Немојте се одрећи ових угљених хидрата
Већ годинама су угљикохидрати на гласу да су нездрави и опасни за витку линију. Ипак, то је само површно гледање на угљикохидрате. Неки од њих врло су здрави и заправо могу помоћи и у мршављењу. Представљамо листу угљикохидрата које заиста не бисте требали избегавати.
Кукуруз
Иако последњих година има лошу репутацију и то само зато што га додају намирницама које не улазе у категорију здравих, прави органски кукуруз је здрава целовита житарица. Добар је извор влакана и витамина Ц, а садржава и антиоксидансе који су добри за здравље очију.
Банане
Често се може чути да банана дебља и да садржи превише угљикохидрата и шећера, заправо је сјајан извор витамина Б6, магнезијума, калцијума и влакана. Благотворно делује на здравље човека и заиста је не би требало избегавати.
Бели крумпир
Одавно је познато да бели хлеб, бели пиринач и тестенина нису баш најздравије ствари. Некако се у том друштву нашао и бели крумпир, али потпуно непотребно! Бели крумпир, наиме, садржи велике количине калцијума и витамина Ц, а садржи и здрава влакна. Дакле, не бојте се крумпира!
Грашак
Грашак има више шећера и угљикохидрата од другог поврћа, али не требате га зато избегавати. Грашак је изврстан извор фитонутријената које одликују антиупална својства па је здрав за женски репродуктивни систем. Исто, постоје докази да грашак штити пробавни састав од карцинома. А најбоље од свега је то да је јако укусан!
Житарице за доручак
У последње време и житарице које се користе за доручак дошле су на лош глас. Међутим, већина њих је направљена од целовитих зрна и заиста нема разлика за панику. Целовите житарице садрже вредне састојке, а ако желите бити посебно опрезни, једноставно прочитајте декларацију и бирајте оне без шећера и других нездравих додатака.
(Тпортал)