Ова воћка Србима доноси ПРАВО БОГАТСТВО! Простире се на 2.500 хектара, а извозимо је у чак ПЕТ ЗЕМАЉА!
Данас се у нашој земљи боровница производи на више од 2.500 хектара што на земљи, што у контејнерима односно саксијама.
Србија је, када је у питању боровница, за кратко време постала лидер у овом делу Европе. Освојила је тржиште Француске, Шпаније, Немачке, Енглеске, али и Русије и Јапана.
Нажалост, врло мало српске боровнице одлази на локално тржиште, оцењује Александар Лепосавић, стручњак за јагодичасто воће.
До 2005. године у Србији је под боровницом било свега три до четири хектара. Пет година касније производња се развила на око 200 хектара под овом воћарском културом, а данас се у нашој земљи боровница производи на више од 2.500 хектара што на земљи, што у контејнерима односно саксијама.
Званично отворена Рамска тврђава на Дунаву: Обнова коштала два милиона евра!
РАМЕ УЗ РАМЕ СА ШВАЈЦАРСКОМ: Србија међу 10 најбољих зимских дестинација
КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Јоргованка Табаковић: "Стојим иза својих речи и дела, резултати говоре о нашем раду" (ФОТО/ВИДЕО)
- Први успешан пројекат је урађен у општини Ариље и подразумевао је увођење плантажног гајења боровнице у оквиру малих и средњих предузећа. Тада је посађено десет хектара боровнице на подручју општине Ариље. Ти почетни резултати су били јако добри. У годинама за нама успели смо да престигнемо многе значајне произвођаче у Европи и у свету. Оно што је стимуланс јесте то што плодови боровнице у Србији пристижу у време када је нема у довољној количини на светском тржишту - наводи Лепосавић.
Повећање површина под боровницом подигло је и сам ниво производње на виши ниво, а приноси појединих произвођача у Србији надмашују и светске просеке.
- Ми имамо изузетне произвођаче који постижу и 29 тона по хектару, што је сигурно и изнад нивоа светских рекорда. Међутим, приноси варијају и крећу се од једне, две, три, пет, 12 тона по хектару, па све и до тих који су преко 25 тона по хектару - каже Лепосавић.
Квалитет изнад просека
- Колики ће род бити зависи од много фактора - пре свега, од броја посађених биљака, али и од самог система гајења. Осим добрих приноса, Србија се може похвалити и изузетним квалитетом ове културе - напомиње Лепосавић.
- У принципу у највећем броју случајева у нашој земљи квалитет боровнице је изнад просека, не само што се тиче визуелних параметара као што су крупноћа, висина, ширина и грамажа већ и у свим другим погледима - оцењује Лепосавић.
Скупа инвестиција, потребан висок ниво знања
Међутим, боровница је веома скупа инвестиција и почетна улагања прелазе и 60.000 евра, указује Лепосавић, напомињући да је боровница култура за произвођаче јако високог нивоа знања. Ти произвођачи морају пратити савремене трендове у производњи, морају бити информисани и бити у комуникацији са стручњацима.
- У процесу производње боровнице и неких других воћарских култура, технологија и процес производње препуштени су трговцима, произвођачима различитих минералних хранива и пестицида, тако да мислим да струка мора много више да буде заступљена у тој производњи. Мада, произвођачи боровнице су у већој мери окренути сарадњи са стручњацима у односу на оне у другим гранама воћараства и пољопривреде, што их и издваја - истиче он.
Један од разлога због ког се воћари у Србији одлучују за узгајање боровнице је што могу остварити веома добре приходе и поред великих улагања. Цена је у претходним годинама била прилично стимулативна за произвођаче. Међутим, како наводи, прошле године је доста варирала.
- У једном тренутку је дошло до проблема и у пласману боровнице. Срећа је што плодови боровнице могу дуже да се чувају и на тај начин произвођачи нису изложени тим неким тренутним проблемима. Прошле године је дошло до прилично великог застоја у пласману, те су у том тренутку неки одустали од ове културе, и произвођачи морају да имају и ту чињеницу у виду уколико желе да се баве производњом боровнице - напомиње Лепосавић.
Да српска боровница обећава и да има потенцијала за још бољим позиционирањем на светском тржишту, то је сигурно. Међутим, ту прилику домаћи воћари морају паметно искористити уз правилну производњу укључујући стручњаке и примену одговарајућих агротехничких мера и савремених технологија, закључује.
Убациш амбалажу у машину и узмеш новац: Ево како ће тачно функционисати депозитни систем у Србији
ИДЕ КАО АЛВА: Власници ар у овом крају Србије продају и за 30.000 евра (ФОТО)
ДОГОВОР ОВЧАРИЦУ ГРАДИ: Глишићи саградили џиновску кућу без иједног мајстора (ФОТО)
ЛЕПА ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ: После две деценије обновљена најлошија деоница Коридора 10
ПЧЕЛИЊЕ ГЛАДОВАЊЕ ЗАБРИЊАВА: Медна индустрија трпи рекордне губитке, а штета се мери милионима