У кухињи вребају опасне бактерије!
БАЗЕЛ - Истраживање швајцарских научника је открило присутност сојева бактерије отпорне на антибиотике на површинама које служе за припрему хране.
Тестирања, чији су резултати објављени у стручном часопису "Инфецтион Цонтрол анд Хоспитал Epidemiology" заснивају се на анализи 154 површина за припрему хране у болници у Базелу и 144 површине за припрему хране у приватним кућама.
Површине су коришћене за припрему јела од меса перади, свињетине, говедине, телетине, јагњетине, дивљачи и рибе, пише портал Плива.
Показало се да су сојеви бактерије Ешерихије коли (есћерићиа цоли - ЕЦ) отпорне на антибиотике присутни на 6,5 одсто површина које се користе у болници и 3,5 одсто површина коришћених у приватним домовима.
При том, истраживачи напомињу да је резистентна ЕЦ била присутна само на површинама коришћеним за припрему пилетине, док су додатне анализе показале да је половина од 20 парова рукавица коришћених у болничкој кухињи такође била контаминирана резистентном ЕЦ.