Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОЧУВАЊЕ БОГАТОГ НАСЛЕЂА

КРУШЕВАЦ ПАМТИ: Видовдан у знаку највећих глумаца РАСИНСКОГ ОКРУГА, град постао богатији за две бисте

29.06.2024. 18:46
Marko Živić, Milija Vuković
Марко Живић, Милија Вуковић / Извор: Youtube printscreen/RTV Крусевац

Трг глумаца у Крушевцу, отворен на Видовдан 2019. године, постао је симбол културног наслеђа града, с бистама и фотографијама истакнутих глумаца као што су Љубинка Бобић, Радмила Савићевић, Ташко Начић, и други. Овај пројекат има за циљ очување сећања на уметнике који су допринели репутацији Крушевачког позоришта.

Ана Сакић, позната позоришна и филмска глумица, постала је позната широј јавности тумачећи Ингрид у популарној серији "Село гори, а баба се чешља". Иако је њена каријера богата, приватни живот остаје релативно непознат широј јавности.

Сакић је остварила значајан допринос домаћој телевизији, са улогама у серијама као што су "Државни службеник", "Комшије", "Синђелићи" и "Улица липа". Улога Ингрид у серији "Село гори, а баба се чешља" донела јој је препознатљивост и статус звезде на домаћој сцени. Међутим, њен талент није остао незапажен ни на међународном нивоу. Године 2015. остварила је свој холивудски сан, добивши улогу у филму "Висаге" (Лице).

Ana Sakić
Ана Сакић / Извор: Youtube Printscreen/Novo јутро

Ана Сакић рођена је 25. новембра 1978. године у Крушевцу. Страст према глуми испољавала је још од малих ногу, упркос томе што није имала подршку родитеља за ову професију. Занимљиво је да је Факултет драмских уметности уписала тек из трећег покушаја, што сведочи о њеној упорности и посвећености.

Тренутно, Ана живи у Србији. Недавно је забележила посебан тренутак у свом родном граду, Крушевцу. На Видовдан, на Тргу глумаца, откривена је биста глумца Марка Живића, заједно са бистом Милије Вуковића. Овај догађај за Ану је био посебно емотиван, што је поделила са својим пратиоцима:

- На данашњи дан – Видовдан, дан града Крушевца, на Тргу глумаца, откривена је биста нашем Марку Живићу, заједно са бистом Милије Вуковића. Важан дан, велики дан, а емоције помешане, јер нема више оних наших, јер се сећамо са сетом, тугом и срећом истовремено наших пријатеља, великана који су оставили неизбрисив траг у нашим животима… Заувек! Никада те, Маре, нећемо заборавити!" – написала је Ана на друштвеној мрежи Инстаграм.

Подсећамо, у октобру 2023. године, на згради позоришта у Крушевцу откривене су фотографије Момира Брадића, Милије Вуковића и Марка Живића на "прозорима сећања". Овај пројекат, који укључује сталну поставку фотографија глумаца из овог града, део је десетогодишњег рада на уређењу Трга глумаца, чиме се настоји очувати сећање на велике уметнике који су потекли из Расинског округа.

Марко Живић, глумачка икона!

Марко Живић, угледни српски глумац, дипломирао је глуму 1995. године на Академији уметности у Новом Саду под менторством професора Радета Марковића. Његова каријера обухватала је рад у позоришту и на филму, са значајним ангажманима у Позоришту на Теразијама и Београдском драмском позоришту. Живић је играо у представама попут "Кад су цветале тикве", "Не играј на Енглезе", "Свирај то поново, Сем", "Лет изнад кукавичјег гнезда" и "Делиријум тременс".

Марко је био домаћин емисије "Марко Живић шоу" на ТВ Фокс 2007. године, а касније је био члан жирија у талент-шоу програму "Аудиција" на телевизији Пинк од јануара 2015. Такође је водио квиз "Здраво Европо" на Радио-телевизији Србије. Његов глас краси бројне анимиране ликове у српским верзијама популарних филмова, укључујући медведа Балуа у "Књига о џунгли 2" и Ним Галу у "Епик".

Marko Živić
Марко Живић / Извор: Инстаграм printscreen/Marko Живић

Био је у браку са српском водитељком Наташом Павловић. Марко Живић преминуо је 14. октобра 2021. године у 49. години од последица коронавируса у болници "Драгиша Мишовић" у Београду. Планирано је да се мала ноћна сцена у Крушевачком позоришту назове по њему, чиме ће се очувати сећање на његов значајан допринос уметности и култури.

Милија Вуковић: Глумац великог срца

Милија Вуковић, рођен 3. септембра 1947. године у Витошевцу код Ражња, био је првак драме Крушевачког позоришта, где је провео цео свој животни и радни век. Глумео је у више од 150 улога, од којих је 130 било главних. Након средње Економске школе у Параћину, уписао је Академију за позориште, филм, радио и телевизију Универзитета у Београду. Дебитовао је у Крушевачком позоришту 1973. године у улози Манета кујунџије у представи "Зона Замфирова". Иако му је понуђено место у Народном позоришту у Београду, остао је у Крушевцу.

Током 80-их година, појавио се у филмовима "Лагер Ниш", "Кућа поред пруге" и "Нека чудна земља". Током наредне деценије играо је доктора Крсмановића у телевизијској серији "Срећни људи". Његова најпознатија улога на телевизији била је у серији Радоша Бајића "Село гори, а баба се чешља" где је тумачио Митра из Дубича.

Очување богатог наслеђа

Трг глумаца свечано је отворен на Видовдан, 28. јуна 2019. године, поставши симбол културног наслеђа Крушевца. Поред Марка Живића, Момира Брадића и Милије Вуковића, своје место на овом тргу пронашли су и Љубинка Бобић, Радмила Савићевић, Ташко Начић, Милан Пузић, Михајло Бата Паскаљевић, Властимир Ђуза Стојиљковић и Миодраг Петровић Чкаља. На тргу се налазе њихове бисте, док су Драгослав Васиљевић Фига и Борисав Бора Михаиловић представљени на фотографијама великог формата на згради позоришта.

Bista Milije Vukovića
Биста Милије Вуковића / Извор: Youtube printscreen/ РТВ Крусевац

Аутори ових бисти су вајари Зоран Ивановић и Богдан Доброта, који су допринели очувању сећања на ове велике глумце.