Јагоде - извор здравља
Јагоде - то сласно, освежавајуће, јарко црвено воће! Добре су не само због свог лепог изгледа и укуса, већ због богатог лековитог својства.
Људи су почели да гаје јагоде још пре хришћанства. Код Римљана су биле веома цењене. У средњем веку су коришћене углавном као лек. Њихово гајење се интензивирало од осамнаестог века када је из Чилеа и Перуа у Европу пренето семе крупнијих јагода. Дивље јагоде, ситније и мирисније од домаћих, су лековитије.
Састав јагода
Плод јагоде садржи угљене хидрате (7%), мало беланчевина (0.8%), сасвим мало масти (0.6%) уз нешто дијетних влакана и доста воде. Знатан је садржај фенола и осталих антиоксиданаса. Садржи Витамин Б1, Б2, затим минерале калијум, калцијум, фосфор, магнезијум и гвожђе. То је нискокалорично воће. 100г јагода садржи свега 35 до 40 кцал, па се може уврстити у све дијете за мршављење.
Против артериосклерозе
Јагоде садрже велику количину витамина Ц. Сматра се да највише захваљујуци њему јагоде чисте крвне судове од наслага масноће. Оне спречавају оксидацију “лошег холестерола” или ЛДЛ холестерола у облик који штетно делује на крвне судове. Истовремено оне доводе до пораста “доброг холестерола” или ХДЛ холестерола. Редовно конзумирање јагода смањује количину слободних радикала који ЛДЛ холестерол чини токсичним и опасним.
Стоп раку
Јагоде обилују различитим антиоксиданасима и витаминима. Захваљујући њима оне спречавају промене у ћелијама које могу водити ка настанку малигних тумора. Подстичу детоксикациони систем организма и тако спречавају генетска оштећења ћелија, која представљају увод у рак.
Јаче срце
Захваљујући великом садржају калијума, а малом натријума, јагоде имају диуретска својства и утичу на смањење крвног притиска. Смањујћи крвни притисак и чистећи крвне судове од масноће, побољшавају прокрвљеност срца, чинећи га здравијим и јачим. Уједно смањују ризик обољевања од коронарне болести (ангина пекторис и инфаркт миокарда). Магнезијум им даје антистресно дејство и побољсава рад срца.
(Porodicnilekar.net)