И ЗА АЈВАР ТРЕБА ПЕЧАТ: НИКО не сме да прави ЛЕСКОВАЧКИ РОШТИЉ И ЗИМНИЦУ без ЛИЦЕНЦЕ!
Спремање лесковачких специјалитета убудуће ће морати да буде регистровано
Ћевабџинице и ресторани који буду желели да праве и продају лесковачки роштиљ мораће за то да имају сертификат Привредне коморе Србије.
Лесковац је званично постао носилац жига који штити овај бренд, а сертификате је засад добило 10 лесковачких ресторана.
Након година рада и труда, каже директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа Горан Јовић, Лесковац је коначно брендирао своје познате специјалитете са роштиља.
- Коначно смо дошли до краја овог нашег најзначајнијег пројекта, јер специјалитети са роштиља су један од најзначајних брендова, не само југа Србије, не само Лесковца, него читавог региона - каже Јовић.
Они који желе да добију сертификат да би продавали лесковачки роштиљ, мораће да прођу одређене обуке, каже Јовић, али и да специјалитете припремају по традиционалном рецепту.
- Следећи корак је да праћење и контрола ресторана, а они који продају наш бренд без сертификата, биће на неки начин санкционисани. Наравно, сви могу да се пријаве и да после обука добију сертификате - каже Јовић.
УГОСТИТЕЉИ У ПРОБЛЕМУ: Нема ко да кува и конобарише, затвараћемо све више
Поступак брендирања лесковачког роштиља радио се са партнерима из Бугарске коморе из Враца. Пројекат је вредан 170.000 евра, радио се преко ИПА програма који финансира Европска унија.
БРИСЕЛ РЕАГОВАО на МЕРЕ КОСОВА: Самопроглашено Косово КРШИ ОБАВЕЗЕ! Одлука мора да се ОПОЗОВЕ!
Иначе, Лесковац је до сада брендирао роштиљ-месо, лесковачку спржу и ајвар, а како је Јовић раније најавио у плану је заштита лесковачког пинђура и љутенице, као и меда.
Пратите нас и на нашем инстаграму СрбијаДанас.