Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Истина о куповини преко Тему у Србији: Два највећа ризика која крију опасност

13.08.2024. 10:02
Temu
Тему / Извор: Shutterstock

Незамисливо ниске цене, роба широке потрошње и пакети на које се не чека месецима - чини се да су ово били довољни услови да свет преплави сада већ чувена кинеска онлајн продавница Тему, која је од маја ове године доступна и корисницима из Србије.

Тему, чије рекламе у последње време само што не "искачу из фрижидера" (а вероватно се могу наћи и на неким софистицираним "паметним" моделима) у Србији се рекламира ниским ценама, доставом више поручених артикала у истом пакету, али и стандардну испоруком у року од две до три недеље, те експресном, која важи за поруџбине изнад 130 долара, а чека се пет до 10 дана. Такође, наручени производ може бити враћен у периоду и до 90 дана, а уколико пакет не стигне на адресу до предвиђеног датума, компанија даје купцу "кредит" у вредности одређене своте новца.

Међутим, Из Националне организације потрошача Србије упозоравају да, иако Тему, када је у питању безбедност плаћања делује као озбиљан сајт, купци треба да пазе на могућност да је роба која се продаје преко њега упитног квалитета, јер се ради о производима који не морају да имају сертификате за увоз у нашу земљу. Другим речима, упркос ниским ценама, српски купци би могли да поруче производе који су далеко од оног на шта су навикли или шта очекују не само по квалитету, већ и по безбедности употребе.

Шта је Тему и како је постао озбиљан играч у онлајн продаји на светском нивоу, вероватно се питају сви који су последњих недеља били преплављени њиховим рекламама.

Шта је Тему

Под слоганом "купуј као милијардер", Тему је лансиран у САД у септембру 2022, иако у почетку није привукао много пажње. Ипак, то се брзо променило када је кренула прва помама за купаћим костимима за нешто мање од седам долара и тримерима за обрве од око 90 центи који су продавани преко тог ssjta. Неколико месеци касније, име платформе нашло се на многим насловним странама пошто су емитоване чак три рекламе у току Супербоула, финала лиге у америчком фудбалу (НФЛ), једног од планетарно најгледанијих догађаја, током ког, последично, сваки секунд рекламирања папрено кошта.

Пратећи растући тренд у САД, платформа је недуго потом покренута и у Канади, Аустралији, као и на Новом Зеланду. На европско тржиште стигла је у априлу 2023. почевши са Великом Британијом, Француском и Шпанијом, да би потом стигла и у Јапан и Јужну Кореју, као и на Филипине и наставила да се шири даље. Према подацима фирме за тржишно извештавање Сензор тауер, апликација Тему за мобилне телефоне је до сада преузета више од 600 милиона пута, чиме се попела на осмо место у свету и прво у САД као апликација која је највише пута инсталирана. Разлози за то су, изузев огромног улагања у оглашавање, управо они који је издвајају од осталих конкурената - брза достава, више производа у једном пакету и већи попусти.

Тако, корисници у Србији могу да очекују стандардну испоруку у року од две до три недеље, а за експресну, која важи за поруџбине изнад 130 долара, чека се пет до 10 дана. Такође, наручени производ може бити враћен у периоду и до 90 дана, а уколико пакет не стигне на адресу до предвиђеног датума, компанија уплаћује одређену своту новца у виду кредита на рачун купца.

Међутим, упркос томе што се Тему рекламира као изузетно професионална компанија, нарочито када је реч о заштити права потрошача, прате га и бројне контроверзе. Наиме, Тему се налази у власништву кинеске компаније PDD Холдингс. Док с једне стране тврде да послују из Бостона у САД, седиште им је смештено у Шангају у Кини, а компанија иначе поседује и неколико сајтова за е-трговину, укључујући кинески пандан Темуа - Пиндуодуо.

Temu
Тему / Извор: Shutterstock

Контроверзне приче о лошој и неисправној електроници, небезбедним играчкама, директним фалсификатима заштићених производа и неиспорученим пакетима, кренуле су крајем 2022. године. Поред тога, званичници америчке владе изразили су забринутост због утицаја и умешаности Комунистичке партије Кине у рад компаније.

Тако је у једној од бројних тужби, наведено  да је Тему "прислушкивао електронске комуникације посетилаца своје веб странице и није успео да упозори купце о нелегалном приступу подацима". У тужби се такође наводи да је Тему свесно учитавао малвер и шпијунски софтвер на уређаје корисника. Стручњаци су чак упозорили да је апликација толико инвазивна да је чак дизајнирана да прикупља личне фотографије и видео записе корисника. Ипак, то није спречило Тему да постане енормно популаран међу америчким потрошачима.

С друге стране, када је реч о Србији, Зоран Николић из НОПС каже за НИН да упркос томе што купци никада не могу бити потпуно заштићени од разичитих превара и крађе података, у земљи за сада нису примећени слични проблеми.

Николић: Трансакције су заштићене, али треба водити рачуна

- Колико смо до сада успели да сазнамо, нема некаквих искакања. Оно што такође знамо јесте да су све трансакције енкриптоване, што значи да су заштићене и ужасно су тешко доступне потенцијалним хакерима. Наравно да нема потпуне заштите. То не постоји и сви можемо да будемо жртва било каквих превара. Свако може да пресретне број рачуна који је остављен или који ће укуцати, а на нама је одлука да ли ћемо уопште то куповати или нећемо - наводи Николић.

Он додаје да би требало водити рачуна и да страх од злоупотребе није споран, иако овај случај не сматра значајнијим од превара на неким другим сајтовима.

- Тему делује изузетно озбиљно. Имајући у виду податке који су истакнути, начине заштите, правила о одустанку, начине да се поврати одређена роба, шта да се ради ако она није стигла. Дакле ово је налик нечему што би требало да изгледа 100 одсто исправно и ја бих, за разлику од ове теме, далеко већу пажњу посветио свим оним малим сајтовима. Зато је најважније видети ко је трговац, и какав је начин плаћања - наводи саговорник НИН-а.

Ипак, када је реч о квалитету робе која се продаје преко Темуа, Николић наглашава да треба нарочито повести рачуна, те да одређене артикле није пожељно поручивати упркос примамљивим ценама.

- Када примимо робу из Кине, примићемо је вероватно од произвођача или трговца и тада нећемо имати све сертификате који су неопходни да би се роба продавала у Србији, што значи да је апсолутно упитан квалитет. Не говорим само о квалитету, већ и о употреби, односно безбедности приликом употребе. Лично бих потпуно избегао сву ону робу која може да нам нанесе одређену врсту штете. Није проблем куповати неке ситнице, ствари које су доступне и овде по кинеским трговинама. Али треба избегавати куповину производа за које се сматра или се претпоставља да би требало да прођу неку врсту испитивања, сертификације. Не кажем да их нема, али и да има то је другачије - истиче он.

Николић додаје да је најбоље бирати оне производе за које знамо да нам не могу нашкодити.

- Када се роба из Кине увози званичним каналима, ми као држава и остатак ЕУ, обезбеђујемо сигурност при употреби кроз одређене стандарде и то је углавном онај ЦЕ знак који се ставља на одређену врсту робе. Али ако овде тога нема, онда купујемо на сопствену одговорност и немамо упозорења да ли је опасно од чувених фталата или да ли дете може да прогута неке куглице и слично. У том смислу се не саветује куповина било које врста техничке робе. Такође, нека роба за рекреацију, као што је бицикл, тротинет, дечији креветац, играчке. На ту врсту производа треба ставити један велики упитник, јер нам ту не вреди ни уштеда. Колика год она била, није битно ако на крају размишљамо о томе као о нечему што је опасно за употребу - објашњава он.

Николић још наглашава да је, упркос томе што је омогућен поврат или замена робе, јако тешко остварити такво право, као и да треба водити рачуна да ће увек потрошач сносити трошкове поврата одређеног производа, због чега се цео систем додатно компликује.

Шта ће бити са Темуом

Упркос брзој и широкој експанзији продајне платформе по читавом свету, многи стручњаци наводе да би читава помпа могла убрзо да се стиша. Наиме, број активних корисника на месечном нивоу је опао након што је достигао врхунац од 17 милиона у Великој Британији у новембру 2023. и 83,2 милиона у септембру 2023. у САД, показује аналитика. С тим у вези, број корисника је од тог периода опао на оба тржишта, уз шта је и све теже привлачење нових.

Такође, од краја септембра, Тему ће морати да примењује строжа правила у оквиру Закона о дигиталним услугама (ДСА) у ЕУ који регулише онлајн платформе, саоптила је Европска комисија крајем маја. Утврђено је да је Тему једна од најбрже растућих апликација у Европи, упркос томе што је ушла на тржиште ЕУ тек у априлу 2023. Апликација се стога придружује оним као што су Алиекспрес, Амазон, Шејн и Заландо на листи од 24 "веома велике онлајн платформе", које имају више од 45 милиона активних корисника месечно у оквиру ЕУ. Тиме се проширују и њене правне обавезе, а с обзиром да кршење истих може коштати компаније обухваћене Законом и до шест одсто годишњег профита, поједини стручњаци сматрају да због тога може доћи и до одређеног повећања цена производа у апликацији.

Поред тога, проблеми расту и у самој Кини, па су тако све масовнији протести продаваца на Темуу против, како кажу „неподношљиво високих казни које је наметнула компанија“ у априлу ове године. Два продавца, који су тражили и да буду неименовани из страха, рекли су за CNN да су изашли да се жале на, како су назвали, „несразмерно високе“ казне које је Тему наплаћивао за лошу услугу корисницима, у шта спадају закаснеле испоруке, нетачни описи производа или слање погрешних производа. Четири продавца рекли су том приликом да су казне биле до пет пута веће од продајне цене производа, што знатно утиче на њихов профит.

Компанија је оспорила овакве тврдње истакавши  да већина трговаца на платформи доживљава успех и користи од повећане продаје и позитивних повратних информација купаца.

- Иако су казне неопходне за одржавање тржишта високог квалитета, ми смо посвећени правичној примени и решавању спорова - рекао је портпарол Темуа.

Извор: Србија Данас/НИН/Аутор: Сара Новаков/Пренео: Ненад Ђукић

НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место
Branko Radujko

НОВИ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЦАРИНА: Ево ко долази на Радујково место

19.09.2024. 18:05
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
Весић: Тестирање брзе пруге од Новог Сада до Суботице почиње 23. септембра
Goran Vesić

Весић: Тестирање брзе пруге од Новог Сада до Суботице почиње 23. септембра

19.09.2024. 17:02
Немачка отворила прву рафинерију литијума у Европи: Производња довољна за погон 500.000 електричних возила
Električni punjači

Немачка отворила прву рафинерију литијума у Европи: Производња довољна за погон 500.000 електричних возила

19.09.2024. 15:05
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14
СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије
Iznajmljivanje stana

СТУДЕНТИ У БЕОГРАДУ НА МУКАМА: Најјефтинији станови нестају брзо, а ево где су најниже кирије

19.09.2024. 09:42
РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама
Aleksandar Vučić

РАСТЕ СТАНДАРД ГРАЂАНА! Вучић саопштио сјајне вести: Биће повећања пензија, али и плата овим групама

18.09.2024. 19:05
ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава
Pare

ВАЖНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ПРОДУЖЕНА: Ево ко има право да се пријави за доделу бесповратних средстава

18.09.2024. 18:11
(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику
Vladan Milojević

(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику

19.09.2024. 17:31
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
СВЕ ВРВИ ПРЕД УТАКМИЦУ: Погледајте атмосферу испред Маракане (ВИДЕО)
Navijači Crvene zvezde

СВЕ ВРВИ ПРЕД УТАКМИЦУ: Погледајте атмосферу испред Маракане (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:15