АЛЕРГИЈЕ НА ХРАНУ У ПОРАСТУ КОД ДЕЦЕ: Др Снежана објашњава како препознати на време и који су најчешћи алергени
Алергијске реакције се испољавају у виду појаве осипа на кожи, врло често и повраћања те хране, а ретко може да се јави и отежано дисање, дијареја, док је, како каже, најопаснија реакција анафилактички шок.
Алергије на храну су у константном порасту свуда у свету, па и у Србији а последица уноса некада и мале количине алергена може бити алергијска реакција, анафилактчки шок и смртни исход, каже председница Националног Удружења "Алергија и ја" Снежана Шундић Вардић, а поводом Међународне недеља нутритивних алергија.
ДАНАС ПРЕЛАЗИМО ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДАТИХ ДОЗА: Србија "граби" ка изласку из короне, близу смо циља!
ЗМИЈСКА ГЛАВА ПАПРЕНО СКУПА - ВОДИТЕ РАЧУНА: За сваку убијену ћете одговарати, а ово је списак казни
"СВАКО ОД НАС ЈЕ КАРИКА - БЛИЗУ СМО УСПЕХА" Огласила се др Кисић - 21. јуна следи додатно попуштање мера?
Она истиче европска истраживања показују да чак 20 одсто деце предшколског узраста има алергију на одређену намирницу.
Алергије на храну се могу препознати још од најранијег детињства јер су тада најчешће и углавном пролазног карактера, због тога што систем органа за варење може да направи адекватну одрбану од алергена из хране, објаснила је алерголог, др Гордана Петровић.
- Најчешћи алергени у тим најранијим периодима јесу протеини крављег млека, јаја, а у мало старијем добу и орашасти плодови. Када говоримо о кикирикију, ту је другачије јер он може да направи већи проблем и да алергија буде трајнијег карактера - истиче др Петровић.
Алергијске реакције се испољавају у виду појаве осипа на кожи, врло често и повраћања те хране, а ретко може да се јави и отежано дисање, дијареја, док је, како каже, најопаснија реакција анафилактички шок.
- Лечење алергије зависи од тегоба које особа има. Уколико је у питању само појава осипа на кожи дају се лекови који се зову антихистаминици, код отежаног дисања и натицања користе се кортикостероиди и саветује избегавање контакта са тим намирницама. Код анафилактичког шока морамо да дамо и лек адреналин - објашњава докторка.
Истиче да алергије могу да се развију било када у животу, поготово на полен и одређене лекове, док је алергија на храну заступљенија код деце.
Шундић Вардић из Националног удружења "Алергија и ја" указује на то да је чак 70 одсто деце са алергијама на храну дискриминисано у друштву.
- Велики број деце у образовним инштитуцијама нема прилагођен оброк без алергена, то је веома велики проблем зато и говоримо о дискриминацији и заправо то паковање и спремање хране родитеља, одсуство са рођендана све то утиче итекако на дете и његово ментално здравље - истиче Шундић Вардић.
Упозорава и на то да свако паковање грицкалица које се отвори у школи а садржи алерген попут кикирикија, може довести до појаве велике алергијске реакције јер, како објашњава није потребно да дете проба намирницу, довољно је да удахне.
У недељу, 16. маја обележава се и Међународни дан целијакије а подаци из Европе показују да свако стото дете предшколског узраста болује од целијакије која представља доживотну неподношљивост глутена, истиче Шундић Вардић.
Говорећи о свакодневним проблемима са којима се људи који имају целијакију или алергију сусрећу, Шундић Вардић посебно истиче проблем цена намирница које су, према њеним речима много скупље од обичне хране.
- Живот особа са целијакијом је јако тежак јер та храна је 400 пута скупља од намирница којима се ми хранимо, брашно ако је 60 динара ово је од 600 до 800, кесица грицкалица ако је код нас 30 за обичне, безглутенска је до 200 динара - указује она.
Национално Удружење "Алергија и ја" пружа и бесплатно саветовалиште особама са алергијама где, између осталог дају савете и око заменских намирница којих је, према речима председнице Удружења, јако мало.
- Пацијенти нам се обраћају највисе да их усмеримо и ми то и радимо, да их разумемо, подржимо у свим својим настојањима да побољшају квалитет живота у свим сферама - закључује она.