КРЕЋЕТЕ СА СПРЕМАЊЕМ ЗИМНИЦЕ: Ево колико ће да вас кошта
За припремање зимнице у Србији потребно је издвојити 22.000 динара.
Уколико ове јесени планирате да правите зимницу, будите спремни да за њу издвојите половину просечне српске плате. За цифру од 22.000 динара добићете отприлике 20 килограма туршије, 15 тегли ајвара, седам-осам тегли љутенице, плус по неколико паковања цвекле, мешане салате, киселих краставчића, печене паприке и џема.
Цео живот погрешно одмрзавате месо! Научница објашњава како се то ПРАВИЛНО ради
Кад се спомене зимница, већина Срба ће прво помислити на ајвар. Уколико се одлучите за куповну верзију овог омиљеног специјалитета, мораћете да издвојите од 160 д0 190 динара за теглицу од 700 гр. Међутим, уколико желите онај бољи који више подсећа на домаћи и садржи више паприке, папрено ћете да га платите. Чак 600 динара за теглу од 550 грама! Све популарнији је и ајвар са интернета чије цена се креће од 300 до 500 динара.
ЗА МАЊИ РИЗИК ПО СРПСКУ ТРПЕЗУ: Уз Савет за безбедност хране коначно ћемо знати ШТА ЈЕДЕМО
Већина наших домаћица ипак ће вам рећи да куповни није ни близу домаћем ајвару. За стандардну теглу ајвара потребно је око два килограма квалитетне меснате паприке, а њена цена варира од тржнице до тржнице, али и од продавца до продавца. Килограм паприка "шиље" кошта од 50 динара до 80, а"бабуре" су нешто скупље и стају 60 до 100 динара.
НАВИКЛИ СТЕ ДА У АУТЛЕТИМА КУПУЈЕТЕ ОДЕЋУ И ОБУЋУ: Ускоро ће се на полицама наћи нешто НЕОЧЕКИВАНО!
Ипак уколико се одлучите за куповину поврћа на велико, тако ћете успети и да уштедите. На пример, на београдском "кванташу" паприка се продаје за 20 до 60 динара за килограм, а само у протеклој недељи продато чак 367 тона паприка.
Поред поврћа, у спремање ајвара потребно је урачунати и трошкове за уље, конзерванс, утрошену струју и кад се све то сабере, не рачунајући време и труд, тегла домаћег намаза од печене паприке ће вас кошати од 260 до 350 динара, зависно од тога где се набавља поврће.
А САД, СВИ ПО ЈЕДНУ: Научници доказали да је алкохол ОДЛИЧАН ЗА ЗДРАВЉЕ!
После паприке, на пијацама тренутно је најтраженији парадајз чија цена је од 50 до 80 динара, а толико треба издвојити и за краставце. Домаће сорте парадајза увелико премашују 100 динара, корнишони неопходни за туршију достижу и до 140, карфиол од 70 до 130 динара, а плави патлиџан ,у просеку, кошта педесетак динара по килограму.