Мањак витамина Д - ризик за висок притисак
30.06.2014.
19:12
Коментари (0)
Смањени унос витамина Д може довести до повишеног притиска.
Ниска концентрација витамина Д у крви повезана је с већим ризиком за повишени крвни притисак, тврде стручњаци.
Витамин Д се производи у организму после излагања сунчевој светлости, а путем хране га је могуће унети из јаја, млека, јогурта, сардине, лососа, житарица или сока од поморанџе, пише научни часопис "The Ланцет Диабетес & Endocrinology".
Нови резултати научника Универзитета Јужна Аустраљиа прикупљени су од 146.500 људи из Европе и Северне Америке.
При том се показало да свако повећање концентрације витамина Д у крви за 10 одсто, смањује ризик од високог крвног притиска за осам одсто.