Слободан и Слободанка посадили ОВО ПОВРЋЕ и сад ОДЛИЧНО ЗАРАЂУЈУ! У радњи му је цена 400 динара!
У последњих неколико година у супермаркетима све чешће се продаје батат - такозвани слатки кромпир који потиче из Средње и Јужне Америке.
Због великог приноса и добре цене за његову производњу заинтересовани су и домаћи пољопривредници.
Ове године 28,5 милијарди динара субвенција за пољопривреднике
Јабука ове године добро родила, извоз већи за 16 одсто
Грађани, стигла је ОЛАКШИЦА! Овај намет више нећете ПЛАЋАТИ 640 ДИНАРА!
Пре пет година Слободанка и Слобадан Лазић из Драгинца код Лознице неколико садница слатког кромпира посадили су из радозналости, за своје потребе.
Квалитет намирнице и велики принос навели су их да се опробају и у производњи за друге, због чега су засад проширили на пет ари.
Слободан Лукић из Драгинца каже да је принос на пет ари износио тону, односно тону и двеста.
- Планови су да посадимо најмање четрдесет до педесет ари. Продајемо га по цени од двеста динара за сада, у маркетима су цене око 400 динара - каже она.
Лукићи за сада батат продају познаницима, и на кванташу, а за велике супермаркете потребна им је и већа количина. Батат је отпоран на болести и добро подноси високе температуре, а у исхрани има широку примену.
- Производња му креће са клицом, клица кад му досегне пет до шест центиметара ставља се у чаше два месеца да се формира и износи се половином маја на њиву и креће се са обрадом и копањем. Вади се почетком октобра - каже Слободанка Лукић из Драгинца.
Процена је да производња слатког кромпира по хектару може да обезбеди зараду до десет хиљада евра. Највећи трошак представљају саднице, због чега Лазићи планирају да их узгајају сами.
Ординације имају посла - пластична хирургија и стоматолошке услуге у Србији на завидном нивоу
БРОЈАЧИ, МЕТЕО СТАНИЦЕ, КАМЕРЕ - сви детаљи ПРВОГ ДИГИТАЛНОГ КОРИДОРА у Србији
Добре вести крајем године: Србији потребан још један корак за добијање инвестиционог рејтинга
ПУТНИЦИ НЕСТРПЉИВИ! Магла одложила прво полетање са аеродрома "Морава" - прве карте чекиране! (ФОТО)
ПРОИЗВОЂАЧИ НЕ КРИЈУ ЗАДОВОЉСТВО: Свињетина из Србије после 30 година на тржишту ЕУ