ЛЕГЕНДА КАЖЕ: Како су Срби почели за Божић да једу баш СВИЊЕТИНУ поред свих других специјалитета
Добар део Срба ћа вам рећи да је за њих "док не пробају лава, свиња краљица животиња".
Ово нарочито важи за време око Нове године и Божића јер се за ове празнике трпеза не може замислити без свињског печења. О томе, како је дошло до овога, постоји занимљива прича. Од 15. века па све до поновног стицања независности у 19. веку, Срби су живели под турском управом.
Прочитајте и:
У овом периоду аге и бегови имали су право да у било ком тренутку ушетају у куће српског становништва и траже храну за себе и коње, као и друге потрепштине.
И ДАНАС СЛАВИМО ХРИСТА: Зашто се највећи СРПСКИ празник слави ТРИ дана?
У случају када би домаћин одбио неки захтев, Турци би се светили целој породици, а неки од случајева страшног зулума запамћени су до данас.
Управо у ово време, прича каже, родио се и обичај да Срби за Божић једу свињско печење.
Постоји легенда да су Срби, како би их Турци за овај велики празник оставили на миру, почели да припремају свињетину и то на ражњу, у дворишту, испред куће, да сви виде и осете. Како је Турцима било забрањено да једу ово месо, а чак и да уђу у дом где се свињетина спрема, морали су да за Божић заобиђу српске домове – каже историчар Станислав Сремчевић и додаје да су Срби, док су јели јагњетину за празнике, често остајали без ње пошто су и њу Турци узимали.
ПУЦАО НА БОЖИЋ ОД СРЦА: 200.000 прегледа до доласка полиције (ВИДЕО)
Са свињским печењем, Срби су обезбедили да Божић проведу у миру и без нежељених гостију, а временом се, према предању, обичај проширио и на остале велике хришћанске празнике.
Вероватно је да у причи има мало истине јер су Срби и у другим случајевима налазили начина да извдрају турским освајачима. Иако је њу данас немогуће поткрепити историјским изворима, свакако је реч о симпатичној божићној легенди – закључује Сремчевић.
ЗНАТЕ ЛИ ЗАШТО? Милошевић НИКАДА патријарху ПАВЛУ није честитао БОЖИЋ!
Зато када сутра седнете за празничну трпезу и на њој нађете свињско печење, уз чашицу (или две) испричајте пријатељима и породици причу о свињетини, и Србима и Турцима. Све ћете насмејати и гозбу наставити у доброј атмосфери.