Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ ПОД ВЕЛИКИМ ЗНАКОМ ПИТАЊА: У овим српским градовима су заказане прославе и концерти, епидемиолози ће рећи своје

11.11.2021. 07:25
Nova godina
Нова година / Извор: Профимедиа/илустрација

До Нове године остало је нешто више од месец и по дана, а чини се да се о дочеку никада мање није причало. Разлог је једноставан - четврти талас корона вируса потпуно је непредвидив па ни сами грађани, али и угоститељи нису начисто шта им је чинити.

Путовање у Србији или региону и Европи, али и дочеци по трговима и ресторанима у годинама за нама биле су омиљене опције наших грађана, али ове године ствари нису баш тако једноставне.

- Што се прослава тиче, било би добро да макар као прошле године, славимо у породичним условима. Да се не дешавају велика окупљањима. Без кафана, без ресторана. То највероватније важи и за Нову годину. Био сам оптимиста, говорио сам да је могуће да ћемо бити слободнији, али нажалост показало се да тај оптимизам није реалан - рекао је епидемиолог Бранисав Тиодоровић.

 

 

 

У Београду већ пљуште понуде

Ипак, престонички клубови и ресторани нису толико песимистични када је реч о прославама, па су неки већ сада објавили понуде за Нову годину. Цене се како се може видети крећу од 35 до 100 евра, а организатори на својим сајтовима најављују да ће у ту цену бити укључени храна, пиће и музика.

Један од организатора из познатог београдског евент центра на питање о томе како ће се дочек одржати у ковид условима са ковид пропусницама рекао је да ће се правила максимално поштовати.

- Уколико неко сад резервише, а дође до промене мера, резервацију ће моћи да откаже уз повраћај новца - навели су у овом центру за прославе.

Интересовање грађана је подељено - док би поједини волели да се мало опусте за новогодишњу ноћ, са друге стране велика је већина оних који ће Нову годину прославити у кругу породице.

- Због короне заиста немам неких већих планова за дочек. Хтели смо да идемо у иностранство, али правила се мењају из дана у дан, тако да ћемо ипак остати код куће - каже саговорница која додаје да већина њених пријатеља слично размишља.

Што се тиче организованог дочека, како је заменик градоначелника Београда Горан Весић јуче најавио, Град Београд организоваће дочек Нове 2022. године испред Народне Скупштине.

Nova godina
Нова година / Извор: Профимедиа

У Новом Саду већ најављена велика имена

Без обзира на то што је Нови Сад почетком новембра освануо окићен новогодишњим украсима градски челници још не знају како ће организовати традиционални дочек Нове године на Тргу слободе и још неколико локација у граду као што је то био случај претходних година због тренутне епидемиолошке ситуације, те чекају препоруке Кризног штаба.

И за овај дочек задужена је Фондација "Нови Сад - Европска престоница културе 2022" јер војвођанска престоница управо следеће године треба да понесе ову ласкаву титулу.

Да се дочек Нове године увелико припрема доказ је и саопштење из те Фондације у коме се најављује да ће на дочеку 2022. године на више од 60 догађаја наступити више од 280 уметника из девет земаља. Нека од за сада најављених имена и програма за дочек су нова краљица фадо музике Кармињо, фински музичар Џими Тенор, Теслина светлосна галерија, легендарни словеначки редитељ Драган Живадинов и Душан Јововић, европски награђивани аутор који је домаћој јавности познат по тематизовању живота наших великана.

Док из Фондације ЕПК 2022 најављују да ће ускоро обелоданити још нека имена учесника, они су расписали јавни позив за финансирање реализације уметничких програма у просторима независног културног стваралаштва у оквиру програмског лука "Дочек".

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Профимедиа/илустрација

Право учешћа на конкурсу имају регистровани угоститељски објекти, удружења и друге организације који обављају делатност из области културе и уметничког стваралаштва, са територије града Новог Сада, у чијим просторима се обично реализују културно-уметнички програми како независне сцене, тако и афирмисаних уметника, и који поред тога делују у циљу подршке маргинализованих уметничких група и појединаца.

Рок за подношење пријава је 16. новембар 2021. године у 16 часова, а одлука о избору корисника средстава биће донета најкасније у року од седам дана од затварања конкурса.

Подсетимо, "Дочек" је један од легатских и највећих пројеката Фондације "Нови Сад – Европска престоница културе". Ради се о јединственој прослави две Нове године, која обухвата два рачунања времена, два писма, две уметности, два програмска концепта и два отварања године титуле Европске престонице културе. "Дочек" слави интеркултуралност Новог Сада кроз бројне програме широм града 31. децембра и 13. јануара.

Новосадски угоститељи такође се надају повољнијој епидемиолошкој ситуацији за Нову годину те прижељкују да ће њихови објекти радити несметано у "најлуђој" ноћи али још нису спремили никакав званичан програм.

Златибор - планови за музику и ватромет

На Тргу партизана у Ужицу већ годинама се не приређује концерт у најлуђој ноћи, а разлог је што у исто време много атрактивиније естрадне звезде наступају на оближњем Златибору.

žurka
журка / Извор: Профимедиа/илустрација

На најпосећенијој српској планини претходних година концерти су оџавани свако вече од 30. децембра до 1. јануара. Како нам је речено у Туристичкој организацији "Златибор", у плану је да и 2022. на Краљевом тргу буде дочекана уз музику и ватромет, али ће много тога зависити од епидемилошке ситуације.

Златиборски угоститељи још увек не размишљају о новогодишњим аранжманима, ем што је, како кажу, још увек прерано да изађу са понудом, ем што ће се о томе питати Републички кризни штаб.

Ниш без организованог дочека, прославе зависе од Кризног штаба

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски потврдила је да организованог дочека Нове године у центру Ниша неће бити, а да је још увек рано говорити о прославама у угоститељским објектима.

- Неће бити организованог дочека и то је дефинитивна одлука. Да ли ће бити прослава, рано је говорити и зависиће искључиво од процене епидемиолошке ситуације од стране Градског штаба за ванредне ситуације Града Ниша, навела је градоначелница Сотировски.

Угоститељи у Нишу још увек не примају резервације за дочек Нове године због неизвесности какве ће мере бити прописане и да ли ће уопште бити дозвољено да се у кафанама и ресторанима организују прославе "најлуђе ноћи".

Žurka
Журка / Извор: Профимедиа/илустрација

- Према мојим сазнањима нико не прима резервације јер се не зна ни какво ће радно време бити, ко ће моћи да присуствује нити да ли ће уопште бити дозвољено да се ораганизују прославе дочека Нове године. Много је питања која се јављају у овом тренутку, а на која угоститељи немају одговор. Зато капару нико не сме да прима и да улази у цео поступак реализације. Угоститељи очекују јасан став по овом питању с обзиром да је потребно време да се припреме за ове прославе и они а и сами грађани, каже председница Удружења угоститеља и туристичких посленика из Ниша Анчица Димитријевић.

Угоститељи се плаше да говоре именом и презименом, страхујући да би се могли наћи под константном лупом разних инспекција али потврђују да у овом тренутку већина њих не прима резервације за Нову годину.

- Нико не зна шта ће бити до Нове године и какве ће тада мере бити прописаане за угоститеље. Како узети капару, наручити робу и резервисати музику а онда да буде донета забрана организовања, или неко радно време које можда неће одговарати гостима. Чекамо док не добијемо јасна упутства, каже један угоститељ из Ниша.

Суботица - "Можда буде дневне журке"

Како се за сада чини, највише Суботичана ће Нову 2022. годину дочекати код куће, у друштву најближих чланова породице и пријатеља.

Незванично се сазнаје да се још увек ништа не зна у вези организовања јавног дочека на тргу, а да ли ће окупљања у центру града бити зависиће од епидемиолошке ситуације и мера које буду на снази крајем године.

Subotica
Суботица / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У неколико суботичких угоститељских објеката кажу да апсолутно не размишљају о дочеку Нове године, јер не знају како да се организују и раде ни последњих недеља и сматрају да због тренутних епидемиолошких мера не планирају већа окупљања.

- Можда буде дневне журке за Нову годину, али не зависи ништа од нас. Ако буду постојале могућности сигурно ћемо радити у новогодишњој ноћи - речено је медијима.

Поједини грађани се надају одласку на планину и проводу далеко од Суботице, а већина каже да ће остати кући.

- Немам воље нигде ни да идем. Не желим забаву, већ мир. Ако буде било на тргу прошетаћу само да бих видела ватромет, у супротном куваћу сарму и гледати ТВ. Комшије чујем иду на Копаоник, али они су млађи људи. Није ово време за велика окупљања - каже Суботичанка Јолан Ш.

У Бору постоје планови, али још ништа није извесно

Према подацима до којих су дошли медији, у Бору су у градском буџету предвиђена средства за прославу Нове године на отвореном, и то око два милиона динара за концерт, и око милион динара за ватромет.

Међутим, ребаланс буџета тек треба да буде усвојен на градској Скупштини, и још увек се не зна ко ће наступити на градском тргу, док се не распише и заврши позив за извођаче и јавне набавке.

Путовања у иностранство

Туристичке агенције су бојажљиве са понудама за дочек Нове године јер, како су казали, ситуација се мења из дана у дан. Очекују да ће конкретније понуде имати тек у другој половини новембра.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић каже да туристичке агенције углавном за дочек Нове године нуде домаће дестинације, познате планинске и бањске центре, јер је с путовањима у иностранство ситуација неизвесна.

- Понуда ће сигурно бити већа него прошле године, али то не значи да ће и већи број људи путовати - закључио је Сеничић, и додао да цене новогодишњих аранжмана неће бити промењене и да ће бити на нивоу прошле и 2020. године. Он истиче да има интересовања страних туриста за дочек у нашој земљи али да за то још нема званичних података.

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина
vreme u srbiji

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина

21.09.2024. 07:38
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
УЧЕНИЦА НЕСТАЛА У НОВОМ САДУ: Мајка упутила хитан апел - "Помозите да нађем своје дете"
Policija

УЧЕНИЦА НЕСТАЛА У НОВОМ САДУ: Мајка упутила хитан апел - "Помозите да нађем своје дете"

20.09.2024. 23:08
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина
vreme u srbiji

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина

21.09.2024. 07:38