Откупна цена шећерне репе незадовољавајућа
Прерађивачи и произвођачи нису много задовољни откупном ценом шећерне репе, која је већ утврђена и износи 38 евра по тони.
Откупљивачи истичу да су то међу највишим ценама у Европи. Знатан принос, али и извесна откупна цена и рокови плаћања - главни су разлози што је шећерна репа међу омиљеним ратарским културама, на коју пољопривредници и те како могу да се ослоне. Цена шећера данас је нижа за 40 одсто до 50 одсто у односу на пре две године, а постоји могућност да буде још нижа, преносе Вечерње новости.
Директор компаније “Суноко” Љубиша Раденковић, каже да откупна цена већ утврђена, 38 евра по тони и да је то добро за њих. “Временске прилике за сада су добре и очекује се да приноси буду добри”, додао је он.
“Наше фабрике имају технологију којом остварјују европски ниво квалитет, али је са овом ценом шећера тешко одржати конкуренцију са европским произвођачима”, каже Раденковић.
Произвођач шећерне репе из Кузмина Драшко Даниловић каже да је постојао један уговор, па је дошло до прављења анекса, а тржишна цена је нижа у односу на пре две године. “Шећер извозимо у ЕУ неких 200 тона годишње, по цени од 550 до 680 евра по тони. За сада година овећава просечне приносе”, додаје Даниловић.