Пет неопходних намирница овог пролећа
Ово су састојци које је неопходно укључити у свакодневну исхрану!
Обично се за ово доба године препоручује лагана исхрана и здраве намирнице, посебно оне за чишћење организма од отрова. Ево пет неопходних намирница за добро и здраво фунционисање организма:
1. Шпаргла
Шпаргла је одличан извор витамина Б6, важан је за снижавање хомоцистеина, ризичног фактора за развој болести срца. Богата је нутритивним својствима, који имају снажну антиоксидативну моћ, конкретно витамини Ц и А, због чега су добре за детоксикацију организма, па се препоручује у пролећним данима. Енергетска вредност шпаргли је мала, па се може конзумирати у већим количинама и без страха од могућности повећања килограма.
2. Кајсија
Штити кожу од опасног УВ зрачења, садржи витамине Ц и А и витамин Б у мањим количинама. Богата је каротеноидима, који поседују антиоксидативну активност и даје привлачну боју. Кајсија је добар извор прехрамбених влакана, а верује се и да штити од карцинома дебелог црева. Доказано је да побољшавају рад мозга, подижу концентрацију те помажу код савладавања пролећног умора. Врло су захвалне за одбрану организма од бактеријских инфекција, обнову оштећених ткива, а такође јачају зубе и кости, али и побољшавају вид.
3. Ротквица
Ротквица је нискокалорично поврће, обилује витамином Ц, који помаже у савладавање умора. Садрже 95% воде и минерале попут калцијума, фосфора, гвожђа и калијума. Боју дугује пигменту бетацијанину који има бројне користи за организам као што су заштита од болести срца и мокраћних органа, детоксидација те побољшано памћење. Препоручује се трудницама, јер је одличан извор фолне киселине. Занимљиво је да су се узгајале у Египту за време фараона, који су их користили за дијету. Даване су радницима на пирамидама како би сачували добро здравље и радну способност.
4. Шаргарепа
Садржи састојке који помажу заштиту од тумора, регулише шећер и помаже вид. Сматра се једном од најзначајнијих намирница. Неопходна је за правилан рад имунолошког система. Антиоксидантно деловање бета-каротена помаже у борби против слободних радикала који убрзавају старење, а вашој кожи враћају природни сјај. Користи се код шећерне болести, уролошких тегоба и реуме. Неутралише прекомерну желудачну киселину, а помаже и код вишка килограма.
5. Јагоде
Јагоде су богате водом, садрже чак 90%, а сиромашне шећером, свега 10%, целулозом и масноћом. Добре су за кости, помажу у борби против стреса и доприносе енергији мишића. Важна је за лепу кожу, јер је обнавља, освежава тен, спречава стварање бора и има способност затезања коже. У средњем веку су корићене као лек. У Европу је семе јагода пренето осамдесетих година.
(салвеопхарма.хр)