ТО ЈЕ ТРАДИЦИЈА, ТО ЈЕ КВАЛИТЕТ: 10 година Фестивала гулаша у Руском Селу!
Манифестација је постала један од симбола Општине Кикинда.
Јубиларни 10. по реду Фестивал гулаша одржан је овог лета у Руском Селу. Такмичење у кувању, које организује удружење "Торонтал", окупило је екипе махом из кикиндске општине, али и из Мађарске.
Овај фестивал постао је озбиљна традиција.
– Желели смо да, поред младих људи који долазе у камп, и одраслима приредимо неку манифестацију, па је овај Фестивал гулаша постао успешан и популаран не само међу грађанима кикиндске општине, него и шире – рекао је Шандор Талпаи, председник поменутог удружења.
Овогодишње кулинарско такмичење окупило је 22 екипе.
- Такмичари долазе овамо да се друже једни са другима, а мање је битно ко ће бити победник и ко ће понети неку малу награду – каже Талпаи. - Као што је познато, гулаш је једно од традиционалних јела Мађара. Десети фестивал је протекао у изузетно лепом амбијенту. Све време се слушала музика - претежно мађарска, али и српска. Жири који је пробао сваки гулаш одредио је прва три места.
Гулаш се, подсећа Талпаи, кува на разне начине:
- Ми, нажалост, не правимо разлику између гулаша, перклета и паприкаша. То су три различита јела. Обично, ово што ми овде правимо и називамо гулаш, то је перклет. Довољно је густ, а гулаш је мало ређи. Свако има своју тајну прављења гулаша. Доста зависи од лука и од разних зачина. Такмичари праве говеђи гулаш, а у удружењу смо, ове године, у великим казанима правили и овчији и срнећи гулаш. То је било за продају. Правили смо и чувени мађарски колач "киртеш".