Kivi - veliko zdravlje u malom "pakovanju"
Znate li da je kivi odličan za regulisanje probave i krvnog pritiska? Pročitajte koje su još dobrobiti ove slatke voćkice.
Kivi je poreklom iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog veka odneli na Novi Zeland. Zbog njegove izuzetne važnosti, nutricionisti ga nazivaju i "supervoćem". On poseduje optimalnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog učinka na organizam.
Sadrži mnogo antioskidanasa, vitamina C, A i E, kao i kalijuma.
Dobrobiti kivija su velike. Od prevencije oboljenja kardiovaskularnog sistema, pojave karcinoma ili šloga pa sve do održavanja normalnog nivoa šećera u krvi.
Izvor je dijetalnih vlakana što utiče na smanjenje nivoa holesterola.
Zahvaljuući lekovitim svojstvima, ova voćka se koristi u borbi protiv simptoma respiratornih oboljenja pa čak i kada je reč o astmi.
Istraživanja su pokazala da kivi doprinosi zdravlju očiju jer sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku.
Kivi poseduje i antimutagena svojstva, tj njegov ekstrakt ima sposobnost da spreči nastanak melanoma, a neke studije pokazale su da može da koči i pojavu karcinoma jetre.
Uz sve ovo, deluje kao antidepresiv, poboljšava mentalnu aktivnost, a zbog folne kiseline, dobar je i za trudnice. Takođe, obzirom da podstiče metabolizam, odličan je za mršavljenje.
Kivi je čest sastojak mnogih maski za negu lica i tela, sprečava isušivanje i kožu čini mekom.
Međutim, ipak treba biti oprezan sa upotrebom ove voćke jer previše konzumiranja može dovesti do alergije.
Pročitajte i : Toliko male a toliko jake - borovnice
Limun - jedna od najkorisnijih namirnica na planeti