Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МНОГИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИЦИ БИ МУ ПОЗАВИДЕЛИ: Највише би се пред њим постидели Трамп и Бајден

24.10.2020. 17:50
Abraham Linkoln, Donald Tramp, DŽo Bajden
Абрахам Линколн, Доналд Трамп, Џо Бајден / Извор: Фото: СД ilustracija/Profimedia/Wikipedia

Оно што је овај човек могао да уради средином 19. века на америчком тлу, ниједан амерички председник не би могао да се усуди

Абрахам Линколн је 16. амерички председник. Рођен је у сиромашној породици у држави Кентаки. Све што га је окруживало од најранијег детињства, утицало је на већину одлука које је он у свом приватниом и политичком животу доносио.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ИСТОРИЈА ПОНОВИТИ? Шта ако анкете погреше, а Трамп тријумфује и зашто Бајден није сигуран победник

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ИСТОРИЈА ПОНОВИТИ? Шта ако анкете погреше, а Трамп тријумфује и зашто Бајден није сигуран победник 

АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ УВЕЛИКО ПОЧЕЛИ: Већ гласало 50 милиона људи

АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ УВЕЛИКО ПОЧЕЛИ: Већ гласало 50 милиона људи

КО ЋЕ БИТИ НОВИ ПРЕДСЕДНИК АМЕРИКЕ? Откривено шта може оборити Бајденову предност, а није "руски фактор"

КО ЋЕ БИТИ НОВИ ПРЕДСЕДНИК АМЕРИКЕ? Откривено шта може оборити Бајденову предност, а није "руски фактор"

Човек снажне личности какве је био, прошао је много тога, од послова у пошти, послова правника, економисте. У својој каријери овај човек могао се похвалити и тиме да је представљао своју странку у Конгресу, наступао у Врховном суду и дошао својим радом до номинације за председника.

Његов пут није био лак, али успео и да освоји председничке изборе. Његова животна флоскула била је једноставна, а усвојио ју је од свог оца – своје ноге чврсто посади, а када станеш, не померај се. 

Абрахам Линколн залагао се за идеале који нису били свакидашњи човеку који је радио и живео у тадашњој Америци.

У време највећег расног терора на територији САД-а, када је Врховни суд донео одлуку да афроамеричке становнике не призна као грађане САД и да се Устав не односи на њих, Линколн је такву одлуку одмах осудио и позвао се на Декларацију о независности, према којој свако има право на живот и слободу и сви људи морају бити једнаки.

Абрахам Линколн је након оштре политичке борбе победио и уједно постао први амерички председник из редова Републиканаца. Већ годину дана након почетка мандата прилике у тадашњим САД нису биле изузетне, тензије у већ подељеном друштву довеле су до ескалације борби и почетка америчког грађанског рата.  Људи из јужних држава нису желели да Линколн буде председник. Пре него што је његово вођство озваничено, јужне државе су почеле да се одвајају.

Abraham Linkoln
Абрахам Линколн / Извор: Профимедиа

Прва држава која је напустила Сједињене Америчке Државе је била Јужна Каролина, а за њом је уследило одвајање још шест држава. Заједно су формирале нову државу, Конфедеративне Америчке Државе.

Председник Линколн је донео Проглас о еманципацији којим се сви робови у 10 јужних савезних држава које су биле под његовом контолом, ослабађају, што је појачало огорчење код друге сукобљење стране.

Рат је трајао 4 године, завршио се са много жртава. У њему је живот изгубило готово 600.000  Американаца.  Линколн је желео да се држава што пре опорави од рата.

Желео је да буде великодушан према јужним државама и помогне им да надокнаде материјалну штету коју су претрпеле током рата.  На председника Абрахама Линколна је извршен атентат. Извршио га је конфедерацијски шпијун Џон Вилкс Бут када је Линколн био у посети театру Форд.

Савременици могу поставити питање да ли су председници модерних САД-а научили нешто из искуства 16. америчког председника?

Или једино што виде јесте страх и брига за сопствени живот ако се сувише одређено и транспаретно говори о личним иделима. Да ли то због уплетености сумњивих домаћих или страних служби?

Ако погледамо данас два актуелна опонента на америчкој изборној сцени, Доналд Трамп, тренутни председник, и Џо Бајден, чини се да се не осврћу често на оно што бу могли да уче од очева нације или самог Линколна. 

Трамп често воли да пореди себе са Абрахамом. Али у чему се то ова двојица заиста могу поредити?

Овог лета имали смо прилику да видимо како улицама широм САД-а букте протести настали због убиства Афроамериканца Флојда. Америку је погодило нешто што је ескалирало брзином муње широм света. Масовни протести и мноштво других политичких грешака удаљило је Трампа од гласача.

Са друге стране, Бајден је често оптуживан да своје успешне послове и послове фирме његовог сина које нису у сагласности са легалношћу, што он оштро демантује.

Такође, Бајден је неко ко долази из богате државе, која даје доста електорских гласова, и који се 47 година бави искључиво политиком. За тих 47 година никакав акт или дело нису виђени да су дошли на његову иницијативу, и то је оно што му се највише замера.