ОВЧЕТИНУ ПРАВЕ ОД МЕСА ПАЦОВА: Ево којим се бизарним "цакама" баве Кинези када спремају јело
Трка за зарадом у Кини некада нема нимало граница те стога представљамо нешто што муштерије које купују кинеску храну никако не знају. Ово су пет најбизарнијих примера од чега се све код њих прави јело.
1. Резанци од пиринча без пиринча
Уместо од чистог рижиног брашна, неке компаније у Кини производе резанце од трулих житарица у које додају канцерогени адитив сумпор диоксид. Лажне резанце полиција је открила у готово 50 кинеских компанија које су дневно на тржиште избацивале око 500 хиљада килограма. Открили су 30-ак произвођача који су резанце радили од риже, али од покварене. Уз то, да би добили троструко већу количину, у смесу су додавали разне додатке, нпр. брашно од кукуруза.
2. Тофу од крви патке
У Кини је посластица тофу од крви патке па су се неки досетили како и то да смуљају. Мешали су пуно јефтинију свињску, говеђу или пилећу крв с формалдехидом и продавали је као пачију, преноси Листверсе.
Формалдехид се иначе користи за чување мртваца или делова њихових тела, и врло је канцероген. Прави тофу од крви патке добија се тако да се крв кува док се не згусне толико да се може резати ножем.
3. Мед који пчеле није видео
Постоје две врсте лажног меда "Маде ин China". Први је мешавина правог меда са сирупима од шећера, цвекле или риже. Друга врста с медом нема баш никакве везе. Ради се о смеси добијеној од воде, шећера, безбојног кристалног праха који се добија из стена и боје. Како пише 24 сата.хр., такав мед нађе се и на европском тржишту. Например, једно истраживање показује да је десет одсто меда проданог у Француској лоше прављено. Пронашли су га и у Америци.
4. Овчетина од меса пацова
Неки трговци у Кини под овчетином продају месо пацова, видре и лисице. Укус закамуфлирају додавањем разних хемикалија, попут нитрата, а изглед прилагоде бојом и желатином. Тамошња полиција је у три месеца запленила око 20.000 тона таквог меса. То месо је било толико популарно и успешно да је полиција ухапсила више од 900 људи у року од три месеца.
5. Рижа од пластике
Просечном човеку тешко је да замисли да је некоме исплативо да лоше припрема рижу када је пиринач веома јефтин. Али, чини се да Кинези не мисле тако. Праве "рижу" од кромпировог брашна и синтетичке смоле, а у смесу додају и посебну арому како би имала укус праве риже. Лажна рижа остаје тврда након кувања и тешко се вари.
Поједете ли килограм, то ће бити као да сте сажвакали и прогутали једну најлонску кесу.
Погледајте и: