СРПКИЊА ОТВОРИЛА РЕСТОРАН У КОЛУМБИЈИ! Сармама, ћевапима и ракијом одушевила странце (ФОТО)
Испред ресторана "Београд" вијори се застава бивше Југославије
Београђанка Катарина Марковић (57) већ осам година води ресторан српске кухиње у срцу колумбијске престонице Боготе. Њен ресторан “Београд” постао је култно место у овој латиноамеричкој земљи, јер су захваљујући Катарини, Колумбијци први пут пробали сарме, ћевапе, туршију, Карађорђеву шницлу, али и аутентичну српску шљивовицу.
Девојка је трчала поред гробља у току ноћи, видела је СВЕЋЕ КАКО ГОРЕ, а онда...
Катарина каже да је очекивала да ће Колумбијци прихватити српска јела, пошто се они хране потпуно другачије од нас.
Све је почело пре 18 година када је храбра катарина одлучила да Србију замени Колумбијом. Тада није ни слутила да ће се прославити зато што уме добро да кува.
– Колумбијски специјалитети, попут похованих банана са зачинима, нису ми се допали када сам први пут ручала у Боготи. Није ми полазило за руком да се навикнем на њихову храну, па сам узела ствар у своје руке и пожелела да им понудим нашу храну и сав мерак који иде уз њу – говори Катарина.
У боемској четврти Макарена отворила је ресторан “Београд” и почела да спрема наша традиционална јела. каже, Колумбијцима се највише допада Карађорђева шницл, али одушевљени су и ћевапима, сармама, печењем и домаћим хлебом.
– У Колумбији имате прилику да једете све. Има доста ресторана индијске, кубанске, руске и јеврејске кухиње, али и српска јела су брзо нашла пут до срца Колумбијаца – додаје Катарина.
Испред ресторана “Београд” вијори се застава бивше Југославије, па њени локал посетиоци бркају са амбасадом. Цео амбијент је украшен сликама манастира и симболима Србије, а ту су и предмети народне радиности и традиционалне српске ношње.
– Није било лако да започнем посао, научим језик и тако упознам другачији менталитет. Међутим, била сам упорна и вредна и уз подршку пријатеља успела сам да остварим свој сан. Данас је мој ресторан један од најбољих у овој нама далекој земљи – искрена је Катарина.