Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ У ЗЕМУНУ Председник на представљању новог кинеског брзог воза: "Од Београда до Суботице за сат и десет минута"

07.06.2024. 11:12
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је представљању новог електромоторног кинеског брзог воза - Соко у Земуну.

 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић: За мене су избори завршени

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су за њега избори завршени и да нема времена да се бави тиме ко ће да формира власт на Врачару, Старом граду или у неким другим местима.

- Не бавим се тиме. Знате ли колико је компликовано направит овај Сабор, знате ли колико нас проблема чека? Знам да имамо 11 милиона килограма шећера, 14 милиона килограма соли у робним резервама, па се тиме бавим. За мене су избори завршени, посао је на државним органима, институцијама. Ја сам рекао и једнима и другима шта мислим и да воде рачуна о народу - рекао је Вучић на Техничко-путничкој станици Земун.

Како је додао, нема снаге да се бави тим питањима.

- Три вечери заредом само на Сабору радимо до 12 увече што ви не можете ни да видите. Испратио сам (Милорада) Додика у Санкт Петербург, онда смо наставили да радимо. Бавим се тима ко иде у Швајцарску, ко не иде, ту је и уговор о слободној трговини са Египтом, уговор о слободној трговини са УАЕ, хоћемо ли да имамо довољно нафте, кад ће да нам проради Костолац, зашто је гас са 300 и 320 (долара) скочио на 400 и 420, зашто је цена струје скочила на тржисту. Немам времена да се бавим тиме ко ће да формира власт на Врачару и Старом граду и другим местима - рекао је Вучић.

На питање да ли је видео насловне стране новина на којима пише да на силу купује љубав народа, Вучић је рекао да није видео, али је додао и да нико убедљвије није побеђивао, не само у Србији, него у Европи.

- Ово је слободна земља, свако има право да каже шта зели. Посвећен сам 2027. години и ономе што морамо да урадимо - агденда раста, повећање плата и пензиаја у наредном периоду - рекао је Вучић.

Он је навео да су на Новом Београду, Врачару и у Нишу поново погледани гласачки листићи, и да је "све како је написано", односно да је на два бирачка места установљено да су грешке биле за по један листић.

На питање да ли је било "тесно", Вучић је рекао да није опозиција добила велики број гласова, али да су људи исказали незадовољство кроз гласање за групе грађана који не желе да се везују за опозицију и власт.

- Важно је да се сагледају неодговорности у спровођењу једне добре политике, јер је Ниш имао највећу стопу раста плата и усудио бих се да кажем - највећа улагања у претходних 10 година - рекао је Вучић.

- У складу са тим, и унутар партије морају да решавају проблеме, додао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

"Србија ће дати све од себе да у 21. веку избегне сваки сукоб"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да све што се дешава у свету и Европи полако води у катастрофу и поручио да ће Србија дати све од себе да у 21. веку избегне сваки сукоб и брине о економији.

- Воз кад из станице крене и онда се залети, а иде низбрдо и негде још мало наилази на литицу и испод тога провалију. И сад размислите може ли воз да преживи пад у провалију, а другог пута нема. А када овако стрмоглаво иде ко може да га заустави - плашим се више нико - рекао је Вучић коментаришући изјаве француског и руског председника Емануела Макрона и Владимира Путина о наоружавању.

На представљању новог електромоторног кинеског брзог воза Соко, на Техничко-путничкој станици Земун, Вучић је рекао новинарима да је за Србију важно да чува мир, да сачува народ и људе.

- Даћемо све од себе да Србија у 21. веку избегне сваки сукоб, сваки рат и да само граби у миру ка великим економским успесима - навео је Вучић.

Истакао је да је јавни дуг Србије испод 50 одсто и да очекује да ћемо пре краја године да добијемо инвестициони рејтинг, за шта истиче да је показаљ стабилних финансија државе.

- Сада откупљујемо прве количине меркантилне пшенице, повећавамо резерве свих намирница и узимамо сировине за наше лекове - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

О великом Свесрпском сабору

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће много важних одлука бити донето на сутрашњем великом Свесрпском сабору, међу којима ће бити и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

- Биће добрих ствари, са приче ћемо прећи на дела - рекао је Вучић новинарима приликом представљања новог електромоторног кинеског брзог воза Соко, на Техничко-путничкој станици Земун.

Најавио је да ће Србија уплатити 10 милиона евра за пут Бјељина-Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу да ће га изградити.

- Људи мисле да је то само састанак Додика и Вучића, не - сваки министар ће примити свог партнера из Републике Српске - навео је председник.

- Свако је пронашао свог партнера коме ће да помаже и где ће да виде како ће моћи да раде у будућности заједно - рекао је Вучић.

Он је навео да ће бити по 1.000 људи из Србије и из Републике Српске из културноуметничких друштава.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Србија поново оживела железницу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија у последњих 40 година није имала неку возну линију која је имала толико путника као линија Београд-Нови Сад, јер људи препознају квалитет, да је у Србији поново оживела железница и да се нада да ће Србија и сама ускоро почети да прави брзе возове.

- Поново смо оживели железницу, најквалитетнији и најлепше возове увозимо. Надам се да ћемо да их ускоро и правимо. То би било веома важно за раст Србије - рекао је председник Србије на представљању новог електромоторног кинеског брзог воза, Соко у Техничко-путничкој станицу Земун.

Вучић је рекао да Србија убрзано ради на изградњи и реконструкцији жележничке саобраћајне мреже.

- Ове године биће изграђено 3,3 километара Сталаћ - Ђунис плус 14,5 км на истој деоници. Радимо обилазницу око Ниша 22 километра, радимо Ниш-Димитровград, Ниш-Брестовац 23 км према Лесковцу и план је да изградимо до Прешева и до граничног прелаза са Северном Македонијом. Дакле да имамо од Прешева, али и од Димитровграда па до Суботице пругу на којој ће моћи да саобраћају возови од 120-200 километара на час - навео је Вучић.

Додао је да ће у будућности пруга Београд-Ваљево бити убрзана, али да пре тога мора да буде завршена и реконструисана пруга Ваљево-Врбница до границе са Црном Гором.

- Хоћу посебно да се захвалим кинеској државној железничкој компанији CRRC, која је вероватно најбоља компанија која је икада радила нешто у Србији. Та компанија је чудо од компаније и невероватно је како ти људи раде - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

"Надам се кинеској фабрици возова, радимо на томе"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија нада фабрици возова која ће бити отворена захваљући Кини и нагласио да су кинеским партнерима већ понудили неке локације.

Вучић је то рекао у Земуну на представљању новог кинеског брзог воза на констатацију новинара да је Србија прва у Европи која је добила кинеске возове, и питања шта ћемо још први од Кине добити.

- Надам се фабрици возва и радимо на томе, још нисмо довољно спремни из много разлога, али радимо на томе - навео је председник.

- Водили смо их на све локације, понудили неке локације од Ћурпије око Ниша Алексинца, Краљева да се искористи шта се може искористити у Смедеревској Палаци. Видећемо шта ће наши кинески пријатељи рећи - казао је председник.

Нагласио је да је по налогу кинеског председника Си Ђин Пинга три дана после њихове посете Београду у Србију стигла кинеска делегација.

Председник је додао да су имали и неколико важних и партијских делегација из Комунистичке партије Кине.

Веома смо срећни због те сарадње и настављамо је, рекао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Стигао председник

Председник Вучић на почетку је прокоментарисао како све лепо изгледа. Представљање је у Техничко-путничкој станици Земун.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се од Београда до Суботице брзим возом стизати за сат и десет минута и да би овим возом на тој прузи требало да се иде најкасније од 1. децембра.

Вучић је то рекао на Техничко-путничкој станици Земун, где ће бити представљен нови електромоторни кинески брзи воз, Соко.

- Последњи треба да дође по уговору 31. децембра 2025. Радићемо тестове за пругу Београд Суботица већ у септембру и најкасније од 1. децембра, ако завршимо пругу до тада, а завршићемо, возићете се овим возом Београд-Суботица. На свака два сата ће ићи брзи воз. Он има прву и другу класу 45 места у првој, 197 у другој, али прва класа изгледа нестварно - рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће се од центра Београда до центра Суботице стизати за сат и десет минута.

- Не постоји птевоз којим то можете да постигнете. Надам се да ће у Суботици да ураде свој посао, да обезбеде превоз до Палића и других места. Ово ће и за Врбас да буде важно - рекао је Вучић.

Кинеска компанија CRRC Чангчун дизајнирала је и произвела електромоторни воз Соко по мери за железничке пруге у Србији и Мађарској, имајући у виду посебности железничке пруге у Србији и Мађарској.

Воз има капацитет од 250 места и дугачак је 103 метра, а може развити  брзину до 200 километара на сат.

Такође направљени су тако да одговарају локалним културолошким карактеристикама.

Воз се састоји од четворо кола, двоје моторних кола и две приколице и у потпуности је усклађен са ТСИ системом.

Сва кола за седење провог и другог разреда поседују простор за инвалидска колица, тоалете за особе са смањеном покретљивошћу, простор за одлагање бицикала, кабасти пртљаг и друго.

Снага вуче је 2.700 киловата (kw).

Воз посудује систем тзв. Интелигентног одржавања, то јест може да дијагностикује кварове и сметње на возу, побољшава ефикасност одржавања и оптимизује трошкове. Систем обухвата и праћање температуре на осовинама.

Такође, поседује интелигентни систем за продају карата односно може приказати слободна и заузета места за путнике и информације о деоници у реалном времену.

На аутоматима и апаратима за кафу обезбеђено је online плаћање.

Воз има интелигентни надзор, скоро 1.000 тачака за надзор које су распоређене по целом возу, од напајања, вуче, кочница...

Кориснички интерфејс за вожњу воза може да се прикаже на српском, мађарском, енглеском и немачком језику.

Дисплеј са информацијама о путницима у салону биће приказан на српском и мађарском језику.

Комплети литијум-титанатних батерија су окачени унутар воза и мога да обезбеде више од пет километара самосталног рада.

Воз има материјале који за 10 одсто имају већу стопу рециклирања и 15 одсто већу разградљивост.

Електромоторни воз СОКО компаније CRRC задовољава захтеве прекограничног саобраћања између Србије и Мађарске, опремљен је подсистемом контроле, управљања и сигнализације ЕТЦС-2, Индузијем и Мирелом.

Задоваљава захтеве за слободни профил у Србији и Мађарској и има четири  пантографа од два различита типа, који испуњавају захтеве за контактну мрежу у Србији и Мађарској.

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38