Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГРЕШКА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОНОВЉЕНА! Након успешних украјинских напада на Црноморску флоту, РУСИЈА ПРИПРЕМИЛА ПАКЛЕНО РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА (ФОТО/ВИДЕО)

20.01.2024. 17:00
Пише:
Foto: X Printscreen/@JayinKyiv
Фото: X Printscreen/@JayinKyiv / Извор: Фото: X Printscreen/@JayinKyiv

Руси нису губили време.

Руски извори вести јављају да је Министарство одбране РФ усвојило програм модернизације великих амфибијских бродова из задужбине Морнаричких снага. Њихова ватрена моћ ће бити повећана као резултат опремања дроновима типа Орлан и ЗАЛА.

Такође, бродови овог типа биће ојачани уградњом додатних система противваздушне одбране, како се чини, услед поука извучених током борбених дејстава.

ОД "СТОПОСТОТНЕ" ПОБЕДЕ ДО БОРБЕ ЗА ЖИВОТ! Како је пропала украјинска контраофанзива и има ли наде за нови напад на Русе?ukrajinska vojska

ОД "СТОПОСТОТНЕ" ПОБЕДЕ ДО БОРБЕ ЗА ЖИВОТ! Како је пропала украјинска контраофанзива и има ли наде за нови напад на Русе?

"РУСИЈА ЈЕ ВЕЋ ПОБЕДИЛА" Бивши амерички обавештајац изнео сурову истину - пад Кијева до краја годинеukrajinska vojska

"РУСИЈА ЈЕ ВЕЋ ПОБЕДИЛА" Бивши амерички обавештајац изнео сурову истину - пад Кијева до краја године

"НЕКА ДОЂЕ, АКО МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ РАТ ЗА 24 САТА" Зеленски позвао Трампа да посети Кијев (ВИДЕО)Foto: Youtube/Printscreen/Fox News/Channel 4 News

"НЕКА ДОЂЕ, АКО МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ РАТ ЗА 24 САТА" Зеленски позвао Трампа да посети Кијев (ВИДЕО)

Одлука о модернизацији великих амфибијских бродова донета је на основу искустава стечених током такозване специјалне војне операције, у којој они играју важну улогу.

Програм који је одобрило руско Министарство одбране предвиђа, између осталог, опремање бродова беспилотним летелицама типа Орлан-10 и ЗАЛА, који ће као главни задатак имати корекцију артиљеријске ватре, када се користе против циљева на копну и мору.

Како се раније показало, комбинација дронова и великих амфибијских бродова доказала је своју ефикасност, на пример, током битака за луку Мариупољ на Азовском мору. Беспилотне летелице су откриле мете, а затим прилагодиле ватру бродских аутоматских топова калибра 130 милиметара и вишецевних ракетних бацача постављених на њима.

Такође, у оквиру новог програма модернизације, велика десантна летелица биће опремљена новим системима противваздушне одбране. Извори напомиљу да, за сада, није конкретно утврђено који конкретно. Једна од разматраних опција предвиђа уградњу противваздушних система типа Тор, у тегљеној верзији, на десантним бродовима.

Истовремено се разматра јачање система самоодбране бродова од поморских дронова. Руски стручњаци су већ развили неколико опција за уградњу додатних тачака са митраљезима Корд, као и станица за електронско ратовање, тврде извори.

Дронови Орлан-10 и ЗАЛА укратко

Мултифункционални комплекс дронова Орлан-10 користи се за извиђање из ваздуха, радио-електронско извиђање ћелијских претплатничких терминала, ометање ГСМ ћелијских комуникација, изобличење ГПС навигационог поља, подршку конвојима, откривање циљева и корекцију ватре.

Лете на висинама до 5.000 метара, брзином до 170 километара на сат, а у ваздуху могу да остану и 10 сати. Њихов домет достиже 140 километара.

Мини-летелице ЗАЛА (421-04, 421-08 и 421-16) имају домет од 40 километара, могу да понесу терет од 1,5 килограма и остану у ваздуху до два сата.

Нешто већи дрон ЗАЛА 421-20 има домет до 120 километара, време лета 11 сати и максимално оптерећење од 50 килограма. Они могу комбиновати системе за навигацију, аутоматско декодирање података и ласерско одређивање циљева.

Према речима руског војног експерта Дмитрија Болтенкова, руска војска је уз помоћ великих амфибијских бродова извршила десантну операцију у Азовском мору, пребацила робу и патролирала дуж обала Руске Федерације.

- Велике десантни бродови су и даље јефтинији од фрегата. На основу резултата специјалне војне операције, постало је јасно да се морају ојачати уградњом додатних артиљеријских и митраљеских система. Данас су чак почели да користе и беспилотне летелице за обављање извиђачких мисија на непријатељској територији. Ови бродови су сада веома тражени и преко потребни. Нажалост, превише их је уклоњено 1990-их - приметио је Болтенков.

Према његовим изјавама, руска Црноморска флота је пре почетка инвазије на Украјину имала највећи број десантних бродова. Истовремено је појачана другим великим десантним бродовима Северне флоте и Балтичке флоте.

Crno More
Црно Море / Извор: Профимедиа

Бивши начелник Генералштаба Морнаричких снага адмирал Валентин Селиванов објаснио је да је ватрена моћ великих амфибијских бродова неопходна за успешно извођење десантних операција.

- Непријатељ је изградио јаку одбрану близу обале, тако да пре него што се бродови приближе, она мора бити потиснута. Из тог разлога, десантним бродовима је потребна ватрена моћ. Обалска утврђења ће, наравно, бити на удару и наше авијације и одреда помоћних бродова, али сами десантни бродови морају, када се приближе обали, да погоде све одбрамбене тачке непријатеља у рејону у коме се искрцавају трупе. Сада се ситуација мења, непријатељ јача одбрану и због тога би способности десантних бродова требало да буду веће - рекао је Селиванов.

Пројекат 775

Основу десантних снага Руске Федерације тренутно чине велики амфибијски бродови пројекта 775. Они су одавно стекли репутацију „радних коња“ Морнаричких снага. Почев од средине прошле деценије, бродови овог типа су учествовали у такозваном „Сиријском експресу“, логистички обезбеђујући груписање руских трупа из Сирије.

Њихова употреба је почела након што су европске земље прегледале цивилне товарне бродове који су превозили материјале из Русије у Сирију.

Због чињенице да треће земље не могу да задрже борбене бродове, велики десантни бродови Балтичке флоте, Северне флоте и Црноморске флоте били су укључени у транспорт робе.

Crnomorska flota
Црноморска флота / Извор: Профимедиа

Дана 10. фебруара 2022. године, одред десантних пловила у саставу бродова Минск, Корољов, Калињинград, Петр Моргунов, Георги Победоносец и Оленегорски Горњак ушао је у Севастопољ, завршивши свој марш кроз Европу.

У лето исте године објављено је да у Црном мору делује поморска група коју чини 12 великих десантних бродова Северне флоте, Балтичке флоте и Црноморске флоте.

Ови бродови су били укључени у транспорт робе у интересу група руских трупа у Донбасу, Херсону и Запорожју.

Украјинци погодили руске десантне бродове Минск и Новочеркаск

Велики руски амфибијски бродови пројекта 775 више пута су постајали мете напада украјинске војске.

Тако је 13. августа 2023. велики десантни брод Минск оштећен у Севастопољу, након напада крстарећим ракетама. У то време, брод је био на поправци у сувом доку за поправку бродова на полуострву Крим.

Истовремено, оштећена је и подморница Ростов на Дону, пројекат 636.3, која је била стационирана у суседном доку. У нападу су повређене 24 особе.

Касније је руско Министарство одбране саопштило да ће десантно пловило и дизел-електрична подморница бити у потпуности обновљена и да ће наставити да служе у Поморским снагама.

Руски извори вести су јавили да ће велики десантни брод Минск бити ремонтован према ажурираном пројекту. Ова чињеница подразумева промену горње надградње, ревизију наоружања и радио-електронске опреме на броду.

Представници Министарства одбране су 26. децембра 2023. године приметили да је приликом одбијања напада Оружаних снага Украјине оштећен и велики десантни брод Новочеркаск.

Велики десантни брод Пројекта 775 може да носи до 10 тенкова и 340 људи. Намењени су за искрцавање трупа на неразвијеним обалама, као и за транспорт робе, укључујући и оклопна возила.

Бродови су опремљени са две артиљеријске инсталације АК-725 калибра 57 милиметара, два лансера ракетног система Град-М, као и четири преносна лансера противваздушних ракета Стрела-2.

Велики десантни бродови пројекта 11711

Последњих година велики десантни бродови пројекта 775 почели су да се замењују новим бродовима пројекта 11711. Тако је Иван Грен, који је у руску морнарицу ушао 2018. године, постао први десантни брод створен у постсовјетском периоду.

Тренутно се у борбеној служби Морнаричких снага налазе два десантна брода овог типа, други је Пјотр Моргунов. Оба брода су у саставу Северне флоте. Трећи и четврти брод Владимир Андрејев и Василиј Тушин су у изградњи. Направљени су према модернизованом дизајну.

Десантни бродови пројекта 11711 развијени су са способношћу рада у опасним и леденим условима. Имају дужину од 120 метара, ширину 16,5 метара и депласман од 5.000 тона. Брзина је 18 чворова, домет је 6.500 километара, а аутономија је до 30 дана. На брод се може укрцати: 13 тенкова или 36 лаких оклопних возила, као и 300 војника.

Могу се користити на неразвијеним приобалним подручјима, у олујним условима на мору четвртог степена.

Извор: Србија Данас/Оружјеонлине

КАТАСТРОФАЛНО УНИШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Неће имати НИ СТРУЈЕ НИ ВОДЕ - Остала без половине енергетске инфраструктуре (ФОТО)
Nuklearna elektrana

КАТАСТРОФАЛНО УНИШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Неће имати НИ СТРУЈЕ НИ ВОДЕ - Остала без половине енергетске инфраструктуре (ФОТО)

19.09.2024. 21:11
Одлука ЕП да удари на Русију довешће до НУКЛЕАРНОГ РАТА?!
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Одлука ЕП да удари на Русију довешће до НУКЛЕАРНОГ РАТА?!

19.09.2024. 19:51
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38
ПОГИНУО ЈОШ ЈЕДАН УКРАЈИНСКИ ПИЛОТ: Школовао се у Француској, требало да управља америчким ловцима Ф-16
Avion

ПОГИНУО ЈОШ ЈЕДАН УКРАЈИНСКИ ПИЛОТ: Школовао се у Француској, требало да управља америчким ловцима Ф-16

19.09.2024. 17:10
КАТАСТРОФАЛНО УНИШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Неће имати НИ СТРУЈЕ НИ ВОДЕ - Остала без половине енергетске инфраструктуре (ФОТО)
Nuklearna elektrana

КАТАСТРОФАЛНО УНИШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Неће имати НИ СТРУЈЕ НИ ВОДЕ - Остала без половине енергетске инфраструктуре (ФОТО)

19.09.2024. 21:11
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38
ПРОНАЂЕНА БОМБА КОД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Тешка око 250 килограма - на лицу места хитне службе
policija

ПРОНАЂЕНА БОМБА КОД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ: Тешка око 250 килограма - на лицу места хитне службе

18.09.2024. 15:26
Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

Украјински дронови се сручили на највеће руско ракетно складиште - НАЈЈАЧИ удар од почетка рата, ГОРЕ снимци са ратишта (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:53
"ЗАСТАВА 2024": "МИГОВИ" И ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ НАПРАВИЛИ НЕБЕСКУ ЧАРОЛИЈУ, уследио и ДЕФИЛЕ специјалаца - Вучић на приказу способности Војске Србије у Батајници
Aleksandar Vučić
УЖИВО

"ЗАСТАВА 2024": "МИГОВИ" И ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ НАПРАВИЛИ НЕБЕСКУ ЧАРОЛИЈУ, уследио и ДЕФИЛЕ специјалаца - Вучић на приказу способности Војске Србије у Батајници

20.09.2024. 11:15
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30