УЧИТЕЉИЦА ИЗ НОВОГ САДА ДАЛА ОТКАЗ И ЗАПОЧЕЛА УСПЕШАН ПОСАО СА ДРЕВНОМ ХРАНОМ: Идеју је нашла у Кини, а рецепт има 13 биљака (ВИДЕО)
Када је видела да је на добром путу, Ана даје отказ у школи у којој је радила као учитељица.
Пре него што је дошла до садашњег предузетничког подухвата, Новосађанка Ана Ињац (33) је од своје 23. године па до данас испробала 10 бизнис идеја. Радила је и као аниматорка за децу, правила је пињате, писала текстове за дечје представе.
ЕУ ПРЕЛАЗИ НА РАТНИ РЕЖИМ: "У случају да победи Доналд Трамп..."
МНОГИ СРБИ РАДЕ ОВАЈ ПОСАО, А НАЈОПАСНИЈИ ЈЕ: На сваких пет дана погине један радник
Планирала је да отвори рођендаоницу, па необичан вртић, у међувремену је волонтирала у Америци, међутим како се све више усавршавала за предузетништво, а уз велику љубав према здравој храни, идеја ју је водила ка јестивом производу.
Када је видела да је на добром путу, Ана даје отказ у школи у којој је радила као учитељица.
- Хтела сам да направим храну будућности, односно функционалну храну на бази хране из прошлости. Сто одсто сам веровала у Размусли, јер сам му се потпуно посветила. Све оно што постоји више хиљада година и што се одувек користило као лек, и у данашњем времену има ту вредност. Реч је о храни која је одржала бројне цивилизације које нису увек имале шта да једу, односно храни која је обезбедила опстанак - рекла је Ана за Приче са душом.
Већина састојака које користи пореклом су из Војводине, осим неколико које стижу из увоза.
- Ово је мусли без шећера, адитива и конзерванаса који у основи има житарице, семенке, орашасте плодове и суперхрану, а за тај оброк светски нутриционисти тврде да је наздравији на планети. Суперхрана, односно функционална храна су спирулина алга, моринга и златна перуанска мака, које се у паковању налазе тачно у оној количини која сме свакодневно да се уноси као превентива.
Идеју је добила на основу једног кинеског производа, односно каше којом се у Кини, како је чула, лече и најтеже болести.
Кинеска верзија има у себи 159 биљака, које имају дугу примену у кинеској традиционалној медицини, а Ана је код нас направила две комбинације, два Размуслија са 11 и 13 састојака.
Ана је рођена у Новом Саду, где је завршила гимназију Светозар Марковић и Високу школу за образовање васпитача, а након тога Педагошки факултет у Сомбору.
- Радила сам и у вртићу и у основној школи, као и многе друге активности са децом. Отказ сам дала 2020. године, после много размишљања да ли то треба да урадим, иако сам била спремна да отворим фирму и постанем предузетница. Сви око мене, и породица и пријатељи су били заговорници редовне плате и стабилности, тако да нисам имала велику подршку, али сам захвална јер ме нису спречавали у мојој идеји - прича Ана.
- Плашила сам се да ћу успети, постојао је неки страх. Сећам се да сам маштала о томе како ћу се првог дана након отказа осећати слободно и како ћу сву своју снагу усмерити ка бизнису, а у ствари први слободан дан био је веома стресан, препун премишљања о томе да ли је требало да дам отказ или не.
- Првих десет дана нисам била опуштена, јер ситуација није била онаква каквом сам је ја замишљала. Али, после је све дошло на своје. Није било говора о томе да нећу успети, ја увек видим светло на крају тунела - искрена је Ана.
- Слушала сам једну жену на телевизији, она је наш познат гастроном и ангажована је да припрема храну светским звездама које долазе у Србију.
- Њена прича ме је заинтригирала, јер је причала да се храни здраво, шта све једе и да захваљујући том режиму исхране 17 година није била болесна, као ни њена деца.
- Док сам трчала полумаратон размишљала сам о томе шта би било најмудрије да једем, која храна ће ми дати енергију. Одувек ми је било чудно због чега се нездрава храна продаје у великим количинама и како су ти нездрави производи тако омасовљени. С друге стране, у суперхрану, односно биљке које су се користиле у древним цивилизацијама, а која се налази у мојим производима спада све оно што има по 10 пута више витамина и минерала од поврћа које користимо свакодневно.
Иако је активна на друштвеним мрежама, каже да јој се највише људи јавља на основу рекламе "од уста до уста".
- Највише купаца имам у Новом Саду и у Београду. Новосађанима достављам лично и скоро све купце познајем, тако да могу да сазнам шта воле шта не, ко је смршао, а ко побољшао крвну слику. Немам много купаца, али је то једна група верних људи који не могу да замисле јутро без Размуслија.
Познато је да се из сирових житарица у организму много брже разлажу витамини и минерали, као и да пружају додатну енергију.
Ана прича да су јој клијенти рекли да се осећају боље и да нема тромости као кад се доручкује тесто из пекаре.
- Предузетништво није лако, али ја сам задовољна својим животом и спремна сам на изазове. Мислим да је предузетништво решавање сваког проблема. Кад год се појави проблем, ја се фокусирам на решење. Имам проблеме, али немам страхове од њих, било да је реч о изазовима у финансијама или у свакодневном животу.
А да ли јој недостају рад са децом, катедра и учионица?
- Много ми недостају деца, јер сам од малих ногу маштала да будем учитељица. У школи нисам престала да радим зато што не волим свој позив, већ због тога јер сам имала много већу визију за себе. Увек бих могла да радим са децом и имам планове када је у питању храна за њих. Сада правим нешто за клинце како бих их на креативан начин придобила да једу здраву храну и да се тиме поносе - рекла је Ана на крају Приче са душом.
Више о Аниним производима и њеној причи сазнајте на њеном инстаграм профилу ОВДЕ.
Извор: Србија Данас/Приче са душом/Ненад Благојевић/М.А.