Безбедност хране на највишем могућем нивоу, национална лабораторија за контролу млека креће са радом крајем децембра
Национална лабораторија за контролу млека почиње да ради крајем месеца, први узорци ће почети да се обрађују треће недеље јануара.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да је немогуће да се у месарама и прехрамбеним продавницама нађе месо које није безбедно, јер инспектори присуствују при клању животиња и контролишу сву робу на лицу места, као и да се контролише сва роба увезена у Србију.
-Често постоји фама у народу, да месо коме је истекао рок у ЕУ, заврши у Србији, то смо све ускладили са правилима ЕУ, а када успоставимо рад лабораторије за безбедност хране, потпуно ћемо контролисати и њихов квалитет. Приоритет су месне прерађевинама и оно што се зове мом (млевено месо, ткиво, све што се користи касније за прерађевине) - ту ћемо са лабораторијом за безбедност хране направити црту где ћемо моћи да измеримо шта је квалитетно, а шта није квалитетно- рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић у разговору за наш портал.
Анализа узорака заштићена бар кодовима!
-Битно је рећи да узорци долазе са бар кодом, тако да онај који ради непосредно у лабораторији не зна чији су узорци, већ када се заврши цела лабораторијска анализа, и резултати дођу на почетну позицију, онда се подаци спајају са власником узорка, и тако обезбеђујемо непристрасно лабораторијско испитивање- рекао је директор ДНРЛ Славољуб Станојевић за наш портал.
Национална референтна лабораторија за контролу хране и млека почиње у пуном капацитету да ради 28. децембра или 03. јануара, док ће први узорци кренути да се обрађују већ треће недеље у јануару следеће године, како је и раније најавио министар пољопривреде у интервјуу за наш портал.
ЧЕКАЛО СЕ 10 ГОДИНА: Почиње са радом Национална референтна лабораторија
-Лабораторија за контролу млека представља један од најбитнијих сегмената у контроли квалитета млека на нашем тржишту. Када крене да ради лабораторија за производњу млека и лабораторија за безбедност хране, ви нећете имати ситуацију „Кадија те тужи, кадија ти суди“. То значи да неко ко производи и ко има своју лабораторију, може сам себе да проверава и нема никог другог ко би га контролисао. Сада када крене са радом лабораторија за млеко, крајем године и лабораторија за безбедност хране у марту ми ћемо имати најсавременију контролу хране на нашем тржишту у складу са најбољом светском праксом и стандардима - објаснио је Недимовић.