Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОПСАДНО СТАЊЕ У БЕЧУ! ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕУЗЕЛА ОДГОВОРНОСТ ЗА КРВАВИ НАПАД: Приведено 14 особа

03.11.2020. 08:49 21:21
Beč
Беч / Извор: Реутерс

Број особа које су погинуле у синоћњем терористичком нападу у Бечу повећао се јутрос на четири.

Након напада који се рано синоћ догодио у Бечу, Аустрија је провела бесану ноћ, закључана у својим кућама, док је у току потрага за терористима.

ЧЕТВРТА ЖРТВА: Црни биланс ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА у Бечу

ЧЕТВРТА ЖРТВА: Црни биланс ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА у Бечу

БЛИСКИ КОНТАКТ СА ТЕРОРИСТОМ! Познато у каквом је стању полицајац (28) рањен у Бечу

БЛИСКИ КОНТАКТ СА ТЕРОРИСТОМ! Познато у каквом је стању полицајац (28) рањен у Бечу

БЕЧЛИЈЕ У СТРАХУ ИЗЛАЗЕ ИЗ СВОЈИХ ДОМОВА: "До сада је био најмирнији и најбезбеднији град у Европи"

БЕЧЛИЈЕ У СТРАХУ ИЗЛАЗЕ ИЗ СВОЈИХ ДОМОВА: "До сада је био најмирнији и најбезбеднији град у Европи"   

Исламска држава преузела одговорност за нападе у Бечу

Исламска држава је перузела одговорност за нападе у Бечу, саопштила је ова терористичка организација путем Телеграма. Чека се потврда аустријских власти. 

Заставе ЕУ у Бриселу на пола копља

Заставе ЕУ испред седишта Европске комисије у Бриселу спуштене су на пола копља у знак солидарности са Француском и Аустријом.

Европска комисија је на данашњој редовноиј конфренцији за новинаре одржала и минут ћутања због жртва терористичких напада у Француској и Аустрији.

- Европа је уз вас. Преузели смо поступке како би зауставили тероризам у свим облицима, и та борба ће и даље за нас бити приоритет. Јачи смо од мржње и терора - наводи се на Твитер налогу Комисије.

Међу повређенима и погинулима у Бечу нема држављана Србије

Међу погинулима и повређенима у терористичком нападу у Бечу за сада нема држављана Србије, саопштило је данас Министарство спољних послова, а та је информација добијена од надлежних органа Аустрије.

- Амбасада Србије у Бечу наставља да прати ситуацију и пружа конзуларну помоћ нашим грађанима у оквиру својих надлежности - наведено је у саопштењу амбасаде.

Подсећа се да је поводом терористичког напада у Бечу, у којем је синоћ погинуло пет особа међу којима и нападач, у Аустрији проглашена тродневна жалост. 

Још два држављана Северне Македоније умешана у напад у Бечу

 Поред Кујтима Фејзулуа, још два држављана Северне Македоније умешани су у синоћне нападе у Бечу, саопштио је МУП Северне Македоније.

С пописа аустријске полиције, који је предат неким полицијама, укључујући и нашу, утврђено је да још две особе, осим аустријског имају и држављанство Републике Северне Македоније, односно К.Ф. (рођен у Модлингу, Аустрија), А.Г. (рођен у Ст. Полтену, Аустрија) и У.А. (рођен у Бечу). Сектор за међународну полицијску сарадњу у Министарству унутрашњих послова одмах је стављен на располагање колегама из Аустрије и интензивно сарађујемо око свих елемената повезаних са овим случајем", пише у саопштењу Министарства унутрашњих послова у Скопљу.

Srbi, Beč
Срби, Беч / Извор: Профимедиа

Подсећамо да су у нападу, који се догодио синоћ у центру Беча убијене четири особе и повређене најмање 22 особе.

Међу рањенима и држављанка Босне и Херцеговине

Међу повређенима у терористичком нападу у Бечу налази се и једна особа пореклом из БиХ.

 Ову информацију потврдио је амбасадор БиХ у Бечу

Према наводима медија ради се о Белми Мусић, рођеној 1991. године.

Ову информацију потврдио је амбасадор БиХ у Бечу, Кемал Козарић, који у контактима са надлежним органима Аустрије интензивно прикупља информације о догађају који је потресао регион.

Испливали детаљи из живота убијеног терористе

 Аустријски адвокат Николаус Раст који је у ранијем суђењу бранио убијеног терористу Кујтима Фејзулаија каже да је он одрастао у потпуно нормалној породици, али да је имао несрећу да се дружи са погрешним људима.

- Да није ишао у џамију, већ на бокс, постао би боксер - описао је Раст свог ранијег штићеника, који је протекле ноћи у центру Беча усмртио најмање четири особе.

Бечки адвокат истиче да никада не би помислио да би Фејзулаи могао да постане атентатор.

Иначе, Раст је младог Бечлију албанско-македонског порекла бранио на суђењу априла прошле године, када је осуђен на 22 месеца затвора због покушаја прикључења Исламској држави у Сирији.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Драма у Бечкој филхармоније током напада

Оркестар Бечке филхармоније је почео да свира у оперској кући у Бечу како би публику умирио након што им је речено да остану унутра док се на улицама одвијао терористички напад. Престрављеним посетиоцима опере полиција је рекла да остану унутра када су стигле вести о оближњим нападима, па је Бечка филхармонија почела да свира да би их смирила. 

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Огласио се Ван дер Белен о нападу

Аустријски председник Александар Ван дер Белен одржао је данас говор у којем је о "кукавичком терористичком нападу на срце нашег друштва". Најдубље саосећање нације упутио је свима онима који су се борили за живот.

- Сузе нам теку према жртвама и њиховој родбини - рекао је он.

Sebastijan Kurc
Себастијан Курц / Извор: Реутерс

Нападом је циљан "живот у либералној демократији, коју терористи очито дубоко мрзе". Рекао је да ће Аустријанци "штитити и бранити своје вредности". Свој кратки говор завршио је са: "Живела наша заједничка и мирна Европа". 

Курц захвалио Вучићу на подршци

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио је данас захвалност председнику Србије Александру Вучићу на речима солидарности и подршке, поводом терористичког напада у Бечу у понедељак увече.

- Много вам хвала на лепим речима солидарности и подршке! То нам много значи у овим тешким временима. Аустрију неће застрашити такви стравични терористички акти. Заједно ћемо бранити своја отворена друштва и демократске вредности - поручио је Курц на Твитеру, у одговор на твит саучешћа председника Србије.

Ухапшено 12 особа, један осумњичени са Косова

Како наводи лист "Хојте", у току су претреси кућа у Доњој Аустрији и Бечу. Полиција је уз подршку специјалаца ухапсила 12 осумњичених и претресла њихове станове.

"Хојте" наводи да су осумњичени стари између 16 и 25 година. Рођени су у Бечу, Косову, Бангладешу, Санкт Пелтену, Чеченији и Медлингу. Њих десеторица станују у Бечу, а двојица у Санкт Пелтену. Сви који су рођени у Аустрији пореклом су из иностранства, углавном из Чеченије и Јужне Европе. 

Македонски МУП добио захтев за сарадњу с полицијом Аустрије

Аустријска полиција је преко Еуропола доставила захтев полицији у Северној Македонији за сарадњу и информације у вези терористичког напада у Бечу у којем је један од нападача пореклом из Тетова, саопштио је македонски МУП.

Beč, teroristički napad
Беч, терористички напад / Извор: Реутерс

Курц: Ово је напад на све нас

Аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је данас да се не сме дозволити да се оствари циљ терориста, а то је стварање раздора у друштву.

- Често смо мислили да је Аустрија острво спокојних, а насиље и тероризам смо познавали само из вести из иностранства. Тужна је истина да живимо у безбедној земљи, али у небезбедном свету - казао је Курц.

Затворене све синагоге у Бечу

Све синагоге у бечу затворене су након синоћњег напада, обавио је Israelitische Култусгемеинде (ИКГ). Одлука се односи не само на синагоге, већ и на кошер ресторане, јеврејске супермаркете, школе и културне центре, рекао је Ерих Нулер, портпарол кризног комитета ИКГ, преноси Дер Стандард. 

Министар потврдио да терориста јесте пореклом из Северне Македоније

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио данас да је нападач који је синоћ извршио терористички напад у центру Беча пореклом из Северне Македоније.

Нехамер је рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година, да је македонског порекла и да је био осуђен за терористичко удруживање. Он је, агенцији АПА, рекао да је терориста имао аустријско и северно-македонско држављанство.

Kujtim Fejzulai, terorista
Кујтим Фејзулаи, терориста / Извор: Фото: газетадита.ал/Принтсцреен

- Био је опремљен лажним бомбашким појасем, једном аутоматском пушком, пиштољем и мацетом, оружјем којим је извршио гнусни напад на недужне грађане - нагласио је Нехамер. 

Пета жртва терористичког напада у Бечу

Према последњим информацијама, број страдалих у нападу у Бечу је порастао на пет, што значи да су убијене четири особе и један нападач.

Ову информацију потврдило је Министарство унутрашњих послова Аустрије рекавши да је последња четврта жртва жена.

Тренутно се у болницама налази 17 повређених особа, од којих је седмеро критично, а аустријски Куриер јавља да је широм Беча у току опсежна полицијска акција те да се трага за још осумњичених.

Прве фотографије терористе из Беча

Аустријска полиција још проверава идентитет убијеног терористе, а немачки Билд јавља како истражитељи сумњају да се ради особи чија је слика објављена на Инстаграму.

Према писању Билда, он је у понедељак двојици пријатеља послао снимке напада на Шарли Ебдо из 2015. године када је убијено 12 људи, а на Инстаграму је објавио неколико слика на којима се заклиње на верност вођи терористичке милиције такозване Исламске државе.

На неким фотографијама позира са пушком и мачетом, а има и слика са хрпом муниције. На сликама се види и да је написао арапску реч Baqiyah која је део фразе - "Исламска држава остаје и шири се".

Аустријски министар унутрашњих послова Карл Неамер казао је да нападач који је упуцан био радикализован и да је био симпатизер Исламске државе.

Нападач је приликом напада носио и нешто што је изгледало као појас с експлозивом, али показало се да се ради о лажном експлозивном појасу.

Откривен идентитет терористе из Беча

Док аустријске власте ћуте о идентитету убијеног нападача који је синоћ извршио терористички напад у Бечу, главни и одговорни уредник бечког магазина "Фалтер" Флориан Кленк тврди да се ради о младом Бечлији албанског порекла из Северне Македоније.  

- Он се зове Куртин С, рођен је 2000. године у Бечу, где је и одрастао. Албанског је порекла, а његови родитељи су из Северне Македоније и немају никакве везе са исламизмом - написао је овај познати аустријски истраживачки новинар на Твитеру.

Више о њему и овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ.

Затворени храмови СПЦ у Бечу

СПЦ у Бечу Храмови Српске православне цркве (СПЦ) у Бечу јутрос су, због терористичког напада који се догодио у центру главног града Аустрије, из безбедносних разлога остали затворени.

- Због терористичког напада који се догодио синоћ у нашем граду наш храм биће затворен до даљег из безбедносних разлога по одлучи виших инстанци. Чим се ситуација расзјасни и смири редован живот цркве биће настављен - саопштио је храм Васкрсења Христовог. 

Из преостала два храма је потврђено да су затворени док аустријске власти не саопште да су осигурале безбедност, односно решили актуелну ситуацију у којој је још нејасно да ли се радило о једном нападачу који је убијен или више њих.

Огласио се амбасадор Србије у Бечу

Амбасада Србије у Аустрији предузела је активности како би утврдила има ли држављана Србије међу жртвама или повређенима у оружаном нападу у центру Беча, рекао је касно синоћ амбасадор Небојша Родић.  

- Предузимамо активности како бисмо сазнали да ли има наших држављана међу жртвама или повређенима, али истовремено остављамо слободан простор за акцију коју спроводи полиција, јер она и даље траје - рекао је Родић.

Он је истакао да, за сада, Амбасада нема никаква сазнања да међу жртвама и повређенима има грађана Србије.

Beč, teroristički napad
Беч, терористички напад / Извор: Реутерс

Родић је рекао и да је синоћ шетао са супругом и децом у центру граду, те да је приметио да кроз централне улице "јуре" полицијска кола са упаљеним ротацијама, што је необично за Беч.

- Видео сам одмах да се нешто десило, али сам најпре мислио да се ради о демонстрацијама противника нових корона мера. Међутим, када се појавио хеликоптер, било је јасно да се ради о опсежнијој акцији - рекао је Родић.

Хероји из Беча

Два турска MMA борца који живе у Бечу постали су хероји, након што се по интернету и друштвеним мрежама проширила видео снимка на којој се види како у терористичком нападу у Бечу спашавају старију жену и рањеног полицајца којег су помогли носити у возило Хитне.  

- Једна старија жена је ходала баш према мјесту гдје се догађала пуцњава. Када смо је видјели, зауставили смо се и повукли је с нама на сигурно. Потом смо дошли до постаје подземне жељезнице гдје је било троје полицајаца и један нападач. Тамо је један полицајац рањен. У том тренутку смо од нападача били удаљени тек неких 6-7 метара - испричао је Özen, иначе поријеклом из турског града Sarikaye, али има аустријско држављанство.

Пристижу нови детаљи напада у Бечу

Према Министарству унутрашњих послова, центар Беча је проглашен црвеном зоном јер се сматра најрањивијим за даљње нападе. 

Око 250 специјалаца и неколико стотина обичних полицајаца и припадника цивилне заштите дежурало је на улицама Беча након напада и трагало за нападачима. Појачане су контроле и на аустријским  границама. 

Beč, teroristički napad
Беч, терористички напад / Извор: Реутерс

Полиција је позвала грађане да снимке напада не објављују на друштвеним мрежама, него директно на полицијску платформу, а из полиције кажу да им је преко те платформе стигло више од 20.000 снимака.

Министар унутрашњих послова Карл Неамер позвао је грађане да остану код куће.

Више о овој вести прочитајте кликом ОВДЕ.

"До сада је био најмирнији и најбезбеднији град у Европи"

- Јасно се види да влада страх. Многи људи су уплашени и после овога није уопште пријатно изаћи из куће - рекао је Бечлија српског порекла Саша Божиновић.

Божиновић, који је јутрос од пет сати почео да ради, каже да се осећа напетост и неверица шта се догодило.

Пренео је да су почеле полако да се пуне улице Беча људима који одлазе на посао.

- Није пријатно знати да је град у којем живите постао мета терориста. Беч је био до сада намирнији и најбезбеднији град Европе и света и нико није веровао да овако нешто може да се деси - казао је потпредседник Српског културног центра "Стеван Мокрањац" из Беча.

Указао је да грађани, као и он сам, прате све вести како би сазнали шта се десило и шта се дешава.

На Твитер налогу бечке полиције осванула упозорења терористичких нападача

На званичном Твитер налогу бечке полиције која је објавом упозорила грађане на терористички напад који се одвија у аустријској престоници појавиле су се застрашујуће претње неидентификованог исламисте. Полиција још увек није издала званично саопштење поводом поменутог исламисте.

Teroristički napad
Терористички напад / Извор: Фото: TwitterPrintscreen/@POLIZEI WIEN

 Више о овој вести прочитајте кликом ОВДЕ.

Познато у каквом је стању полицајац (28) рањен у Бечу

Полицајац који је повређен током терористичког напада у центру Беча је ван животне опасности. 

Овај 28-огодишњи чувар реда, који је стациониран у полицијској станици у центру града, дошао је у контакт са терористом када је силазио из улице у којој се налази синагога у правцу трга Шведенплац.

Полиција тренутно истражује окружење убијеног терористе, који је, према министру унутрашњих послова Карлу Нехамеру, симпатизер Исламске државе.

Више о овој вести порчитајте кликом ОВДЕ.

Црни биланс терористичког напада у Бечу

Број особа које су погинуле у синоћњем терористичком нападу у Бечу повећао се јутрос на четири.

Како је потврђено из Министарства унутрашњих послова, једна жена старости између 40 и 50 година преминула је јутрос на клиници у 16. бечком округу.

Терористички напад тако је коштао живота две жене и два мушкарца.

Полиција је убила и једног нападача, за којег се тврди да је симпатизер Исламске државе.

 Више о овој вести прочитајте кликом ОВДЕ.

Школе затворене, становници позвани да избегавају центар града

Становници Беча позвани су да избегавају центар града.

Родитељима је наложено да не воде децу у школу у уторак.

Пуцњава се десила око бечке централне синагоге али иако се сматра да је она била мета напада, још увек то није потврђено. 

Шта је познато досад

Према сведочењу очевидаца овог терористичког напада нападачи су намерно пуцали у окупљене људе испред кафића.

Како пишу аустријски медији, лепо вече и одлука владе да уведе локдаун у Аустрији, синоћ су измамили људе да изађу у град пре ступања на снагу мере о затварању угоститељских објеката па је тако доста људи било у ресторанима и кафићима у центру града.

Рабин из синагоге у чијој се близини десио напад и који још увек није јасно повезан са њом, рекао је за аустријску телевизију ОРФ да су људи у паници покушавали да се склоне у унутрашњост кафића али да је нападач наставио да пуца према њима. Хофмајстер је био тај који је позвао полицију која је са специјалним јединицима убрзо стигла на место терористичког напада.

Рабин Хофмајстер је рекао да не може да потврди да ли је напад био усмерен баш директно на синагогу јер је пуцано по гостима у оближњим кафићима.

Осуда европских лидера

Европски лидери као и председник Србије Александар Вучић упутили су речи подршке аустријским званичницима, осуђујући овај напад. Макрон, Џонсон и многи други изнели су своје саосећање са Аустријом али и шокираност овим нападом.

- Дубоко сам потрешен стравичним терористичким нападом у Бечу - навео је председник Вучић на твитеру.

 - Најдубље саучешће породицама невиних жртава и грађанима Аустрије. Будите уверени, драги пријатељи, Александер Ван дер Белен и Себастијан Курц, да Србија чврсто стоји уз вашу земљу у овим изазовним временима - написао је Вучић.

Конференција министра унутрашњих послова

На јутрошњој конференцији за новинаре, после синоћне трагедије, министар унутрашњих послова Аустрије Карл Неамер изнео је нове податке о нападу који се синоћ догодио у Бечу.

Министар Неамер на конференцији коју је сазвао у 6 изјутра, напад је назвао терористичким.

Открио је и детаље -  у нападу су смртно страдале три особе, два мушкарца и жена. Око 15 људи је повређено, од тога неки са изузетно озбиљним повредама и налазе у болницама.

Један од нападача је убијен у акцији полиције и војске.

Нападачи су отворили ватру синоћ на шест различитих локација у градском центру. Један од нападача је убијен, а аустријски министар унутрашњих послова убијеног нападача је назвао "исламским терористом".

Обраћајући се новинарима на press конференцији, министар Неамер је појаснио да је нападач био симпатизер Исламске државе те да је његова кућа претражена и да је том приликом одузет видео-материјал.

Раније је полиција на свом твитер налогу објавила да је један од нападача имао лажни појас са експлозивом.

Министар Неамер је изјавио да сматрају да је бар један нападач у бекству и да је тешко наоружан и опасан.

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28