Кромпир - обавезан део вашег јеловника
9 разлога због којих би требало да једете кромпир.
Нутриционисти кажу да кромпир није само укусан додатак вашој исхрани већ да вам кромпир доноси и многе здравствене погодности.
Ево које су погодности кромпира у исхрани:
1. У кромпиру има много витамина Б6
Овај витамин помаже да се смањи хемикалија хомоцистеин у вашем телу која се везује за дегенеративне болести, као и да се смањи ризик од срчаних удара.
2. Кромпир је добар извор витамина Ц
Иако већина вас зна да је витамин Ц добар у борби против прехлада и вируса, мало вас зна да овај витамин игра важну улогу у формирању костију, у процесу варења и током формирања крвних ћелија. Он помаже да ране зацеле, производи колаген који помаже да се задржи младалачка еластичност ваше коже и кључан је приликом вашег суочавања са стресом. Изгледа чак да помаже у заштити вашег тела од токсина који су можда везани за рак.
3. Кромпир садржи витамин Д
Овај витамин је значајан за ваш имуни систем и за ваше опште здравље нарочито током сезоне грипа. Витамин Д, који је и витамин и хормон, се у вашем телу ствара пре свега током излагања вашег тела сунцу. Витамин Д је важан за ваше добро расположење, за ваш ниво енергије и помаже да се изграде јаке кости, срце, нерви, кожа и зуби, а такође помаже у раду штитној жлезди.
4. Кромпир садржи гвожђе
Људима је потребан минерал гвожђа како би имали адекватну енергију али гвожђе игра важну улогу у вашем телу и зато што поспешује производњу белих и црвених крвних зрнаца, ствара бољу отпорност на стрес и јача имуни систем.
5. Кромпир је добар извор магнезијума
Магнезијум је антистрес минерал, који помаже у релаксацији. Неопходан је за здраве артерије, крв и кости, за здраво срце, мишиће и нервни систем али ипак, научници процењују да многи људи имају мањак овог минерала у организму.
6. Кромпир је извор калијума
Један од важних електролита који помаже да се регулише срчани ритам и нервни сигнали је калијум. Као и други електролити он обавља неколико важних функција, а неке од њих укључују релаксацију стегнутих мишића, смањује отоке, штити и контролише активност ваших бубрега.
7. Кромпир је природно сладак
Природни шећер кромпира се лагано отпушта у крвоток, помже да се одржи баланс и регулише извор енергије.
8. Кромпир има висок ниво каротеноида
Кромпирова жуто-наранџаста боја говори да је богат каротеноидима. Каротеноиде помажу вашем виду и побољшавају имуни систем. Они су корисни антиоксиданти који помажу у борби против рака и штите вас од ефеката старења. Људи који у исхрани редовно користе храну богату каротеноидима имају 30% мање шансе да развију рак плућа.
9. Кромпир можете припремати на разне начине
Кромпир можете да печете, грилујете или барите. Можете да га додате у чорбе и супе, можете да га додајете салатама. Изгрилујте га са црним луком и црвеним паприкама и направите диван сендвич.
(fitnea.com)