Пита од боровнице
Лепо и здраво – дакле, фантастично!
Потребно:
- 300г брашна
- 1/2 прашка за пециво
- прстохват соли
- 6 кашика хладне воде
- 2 кашике шећера у праху
- 150г путера
- 400г боровница
- 1 кашичица цимета
- 80г млевених ораха
- 50г шећера у праху
- 1 ванилин шећер
- 1 кашика презли
Припрема:
Брашно помешати са прашком за пециво, додати путер исечен на листиће, со, шећер и све заједно умесити рукама (измрвити), па на крају додати хладну воду. Замесити глатко тесто и оставити га у фрижидеру 30 минута. Боровнице добро оцедити.
Подмазати и посути брашном калуп за питу, па делом теста прекрити дно и странице калупа. По тесту сипати презле и распоредити оцеђене боровнице, све посути циметом, шећером у праху, ванилин шећером и орасима. Преостало тесто растањити и ставити преко боровница, премазати жуманцетом и избости виљушком, како тесто не би испуцало, па пећи 40 минута на 180°.
Питу посути прах шећером.
Такође, горњу кору можете исећи и на тракице, па их испреплитати преко боровница.