је међутим, да уместо да расту, површине под органском производњом у Србији се смањују - за годину дана за око хиљаду хектара. Произвођачи кажу да ни знатно већа цена не може да покрије скупу производњу и да им недостају радници.
Највећи проблем органских произвођача у Србији су необавештеност, неинформисантост и инпути. Дакле, снабдевеност тржишта препаратима који су дозвољени.
- Наши сељаци су навикли да користе инстант хемију, или да користе оно прво што добију као препоруку. А ми се залажемо да се сами снабдеју и да имају заокружену производњу, да те препарате не морају да купују - каже Ољача и наводи пример семена које може бити за сопствене њиве, а не куповно, прскано.
Оно што теши јесте чињеница да расте број газдинстава.
ВЕЛИКА ШАНСА КОЈА СЕ НЕ ПРОПУШТА: Роба из Србије стиже на тржиште од 180 милиона људи
Овај бизнисмен ДАЈЕ МИЛИОНЕ само да би ручао са једним МИЛИЈАРДЕРОМ: Разлог за то је и више него НЕОБИЧАН!
Грци се окомили на туристе: Свим Србима наплаћују ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ!
У Србији је 6.500 произвођача органске хране, а највећи број њих раде у оквиру групних сертификата као кооперанти, док робом тргују фирме носиоци таквих сертификата. Како рече Ољача, органска производња заправо подразумева другачију филозофију и производње и живота.
Питање на које ћемо покушати да добијемо одговор је да ли су решења еко односно органски паркови?