Киви - велико здравље у малом "паковању"
Знате ли да је киви одличан за регулисање пробаве и крвног притиска? Прочитајте које су још добробити ове слатке воћкице.
Киви је пореклом из Кине, одакле су га мисионари почетком прошлог века однели на Нови Зеланд. Због његове изузетне важности, нутриционисти га називају и "супервоћем". Он поседује оптималну равнотежу између минималног броја калорија и максималног лековитог учинка на организам.
Садржи много антиоскиданаса, витамина Ц, А и Е, као и калијума.
Добробити кивија су велике. Од превенције обољења кардиоваскуларног система, појаве карцинома или шлога па све до одржавања нормалног нивоа шећера у крви.
Извор је дијеталних влакана што утиче на смањење нивоа холестерола.
Захваљуући лековитим својствима, ова воћка се користи у борби против симптома респираторних обољења па чак и када је реч о астми.
Истраживања су показала да киви доприноси здрављу очију јер садржи лутеин и зеаксантин, материје које се природно налазе у људском оку.
Киви поседује и антимутагена својства, тј његов екстракт има способност да спречи настанак меланома, а неке студије показале су да може да кочи и појаву карцинома јетре.
Уз све ово, делује као антидепресив, побољшава менталну активност, а због фолне киселине, добар је и за труднице. Такође, обзиром да подстиче метаболизам, одличан је за мршављење.
Киви је чест састојак многих маски за негу лица и тела, спречава исушивање и кожу чини меком.
Међутим, ипак треба бити опрезан са употребом ове воћке јер превише конзумирања може довести до алергије.
Прочитајте и : Толико мале а толико јаке - боровнице
Лимун - једна од најкориснијих намирница на планети