Сазнајте зашто је ово најтраженији чај у свету!
Чај мача је прави зелени еликсир.
Зелени чај врсте мача производи се у јапанским покрајинама Нисхио и Уји, а захваљујући лековитим састојцима, један је од тренутно најтраженијих чајева. Специфичног је укуса и послужује се уз слатки колач.
Чај над чајевима, како га често називају, на Далеком истоку је познат већ вековима. Убрзава метаболизам и помаже организму у сагоревању масти чак око четири пута брже, без да изазива негативне нуспојаве попут убрзаног рада срца и високог крвног притиска, prenosi pressonline.rs.
Ради се о церемонијалном чају који се производи на посебан начин. Листићи за прераду чаја беру се четири недеље пре праве бербе па због таквог процеса настају тамнозелени листови. Након бербе листови се паре, пригушују, суше и дробе у прах на крају у каменом млину. Занимљиво је да за 30 грама маче, камени млин од гранита треба да ради сат времена – овај податак говори о каквом је посебно фином праху реч.
Можда не знате, али шољица тог зеленог чаја садржи пет пута више антиоксиданса од било које друге намирнице и чак 100 пута више драгоценог антиоксиданса ЕГЦГ, који је делотворан у борби против рака. Овај зелени напитак горког укуса нас опушта, појачава концентрацију и памћење, повећава ниво енергије и издржљивости, сагорева калорије, детоксикује тело, ефикасан је у борби против холестерола… Катехин који се налази у њему има антибиотска својства која поспешују целокупно здравље. Осим тога, само једна шоља чаја matcha даје нам значајне количине калијума, витамина А и Ц, гвожђа, протеина и калцијума.
За разлику од обичног зеленог чаја који може да одстоји, мача мора увек да буде свеже припремљена.
Занимљиво је да је једна чаша маче еквивалент 10 чаша зеленог чаја у листићима по нутритивним и антиоксидативним својствима.
Ево како да припремите чај мача:
- Кувајте воду до око 60°Ц (битно да је вода врућа, али не и кипућа).
- Ставите 1 – 2 грама праха у дрвену чинију.
- Мешајте чај (бамбусовом метлицом) док се не направи пена, с тим да што је чвршћа пена, чај је бољи.