СТИЖЕ САРМА ЗА ТРАМПА: Српски кисели купус и ајвар иду за Америку
Врата новог тржишта по први пут отвара кисели купус на три начина, у главицама, као лист за сарму и рибанац.
Сви они који се у Србији баве повртарством, посебно прерадом и конзервирањем воћа и поврћа, имају осигуран пласман производа на тржиште Америке и Канаде.
У месту Заблаћа, мештани масовно производе повртарске културе, попут корнишона и паприке, које годинама завршавају на полицама Канаде, недавно су почели да извозе и купус за америчке потрошаче.
Што краћи период од њиве до тегле пресудан је у преради и конзервирању, па више од 200 коопераната са простора западне Србије снабдева фабрику којој је примарна производња зимницекоја осим слатког програма подразумева и кисели, почев од најпродаванијих корнишона, паприке, мешане салате, туршије и феферона.
Ипак, врата новог тржишта први пут отвара кисели купус на три начина, у главицама, као лист за сарму и рибанац.
Заступник америчке фирме Деспот Крџић рекао је да је циљ целокупног извоза да се мали произвођачи укључе на велика тржишта, како би добили шансу.
Тако ће купус из Вранића бити дистрибуиран у Чикаго, Њујорк и околини, где има највише људи из ових крајева чији укуси се нису променили.
Слатки програм попут џемова, мармелада, кремова и слатког, употпуњују и чоколадиране суве шљиве које су за сада доступне на домаћем тржисту, док чувени ајвар све више осваја срца потрошача широм света.