Уврстите семе конопље у исхрану
Семе конопље важи за "суперхрану" а ево и зашто.
Термин "суперхрана" се често користи за многе намирнице, међутим, конопљино семе заиста заслужује ову титулу.
Садржи скоро исту количину протеина као и соја, богата је витамином Е, калцијумом, калијумом и магнезијумом.
Истраживање спроведено у Финској је показало да семе конопље као и његово уље, имају изузетну нутритивну вредност. Можда и најважније што се ове намирнице тиче, јесте да садржи есенцијалне масне киселине, укључујући линолну киселину, омега-6 и омега-3. Исхрана која је богата овим масним киселинама и која садржи мање засићених масти, помаже смањењу ризика од настанка срчаних болести.
Уље семена конопље је део традиционалне медицине већ хиљадама година, међутим клиничка испитивања добробити овог уља су била ограничена. Ипак, нова истраживања потврђују неке од тих традиционалних употреба.
У једном научном раду је изложено да је било довољно истраживања која би потврдила хипотезу да семе конопље позитивно утиче код болести срца. Међутим, аутори тврде да још увек не знамо колико је тачно семена потребно да би дошло до овог позитивног утицаја или на који начин би могло да се користи у терапеутске сврхе.
Друге, раније студије, су откриле да семе конопље може да има позитван утицај на екцеме и може да лечи ране када се примењује локално.
Благо орашастог укуса, може се јести цео, ољуштен или млевен. Уље се користи за разне сосове, намазе и дресинге за салате, а како не би изгубило своју нутритивну вредност, не препоручује се да се користи за кување.
Прочитајте и: Неће гром у...
И Пепељуга је знала колико је важна – бундева
Зачин у служби здравља – ким