Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић на бизнис форуму у Палати Србија: Са великом надом одлазим у Кину, донећу добре вести (ФОТО, ВИДЕО)

15.09.2018. 13:10 21:21
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник се нада томе да земља напредује најбрже у Европи

Пословни форум Србија - Индија, на којем учествују 54 фирме из Србије и 14 великих индијских компанија, одржан је данас у присуству председника Србије Александра Вучића у Палати Србија. 

Пословни форум је организован у оквиру посете индијске државно - привредне делегације Србији, коју предводи потпредседник Индије Венкаја Наиду. 

Форуму, поред Вучића и Наидуа, присуствују српски министри за грађевинарство Зорана Михајловић, финансије Синиша Мали и пољопривреде Бранислав Недимовић, каои председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Конфедерације индијске индустрије Мехруф Маналоди. 

Привредну делегацију Индије чине представници индијских компанија из сектора фармације, информационо-комуникационих технологија, обновљивих извора енергије, металске индустрије, ајурведа производа, едукације, трговине и услуга и други. 

У оквиру форума одржане су презентације - "Србија као инвестициона дестинација" и "Привредни сектори Индије и потенцијали за сарадњу са Србијом". 

14.25 Индијски инвеститор гради хотеле у Врњачкој Бањи и Београд

Индијска компанија Еаст West Линкс је започела пројекат градње хотела у Врњачкој Бањи, а планира затим да изгради и хотел у Београду, изјавио је данас председник ПКС Марко Чадеж. 

Он је рекао, по одржаном бизнис форуму Србија - Индија, да је и велика компанија у области ИТ-а Г-Тец Едуцатион заинтересована за долазак у Србију. 

- Имали смо разговоре са привредницима из Индије и очекујемо долазак фирме Г - Тец Едуцатион из Индије, која има више од 500 едукативних центара у области ИТ-а у 18 земљаља дође и код нас и пренесе своје знање - рекао је Чадеж. 

Србије је то веома потребно због снажног развоја ИТ сектора, каже Чадеж додајући да наша земља бележи експанзију извоза у ИТ индустрији односно раст од 40 одсто. 

- Морамо да бринемо како ћемо даље људе обучавати људе у тој индустрији да би могли да наставимо са тим растом. Овде има индијских инвеститора и у области хотелијерства који су већ започели улагања у Врњачкој Бањи, а сада су најавили и изградњу хотела у Београду. Затим, једна велика компанија из Индије је заинтересована за инвестицију у нашу прехрамбену индустрију и пољопривреду, како би извозили за индијско тржиште - додао је он.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Чадеж је рекао да због зато ускоро бити отворен пословни Савет Србије и Индије, који ће свим заинтересованим привредницима давати информације и оперативно помагати. 

Јаш Пракаш из фирме Еаст West Линкс је потврдио Танјугу да су започели пројекат изградње хотела у Врњачкој Бањи и да планирају да направе хотел и у Београду. 

Каже да се баве хотелијерством, али и спортским туризмом и организовањем спортских програма за децу. 

- Тренутно смо купили земљу у Врњачкој Бањи и градићемо хотел тамо, јер очекујемо велики број туриста из Индије у Врњачкој Бањи и са Блиског истока. Радимо и спортски туризам, доводимо децу из Индије и са Блиског Истока, а укоро и из КИне. Тренутно имамо 70 деце из Индије на летовању у Србији, а током лета 2019. имаћемо око 500 деце - рекао је Паркаш. 

Навео је да ће тај број наредних година бити повећан, са децом из Кине, на укупно две до три хиљаде. 

- Када завршимо хотел у Врањачкој Бањи, до 2020. године, заитнереосвани смо да градимо хотел и у Београду, због захтева наших клијената, али и зато што желимо да представимо познату индијску гостопримљивост. Мислимо да би ту могли да долазе људи из целог света - рекао је Чадеж. 

Каже да још не знају локацију за хотел у Београду, пошто су сада фокусирани на Врањачку Бању, где ће у хотелу бити индијски спа, јога и други садржаји индијске културе. 

13.53 Обраћање из Палате Србије

По одржаном бизнис форуму, председник Србије обратио се јавно грађанима.

- Веома сам задовољан посетом којом смо били привилеговани после 30 године. Верујем да ће то отворти нова врата, већу трговинску размену за грађане и Индије и Србије - оценио је председник Србије.

- Мислим да отвореност Србије доноси нове победе.

Он је најавио посету Кини поменувши најважније ставке током предстојећег сусрета, међу којима се први тиче РТБ Бора.

- Тиме смо спасили исток Србије, спасили РТБ Бор. Ми очекујуемо много од тога. То није само за Бор, то је за Неготин и Краљево, добрим делом за Зајечар, Бољевац... Даље, потписаћемо уговор са Лин Лонгом, од готово милијарду долара. Не морам да кажем да то мења све у Банату и доноси нови живот. Потписаћемо тамо и уговор од вредности 100 милиона евра. Реч је о инвестицији такође у Зрењанин... Дакле говоримо о важним инвестицијама, страховито значајним пројектима - истакао је председник.

Он је оценио да ће се то осетити са додатних 1,5 раста годишње, већ 2020. године.

- Најавиле су најмоћније кинеске компаније да желе сарадњу са нама. Са великом надом идемо у НР Кину. Надам се и очекујем да ћемо донети добре и важне вести за наше грађане. Надам се да ћемо у једној од наредне три године макар једном бити најбржи у Европи - рекао је председник, прецизирајући да смо сада други, иза Ирске.

Председник Србије Александар Вучић, на конференцији за новинаре након бизнис форума Србија - Индија узвратио је жестоко критичарима приватизације ПКБ-а. Опширније о овој вести можете читати ОВДЕ.

13.47 "Србија водећа дестинација за инвестиције"

Србија је водећа дестинација за стране инвестиције у централној и источној Европи, оценио је данас потпредседник Индије Венкај Наиду и позвао пословни свет и Србије и Индије на сарадњу, истичући изузетне могућности и отвореност и пријатељске односе две земље. Више о овој теми прочитајте ОВДЕ.

13.30 Председник Вучић о независности Србије

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на Пословном форуму "Србија-Индија", да ће Србија чувати своју политику независности, и самосталног доношења одлука у корист својих грађана, као и споразума о слободној трговини, те позвао индијске бизнисмене да улажу у Србију, где ће, истакао је, добити најбоље услове у региону и Европи. Више прочитајте кликом ОВДЕ.

13.22 Вучићу и Наиду уручене специјалне поштанске маркице!

У оквиру посете индијског потпредседника Венкаја Наидуа Србији обележено је и 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Индије, а тим поводом ''''Пошта Србије'''' и ''''Пошта Индије'''' пустиле су данас у промет поштанске маркице са ликовима знаменитих личности из обе земље.

Директор ''''Пошта Србије'''' Мира Петровић уручила је албум специјалног издања поштанских маркица потпредседнику Наидуу, а амбасадор Индије у Србији Субрат Батачарџи уручио је такав пакет председнику Вучићу.

13.14 Чадеж: Оснивамо пословни Савет Србије и Индије

Marko Čadež
Марко Чадеж / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је данас оснивање пословног Савета Србије и Индије и позвао српске привреднике на сарадњу са компанијама из Индије. 

Чадеж је рекао да су на српско-индијском Бизнис форуму присутне велике компаније из Србије, које послују широм света, као и индијске компаније из области фармације, информационо-комуникационих технологија, обновљивих извора енергије, металске индустрије, трговине и услуга и других. 

Он је на отварању форума рекао да ће данас бити одржани и билатерални разговори привредника и поручио да гости из Индије могу да рачунају на потпуну подршку ПКС. 

- Радићемо на томе да што пре успоставимо у Београду пословни Савет Србије и Индије. Понудио сам да то буде уједно пословни савет за цео Западни Балкан и Индију - рекао је Чадеж. 

Бизнис форум је како каже, велика шанса за српску економију и успостављање пословне сарадње са Индијом. 

Vučić forum
Вучић форум / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Привредници могу да направе добре послове и профитирају, а на владама је да уреде оквир - додао је Чадеж. 

Председник Конфедерације индијске индустрије Мехруф Маналоди је рекао да је Србија одлична инвестициона дестинација и да привредници нашу земљу виде као капију за улазак на европско тржиште. 

- Индијска послована делагација је одушевљена што учествује на овом форуму. Радујемо се што ћемо се повезати са српском индустријом. Посета је дошла у правом тренутку пошто су добри биластерални односи две земље - рекао је он.

Манолади је подсетио да је председник Србије Александар Вучић прошле године, као премијер, посетио Индију и да су затим српске фирме учествовале на светкосм сајму хране у Индији. 

Он је рекао да су обе земље у успону и да Србија бележи раст од 4,8 одсто у другом кварталу ове године, као и да Индија бележи раст индустрје од 8,2 одсто и привреди раст од око осам одсто. 

Vučić forum
Вучић форум / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Нагласио је да је Индија сада јединствено тржиште и да су побољшали пословно окружење претходних година, уклонивши административне препреке, као и да имају систем јединственог шалтера. 

- Снажан инвестициони раст очекујемо ове године - рекао је Манолади и истакао велики инвеститори имају све веће поверенеј у Индију као дестинацију за улагање. 

Верују да ће тражња потрошача покретати инвестиције, наша индустрја се развија, као и електронска трогивна и искоришћавање обновљивих извора енергије, додао је он. 

Подсетио је да је Србија укинула визе за индијске држављане, што је веома важно за привредну сарадњу. 

Истиче, да су посебно занимљиве области за индијске привреднике у Србији сарадњу у секторима као што су: трговина и прерада хране, пољопривредне масине, обновљиви извори енергије, рударство, фармцеутика, производња гвожда и челика, аутомобилска индустрију, намештај, текстил, банкарство, туризам и угоститељство. . . 

Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu
Александар Вучић, Венкај Наиду / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Досадашња улагања индијских компанија у Србију су била скромна, а најновије је овогодишња инвестиција индијског произвођача трактора Тафе, који је купио ИМТ по цени од 66,8 милиона динара или око 600. 000 евра. 

У Србији послује и индијска Ембаси група која је у Индији отворила ИТ парк чије су планиране инвестиције, према подацима Развојне агенције Србије, биле 25 милиона евра.

Такође, у Нишу послује и компанија Excel Индустриес Лимитед са планираним улагањима од милион евра.

Србија и Индија су у првој половини 2018. године, према подацима Привредне коморе Србије, реализоване спољнотрговинску робну размену у вредности од 97,2 милиона долара, док је прошле године у истом периоду она износила 81,3 милиона евра. 

Укупан извоз у роби у Индију је био 5,2 милиона долара, док је у истом периоду увезено 92 милиона долара робе. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Тако је покривеност увоза извозом износила 5,65 одсто. 

Спољнотрговинска размена у роби Србије и Индије је прошле године износила 198,1 милион долара. 

На територији Србије, према подацима Агенције за привредне регистре, регистровано је 70 активних фирми, чији су већински власници држављани Индије односно правна лица регистрована у Индији.

У Београду је 2016. одржан бизнис форум на коме је учествовало 40 компанија из Индије, а у јануару 2017. је државно - привредна делегација на челу са тадашњим премијером Александром Вучићем учествовала на великом самиту Гујарат Глобал, у граду Гандинагару.

У привредној делегацији Србије учествовале су компаније из ИТ сектора, наменске индустрије и научно-просветног сектора. 

Aleksandar Vučić, Venkaj Naidu
Александар Вучић, Венкај Наиду / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Током посете као сектори са великим потенцијалом за сарадњу Србије и Индије препознати су пољопривреда и прехрамбена индустрија, информационе технологије, металска, текстилна, хемијска фармацеутска индустрија, туризам и креативна индустрија. 

Такође, ПКС је организовала учешће српске привреде на Сајму прехрамбене индустрије "World Food Индиа 2017" у Њу Делхију од 03. до 05. новембра 2017.

Учествовали су произвођачи свежег, замрзнутог и сушеног воћа, произвођачи паковане хране, супа и зачина, као и представници кондиторске индустрије и научних института из Србије.

Влада Србије је у августу 2017. донела одлуку да се индијским држављанима са регуларним путним исправама дозволи улазак, транзит и боравак на територији Србије у трајању до 30 дана од дана улаза, у оквиру једне године.

 

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели
Tomislav Momirović

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели

20.09.2024. 13:30
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО
Gorivo

Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО

20.09.2024. 10:41
Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС
Novčanik

Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС

20.09.2024. 09:48
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО
Gorivo

Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО

20.09.2024. 10:41
Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС
Novčanik

Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС

20.09.2024. 09:48
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
Prodavnica

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28