Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕДЕЉУ ДАНА КРВАВЕ БОРБЕ ИЗРАЕЛА И ХАМАСА: Из Газе испаљено 3.100 ракета, тежак задатак за "гвоздену куполу" (ФОТО/ВИДЕО)

16.05.2021. 07:00
Izrael
Израел / Извор: Профимедиа

Израелски авиони наставили су да изводе ваздушне ударе на палестински појас Газе

Оружани сукоб у појасу Газе ушао је у седми дан, а број мртвих и рањених расте и нема назнака да ће ситуација почети да се смирује.

Израелско ратно ваздухопловство извршило је у раним јутарњим часовима ракетне ударе на већи број зграда и на виталне саобраћајнице у Појасу Газе. Број жртава сукоба сваког дана расте али и притисак међународне заједнице да се они окончају.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Све је почело током обележавања Рамазанског поста и молитва које су муслимански верници обављали код џамије Ал-Акса. Тада су били нападнути од стране десничарских јеврејских група, а потом се умешала и израелска полиција у цео конфликт, који је исходовао стотинама рањених и ухапшених Палестинаца. Било је повређених и на израелској страни.

"ЗАВРНУЛА МИ ЈЕ РУКУ и избацила ме из парка!" ПОЛИЦАЈКА КИЊИЛА АУТИСТИЧНУ жену и то због одеће! (Видео)

"ЗАВРНУЛА МИ ЈЕ РУКУ и избацила ме из парка!" ПОЛИЦАЈКА КИЊИЛА АУТИСТИЧНУ жену и то због одеће! (Видео)

ОДМАЗДА У ЦИК ЗОРЕ: Израелско ваздухопловство сравнило са земљом виталне саобраћајнице, погођена кућа лидера Хамаса у Гази

ОДМАЗДА У ЦИК ЗОРЕ: Израелско ваздухопловство сравнило са земљом виталне саобраћајнице, погођена кућа лидера Хамаса у Гази

ЦРНИ БИЛАНС СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: У последњем израелском нападу погинуло 10 Палестинаца, углавном ДЕЦЕ (ФОТО/ВИДЕО)

ЦРНИ БИЛАНС СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: У последњем израелском нападу погинуло 10 Палестинаца, углавном ДЕЦЕ (ФОТО/ВИДЕО)

Један од главних окидача за сукоб био је покушај насилног избацивања палестинских породица из источне јерусалимске четврти Шеик Џарах, где власти Израела настоје да населе Јевреје, према закону о повратку јеврејске имовине онима који су тамо живели пре рата 1948. године.

23:25
Најпре сирене, а затим ракете

У Биршеби се оглашавају сирене за ракетни напад.

Две ракете пресретнуте су изнад града. ПВО систем "гвоздена купола" и ове вечери пред опасним задатком.

Нема извештаја о жртвама или материјалној штети.

Хамас је потврдио да је одговоран за најновији удар.

23:05
Из Газе испаљено 3.100 пројектила

Из Појаса Газе Хамас је испалио око 3.100 пројектила од 10. маја ка Израелу, а 1.210 је оборено, саопштило је данас министарство одбране Израела.

- Хамас и исламски џихад су испалили 3.100 ракета из Газе у претходних седам дана. То је највеће ракетирање са којим се Израел сусрео у историји - наводи се у саопштењу које је пренео ТАС С.

Министарство одбране Израела је додало да се 450 пројектила срушило у Гази, а да је 1.210 пројектила пресрео противваздушни одбрамбени систем "Гвоздена купола".

22:00
У несрећи у синагоги повређено 167 људи

Израелска служба спашавања Маген Давид Адом саопштила је да је у несрећи погинуо дечак од 12 година, а да је друга жртва мушкарац од 40 година. У рушењу трибина повређено је 167 особа. Пат је у тешком стању, а 10 је задобило теже повреде.

21:57
Поново се огласиле сирене за узбуну

У градовима дуж границе са појасом Газе поново су се огласиле сирене за ваздушну опасност.

21:48
Скоро 200 погинулих у Гази

Према медицинским изворима из Газе у израелским нападима погинуло је 197 особа, укључујућу 58 малолетника.  Захваљујући иницијативи египатског председника Ел Сисија из газе је у египатске болнице су у три конвоја пребачена 263 рањеника.

Више медицинских тимова из Египта (преко Црвеног полумесеца) је прешлоу газу да помогне транспорту рањеника.

21:44
Министар одбране Израела: Хамас ће банротирати!

Министар одбране Израела Бени Ганц изјавио је током посете дивизији распоређеној уз појас Газе да ће акције ИДФ довести до "банкрота" Хамаса, као и да ће његову (хамасову) подземну доктрину борбе прогутати земља.

Он је официрма рекао да остану на опрезу и да ће се борбе наставити и даље.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

21:32
Више од 20.000 интерно расељених у Гази у потрази за склоништем

НВО Гиша (Гисха) која се бави људским правима саопштила је да је више од 22.000 становника Газе у потрази за склоништем потражило заштиту међу зидовама UNRWA школа. Оно што забрињава је да је свега 1 одсто популације вакцинисан, а болнице су и пре почета сукоба биле претрпане ковид пацијентима.

21:23
САД: Спремни смо

На седници Савета безбедности Америка је ставила до знања Израелу, Палестинцима и осталим заинтересованим странама да су спремне да понуде подршку "ако супротстављене стране желе прекид ватре", како би се зауставило и окончало насиље у Гази.

- САД су радиле неуморно да окончају конфликт путем дипломатских канала, зато што верујемо да Израелци и Палестинци подједнако имају права на безбедност - рекла је амбасадорка САД при УН Линда Томас-Гринфилд.

21:14
Израелска полиција убила палестинског возача аутомобила

Израелске безбедносне снаге убиле су палестинског возача који се аутомобилом залетео у полицијску барикаду, повредивши том приликом шест припадника закона, у осетљивом кварту Јерусалима Шеик Џарах, саопштила је полиција.

Шеик Џарах је део источног Јерусалима који је сада је у фокусу због судског случаја неколико палестинских породица које би могле да буду избачене из својих домова, пошто израелски насељеници кажу да су њихови.

21:04
Борел позива на смиривање ситуације

ЕУ је јуче поновила свој позив за моментални прекид насиља у Појасу Газе и најавила своје активно учешће у дипломатским напорима ако већ мора

20:58
Један израелски доктор је спасио живот палестинском дечаку у Јафи

Захваљујући брзој реакцији мајке и раду медицинског особља, доктор каже да је "готово сигурно" да ће се Мухамед у потпуности опоравити од напада у Јафи, након пластичне операције и рехабилитације.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:47
Израелска војска саопштила да је из Газе испаљено 190 ракета за 12 сати

Од јутрос од 7 часова па до 19 часова (по локланом времену) из газе је испаљено 190 ракета. Како је ИДФ саопштио 20 је пало унутар појаса Газе, а десетине других су пресретнуте и оборене уз помоћ Гвоздене куполе.

20:42
Мистериозна експлозија у Бершеби

Нису се огласиле сирене када је град потресла мистериозна експлозија. Није познато да ли је хамасова ракета пала или је нешто друго у питању.

20:35
Повређено 132, погинуло двоје у несрећи у синагоги

Према последњим информацијама у несрећи у синагоги у Гиват Зеву погинуле су две особе а 130 је повређено. Лекари се боре за живот пет особа, док је осам у тепком али стабилном стању.

20:24
Генерал Хамаса би могао да буде наредна мета?

Генерал израелске војске саопштио је да би мете могле да буду вође Хамаса Мохамед Диеф и Јахја Синвар.

20:12
Свака седма ракета испаљена из Газе пала на Палестинце

Израелска војска саопштила је да је испаљено 2.968 ракера из Газе. Од тог броја 439 је пало на цивиле у Гази изазвавши смрт бар 20 Палестинаца,

19:55
Израел близу постизања циља у овој фази сукоба

Извори из безбедносних структура изјавили су за израелске медије да су близу постизања циљева у овој фази сукоба са Хамасом. Наредна ноћ и дан ће бити критични за развој догађаја.

19:44
Настављени сукоби између Палестинаца и полиције у Рамали

У току су сукоби Палестинаца и израелских снага безбедности у селима Силвад североисточно од Рамале и Будрус зашпадно од Рамале.

19:37
САД: Спремни смо да помогнемо око прекида ватре

САД су данас на хитној седници Савета безбедности УН ставиле до знања Израелу, Палестинцима и осталим заинтересованим странама да су спремне да понуде подршку "ако супротстављене стране желе прекид ватре", како би се зауставило и окончало насиље у Гази.

19:26
Чак 70 одсто територије Израела под ударом ракета Хамаса

Домет ракета које испаљује Хамас досеже до чак 70 одсто територије Израела саопштиола је израелска армија.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

19:18
Русија у Савету безбедности УН осудила употребу силе против цивила у Израелу и Палестини

Русија одлучно осуђује употребу силе против цивила у Израелу и Палестини и позива на хитно одржавање састанка "четворке" међународних посредника (Уједињене нације, Европска унија, Русија и Сједињене Америчке Државе) за решавање кризе на Блиском истоку, саопштио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

19:07
Израелски амбасадор при УН: Хамас испланирао овај сукоб

Израелски амбасадор при УН Гилад Ердан рекао је данас Савету безбедности УН да је најновију рунду насиља "Хамас потпуно промислио да би стекао политичку моћ".

Ердан је изјавио да се Хамас бори за власт на Западној обали, где су недавно одложени први парламентарни избори у последњих 15 година, преноси ''Tajms оф Израел''.

Према његовим речима, Хамас је тражио други начин да преузме власт, па је довео до ескалације напетости у Јерусалиму као изговор за покретање овог рата.

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Профимедиа

19:00
Више десетина повређених у синагоги на Западној обали

Најмање 60 верника повређено је, неки од њих критично, када се вечерас у препуној синагоги у јеврејском насељу на Западној обали срушио простор за седење, саопштила је израелска служба хитне помоћи Маген Давид Адом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18:46
У организацији Јеврејске општине Земун у Београду одржан скуп подршке Израела 
18:40
Погледајте последице бомбардовања Појаса Газе
18:34
Рањена двојица Палестинаца у предграђу Јерусалима

У инциденту који се догодио из за сада непознатих разлога група наоружаних Јевреја пуцала је на Палестинце ранивши двојицу. Инцидент се догодио у предграђу Јеруслаима.

18:25
 Израелска војска: Цивилне жртве у нападу на тунеле нису биле намерне

Израелска војска саопштила је данас да је њен напад на систем тунела милитаната у Гази изазвао урушавање цивилних кућа, што је довело до "ненамерног" страдања цивилних жртава.

Погођен је систем тунела који је користила палестинска милитантна група Хамас испод пута у граду Газа, наводи се у саопштењу војске које је пренео Ројтерс.

- Подземни војни објекат се урушио услед чега се срушио и темељ цивилних кућа изнад њих, што је довело до нежељених жртава, наводи се.

Војска је саопштила да "тежи да избегне цивилне жртве што је више могуће, али да Хамас сноси одговорност за намерно лоцирање своје војне инфраструктуре испод цивилних кућа, излажући на тај начин цивиле опасности".

18:16
Израелска војска погодила министарство унутрашњих полова Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су и показале снимак на коме се види уништење зграде у Гази. Та зграда припадала је Хамасу, одноно њиховом министарству унутрапшњих послова.

ИДФ је сопштио и да је уништио подземни ракетни лансер који је припадао Исламском џихаду и складиште муниције и експлозива Хамаса.

18:03
Нетанијаху: Штаб терористичке групе налазио се у згради у којој су биле канцеларије АП и Ал Џазире

У високој згради у Гази, коју је израелска војска ракетирала и срушила у суботу, налазио се обавештајни штаб палестинске "терористичке" групе, а ту су биле и канцеларије америчке новинске агенције АП, изјавио је данас премијер Израела Бењаним Нетанијаху.

17:49
Повређени полицајци у инциденту на контролном пункту

У јерусалимској болници допремљено је седам полицајаца који су повређени у Шеик Јараху када се возило залетело и покушало да пробије контролни пункт. Претпоставља се да су мета били полицајци.

17:42
Нова ракетирања из Газе

Салве ракета из појаса Газе испаљене су на градове Ашкелон и Ашод. Више је пресретнуто дејством Гвоздене куполе. Нема још података оштети и евентуалним жртвама.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

17:36
Хамас покушао да погоди приобалну гасну бушотину

У више наврата ракетама и дроновима из појаса Газе гађана је бушотина Тамар. До сада извориште није погођено, а из превентивних разлога сво гориво је испражњено и постројење је престало са радом. Израелски ловци Ф-16 су више пута пресрели дронове наоружане експлозивом.

17:27
Сукоби у Рамали

У току су спорадични сукоби израелске војске са палестинцима у граду Рамала

17:15
Нетанијаху: Операција се наставља пуном снагом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да се операција наставља пуном снагом и додао да ће бити потребно време да Израел постигне своје циљеве војном кампањом.

Нетанијаху је рекао да је у Гази погођено преко 1.000 циљева, што је озбиљно погодило Хамас, укључујући и његову подземну инфраструктуру, за коју каже да је претрпела озбиљан, ада не и коначан ударац, пренео је израелски дневник "Тајмс оф Израел".

Benjamin Netanjahu
Бењамин Нетањаху / Извор: Профимедиа/илустрација

17:00
Гутереш тражи тренутни прекид ватре између Израела и Хамаса

Генерални секретар УН Антонио Гутереш затражио је данас на састанку Савета безбедности хитно окончање сукоба између Израела и Палестинаца из појаса Газе.

- Непријатељства с израелске и палестинске стране морају одмах престати, УН са свим странама ради на постизању тренутног прекида ватре - рекао је Гутереш

Antonio Guteres
Антонио Гутерес / Извор: Профимедиа

16:45
Савет безбедности Уједињених нација разматра ескалацију израелско-палестинског сукоба

Савет безбедности Уједињених нација састаће се на даљину како би разговарао о израелско-палестинској кризи.На састанку ће учествовати представници Палестинске и Израела.

16:27
Највећа стопа ракетних напада на Израел у сукобу са Хамасом

Израел се суочио са највећом стопом ракетних напада на својој територији током најновијег сукоба са палестинском исламистичком групом Хамас која контролише Газу, саопштила је израелска војска.

Од понедељка, наоружане групе у Гази испалиле су око 3.000 ракета према Израелу, надмашујући темпо током ескалације насиља 2019. и током рата 2006. са либанским Хезболахом, рекао је генерал-мајор Ори Гордин, пренео је израелски дневник "Тајмс оф Израел".

16:13
Израелска војка тврди да је уништила складиште оружја у Гази

Израелска војска објавила је снимак на ком се, како тврде, види како су уништили складиште оружја у дому заповедника Хамаса.

15:56
Хезболах не жели да се укључује у сукоб

Хезболах не жели да се укључује у сукобе на Гази, казао је извор за Тајмс оф Исраел.

- Немамо никакав интерес у томе - казали су.

Hezbolah
Хезболах / Извор: Профимедиа

15:42
Хамас погодио израелску базу за прислушкивање, бомбе падају на израелске градове, освета за убијену децу

Бригаде Из ад-Дин ал-Касам, војно крило палестинског покрета Хамас, изјавиле су, да су гађале израелску базу за прислушкивање у оквиру унакрсног међусобног бомбардирања Израела и палестинских фракција у појасу Газе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Реутерс

15:35
Нетанијаху захвалио и БиХ на подршци, Џаферовић га демантовао

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио је владама низа држава широм света на подршци коју су исказале његовој земљи у сукобу са Хамасом, међу којима и Босни и Херцеговини.

Међутим, члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић је на ту објаву поручио да Босна и Херцеговина не подржава Израел. 

Bosna i Hercegovina, EU
Босна и Херцеговина, ЕУ / Извор: Профимедиа

15:18
Турска се залаже за формирање међународних снага

Турска се залаже за формирање међународних снага за осигурање заштите палестинских цивила.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Turska vojska
Турска војска / Извор: Профимедиа

14:42
Састанак Исламских нација поводом израелско-палестинских сукоба

Организација за исламску сарадњу (ОИК) коју чини 57 држава хитно се састала данас због жестоког сукоба између Израела и палестинског Хамаса у Појасу Газе.

izraelsko-palestinski sukobi
израелско-палестински сукоби / Извор: Реутерс

Министар иностраних послова Ријад Малки из Палестинске управе, која управља палестински областима на окупираној Западној обали, на почетку састанка осудио је оно што је назвао израелским "кукавичким нападима", пренео је АП.

- Морамо да кажемо Алаху да ћемо се одупирати до задњег дана - рекао је Малки и додао да су Палестинци суочени са дугорочном окупацијом, што је основа проблема.

13:42
Број мртвих на Гази порастао на 181, међу њима 52 деце

Према најновијим подацима, на подручју Газе погинула је 181 особа. Међу жртвама је 52 деце, а рањено је више од 1225 људи.

13:24
Египат дан раније отворио гранични прелаз са Газом

Египат је данас отворио гранични прелаз са Газом, дан раније него што је планирано, како би омогућио пролаз студентима, људима којима је потребна медицинска помоћ и за друге хуманитарне случајеве, јавља Ројтерс.

Egipat
Египат / Извор: Реутерс

Гранични прелаз Рафа је био затворен за празник Рамазанског бајрама и требало је да се поново отвори у понедељак.

13:02
Папа Фрања позива на прекид насиља у Израелу и Гази

Папа Фрања позвао је данас на окончање конфликта у Израелу и Гази, наводећи да је неприхватљива смрт тако великог броја недужних људи протеклих дана, укључујући децу.

papa Franja
папа Фрања / Извор: Реутерс

- Позивам на мир, а на одговорне апелујем да учине да оружје утихне и да крену путем мира - рекао је папа у недељном обраћању верницима окупљеним на тргу Светог Петра у Риму, пренео је Ројтерс.

- Много невиних људи је страдало, међу њима има и деце. То је ужасно, неприхватљиво. Њихова смрт је знак да људи не желе да граде будућност већ да је уништавају... Питам се куда ће одвести мржња и освета? - рекао је папа.

12:56
Хамас наставља са ракетирањем израелских градова

Хамас је наставио данас са ракетирањем израелских градова, на удару су Сдерот, Гавим, Нир Ам, Ибим и Мефалсим.

Огроман број ракета испаљен је према израелским градовима Ашкелон и Ашдод. Две ракете пале су у Нетивот, једна је експлодирала испред продавнице.

Извештаја о евентуалним настрадалим за сада нема.

12:47
Расте број жртава у Гази

Најмање 33 Палестинаца погинула су данас у израелским ваздушним ударима на Газу, где су срушене три зграде, навели су здравствени званичници.

Najmanje 33 Palestinaca poginula
Најмање 33 Палестинаца погинула / Извор: Реутерс

Међу њима је 13 деце, навели су званичници, пренео је Ројтерс.

То је најтежи појединачни напад откако су пре недељу дана почели сукоби између Израела и милитантног Хамаса, навео је АП.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

12:24
Напад на возача на Западној обали

Како јавља Тајмс оф Израел, један израелски возач нападнут је на Западној обали. На возача је пуцао непознати нападач, али га није погодио. У току је потрага.

12:20
Хитна конференција ЕУ

Министри спољних послова Европске уније одржаће у уторак хитну видео конференцију о ескалацији сукоба Израела и Палестинаца, најавио је данас шеф дипломатије тог блока земаља Жосеп Борел, пренео је Франс прес.

- У светлу наставка ескалације између Израела и Палестине и неподношљивог броја цивилних жртава позивам на ванредну видео конференцију министара спољних послова ЕУ у уторак. Ми ћемо дискутовати како ЕУ може да допринесе на најбољи могући начин окончавању тренутног насиља - објавио је Борел на Твитеру.

11:45
Састанак израелског кабинета за безбедност

Израелски кабинет за безбедност састао се данас како би разговарао о својим следећим корацима, док јачају међународни позиви на прекид ватре са Хамасом, пише BBC.

Кабинет за безбедност може да доноси одлуке о војној акцији, а израелски медији сугеришу да поједини чланови намеравају да позову на брз прекид непријатељстава.

Izraelska vojna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu, što se vidi sa izraelske strane granice sa pojasom Gaze
Израелска војна артиљеријска јединица испаљује гранату, што се види са израелске стране границе са појасом Газе / Извор: Реутерс

Војни званичници упозорили су да би наставак насиља могао увући Израел у шири сукоб, са даљим жртвама и повећати ризик од копнене операције.

Сукоби између Израела и милитантног Хамаса почели су пре недељу дана.

11:30
Газа: Најмање 23 погинуло у израелским ваздушним ударима

Најмање 23 особе погинуле су данас у израелским ваздушним ударима на Газу где су срушене три зграде, навели су лекари.

Rat
Рат / Извор: Реутерс

То је најтежи појединачни напад откако су пре недељу дана почели сукоби између Израела и милитантног Хамаса, преноси АП.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је још 50 особа рањено у данашњим нападима.

11:00
Беба извучена жива из рушевина, у нападу погинула скоро цела породица

Радикалне палестинске групе испалиле су 55 ракета ка Израелу, док су израелске Одбрамбене снаге бациле најмање 100 бомби на подземне објекте и бункере палестинског Хамаса у централним и северним деловима Појаса Газе, јавила је израелска државна радио-станица "Кан", позивајући се на портпарола војске.

Preživela beba
Преживела беба / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Middle Еаст Eye

У интензивним израелским ваздушним нападима на Газу у суботу је убијено најмање 10 особа, међу којима и осам младих рођака који су се окупили да прославе Бајрам са својим мајкама и уништили високу кулу у којој је био смештен Асошијејтед прес, водећа америчка новинска агенција.

Супруга Мохамеда Хадидија и пет синова налазили су се у кући када је бомбардована, а само је петомесечни Омар жив извучен из рушевина

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

09:42
За седам дана сукоба погинуло 145 Палестинаца и 8 Израелаца

У седмодневним ваздушним ударима израелске авијације на појас Газе погинуло је најмање 145 Палестинаца, међу њима 41 дете и 23 жене, а у ракетним нападима Хамаса на израелске градове живот је изгубило осам Израелаца, међу њима једно 5-годишње дете и један војник.

Za sedam dana sukoba poginulo 145 Palestinaca i 8 Izraelaca
За седам дана сукоба погинуло 145 Палестинаца и 8 Израелаца / Извор: Реутерс

Хамас и друге екстремистичке фракције испалили су од понедељка око 2.900 ракета на Израел, али више од половине испаљених пројектила или је пресретнуто и уништено или су промашили своје циљеве, наводи се у званичним извештајима из израелских војних извора, преноси АП.

Израелска ратна авијација је извела више стотина ваздушних удара на сиромашне, густо насељене територије на којима живи око два милиона Палестинаца и тврди да је данас сравњена са земљом кућа у појасу Газе у којој живи један високо позиционирани лидера Хамаса.

09:34
Газа остаје без струје?

Очекује се да ће данас Појас Газе остати без горива за производњу електричне енергије у својој електрани, саопштиле су израелске власти.

Protest u Palestini
Протест у Палестини / Извор: Реутерс

Након што су у понедељак избиле борбе, израелска војска затворила је гранични прелаз Керем Шалом кроз који пролази примарни нафтовод према Гази, блокирајући проток горива до Појаса и смањујући количину електричне енергије у енклави на између четири и пет сати дневно.

09:20
ИДФ каже да је на Израел испаљено преко 130 ракета

ИДФ јавља да је током ноћи на Израел испаљено преко 130 ракета. Већину их је пресрела Гвоздена купола, израелски заштитни систем.

Савет безбедности УН састаје се данас како би договорили нове потезе у Гази.

09:11
И Иран обећао помоћ Хамасу

Иран је обећао палестинском милитантном покрету Хамас подршку у борби против Израела у појасу Газе, преносе ирански државни медији.

Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara
Спасилачка потрага за жртвама на месту израелских ваздушних удара / Извор: Реутерс

У телефонском разговору у суботу с челником Хамаса Исмаилом Ханијехом генерал Есмаил Ка'ани, заповедник бригада ал-Кудс Иранске револуционарне гарде, обећао је пуну подршку Ирана.

Ханијех је захвалио Ирану на подршци и поручио да борба против Израела није само Хамасова, него целог муслиманског света, преноси агенција дпа.

09:00
Кина обећала помоћ палестинском народу

Пекинг намерава да пружи подршку палестинском народу и помогне да се реше несугласице са Израелом, рекао је шеф дипломатије Кине Ван Ји током телефонског разговора са пакистанским колегом Шахом Мехмедом Курешијем.

- Кина ће наставити да пружа правну помоћ палестинском народи који се бори да му се врате законска права, помоћи ће да да се реше постојећи проблеми путем праведног политичког дијалога - рекао је Ван Ји, саопштило је Министарство иностраних послова Кине.

Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara
Спасилачка потрага за жртвама на месту израелских ваздушних удара / Извор: Реутерс

Према његовим речима, Пекинг се узда у саветодавну улогу СБ УН и сматра да ће концепт две државе за два народа помоћи да се реши садашњи конфликт.

- Инсистирамо да на тој основи Палестина и Израел наставили дијалог - закључио је кинески министар.

08:22
УН: Гутереш дубоко узнемирен израелским бомбардовањем

Представник УН изјавио је данас да је генерални секретар светске организације Антонио Гутереш "дубоко узнемирен" због израелског бомбрадовања и уништења вишеспратнице у Гази, у којој су била дописништва неколико међународних медијских кућа и приватни станови и да је запрепашћен све већим бројем жртава међу цивилима.

Izrael bombardovao kancelarije "Associated Press-a" u Gazi
Израел бомбардовао канцеларије "Associated Press-a" у Гази / Извор: Фото: Танјуг/АП/Хатем Moussa

- Генерални секретар подсећа сукобљене стране да свако неселективно таргетирање цивила и медијских организација представља кршење међународних прописа које се мора избећи по сваку цену - изјавио је Стафан Дижарик представник УН, преноси АП.

08:11
САД: Демонстрације против израелских ваздушних удара на Газу

Стотине људи зауставиле су у суботу саобраћај на улицама Лос Анђелеса, протесујући против израелских ваздушних удара на појас Газе.

Protesti u Los Anđelesu
Протести у Лос Анђелесу / Извор: Профимедиа

Крећући се од блока федералних институција према амбасади Израела, демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "слободна Палестина" и узвикивали су "живела интифада", преноси АП.

08:02
Нетанијаху: Наставићемо да узвраћамо силом

Седмог дана израелско-палестинског конфликта, премијер Израела Бењамин Нетанијаху зарекао се да ће Израел "наставити да узвраћа силом" на ракетне нападе Хамаса.

Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Профимедиа

У данашњим ваздушним ударима израелске ратне авијације погинула су најмање тројица Палестинаца, саопштили су здравствени званичници, а есктремисти Хамаса наставили су да ракетирају Тел Авив и приморали грађане да се повуку у склоништа, преноси BBC.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

07:49
У последњем израелском нападу погинуло 10 Палестинаца

Број погинулих у овонедељним сукобима са Израелом порастао је на 145, од којих је 41 жртва малолетна, саопштило је синоћ палестинско Министарство здравља.

У саопштену се наводи да је више од 1.000 људи рањено, преноси "Тајмс оф Израел".

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

07:29
Израел бомбардовао виталне саобраћајнице у појасу Газе

Израелско ратно ваздухопловство извршило је у раним јутарњим часовима ракетне ударе на већи број зграда и на виталне саобраћајнице у појасу Газе.

На фотографијама које су објавили житељи и новинари у Гази, види се да је након бомбардовања остао кратер који је пресекао једну од главних саобраћајница према Шифи, највећој болници у појасу Газе, пренео је АП.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

ОТКРИВАЈУ СЕ НОВИ ТРАГОВИ О "НАПАДУ ПЕЈЏЕРИМА" У ЛИБАНУ: Кроз Бугарску прошли 1,6 милиона евра због продаје
Pejdžeri

ОТКРИВАЈУ СЕ НОВИ ТРАГОВИ О "НАПАДУ ПЕЈЏЕРИМА" У ЛИБАНУ: Кроз Бугарску прошли 1,6 милиона евра због продаје

19.09.2024. 20:21
ХОРОР УСРЕД БЕЛА ДАНА Мушкарац остао ЗАГЛАВЉЕН ИСПОД ВИЉУШКАРА, није му било спаса: "Остао је мртав на лицу места"
poginuo muškarac

ХОРОР УСРЕД БЕЛА ДАНА Мушкарац остао ЗАГЛАВЉЕН ИСПОД ВИЉУШКАРА, није му било спаса: "Остао је мртав на лицу места"

19.09.2024. 18:56
УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"
policija

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"

19.09.2024. 18:03
РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ
Dete u bolnici

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима
Danka Ilić

ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима

19.09.2024. 21:02
Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици
Aerodrom Podgorica

ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици

19.09.2024. 20:27
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda
УЖИВО

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38