СВИ ЗНАТЕ КО СУ ЕРЕ И ЧАРАПАНИ, А ДА ЛИ ЗНАТЕ КО СУ ЋУРАНИ: Становници ОВОГ српског града деценијама СА ПОНОСОМ носе овај надимак
Две ствари посебно се истичу у њему.
Упркос свом имену, симбол града Јагодине није сочна јагода, већ – ћурка. Такође, још један од симбола овог града је и јагодински “Чича” и широм СФРЈ није било особе која није знала за ово пиво фино избалансиране горчине и богате пене.
Јагодинско пиво настало је давне 1852. године, а ширу славу му је донео легендарни чича Лоса, бркати весељак који нам се зналачки смешио са етикете. Данас се “чича” преселио из Јагодине у Ваљевску пивару, али се омиљени јагодински златни напитак и даље производи по истој оној, доброј старој рецептури која датира још из доба Милоша Обреновића.
Овај град је својевремено био надалеко чувен по производњи ћурећег меса, до те мере да се управо према цени ћуретине из Јагодине одређивала њена цена на Лондонској берзи. Према легенди, крајем 19. века постојао је чак и декрет којим се возовима забрањивало да трубе док возе поморавском котлином, како не би узнемириле јагодинске ћурке.
Вратио се чича наставља се прича!
Иако је у Јагодини данас све мање ћурки, а и “чича” је променио адресу, ове две ствари заувек ће остати симболи града на реци Белици. Да су Јагодинци, баш као и насмејани чича Лоса, по својој природи весељаци са смислом за хумор и шалу, доказ је то што су поносни на свој надимак “ћурани” и то до те мере да су чак и глумачко признање које се додељује за изузетни допринос комедији назвали “Златни ћуран”.
Стога, у част свим Јагодинцима, јагодинском “чичи” и јагодинској ћурки, доносимо вам рецепт који спаја ова два симбола у оброк у који ћете се заљубити на први залогај.
Иако је у Јагодини данас све мање ћурки, а и “чича” је променио адресу, ове две ствари заувек ће остати симболи града на реци Белици. Да су Јагодинци, баш као и насмејани чича Лоса, по својој природи весељаци са смислом за хумор и шалу, доказ је то што су поносни на свој надимак “ћурани” и то до те мере да су чак и глумачко признање које се додељује за изузетни допринос комедији назвали “Златни ћуран”.
Стога, у част свим Јагодинцима, јагодинском “чичи” и јагодинској ћурки, доносимо вам рецепт који спаја ова два симбола у оброк у који ћете се заљубити на први залогај.
ХРСКАВА ЋУРЕТИНА У ПИВУ
Састојци:
6 ћурећих батака и карабатака
2 флаше Јагодинског пива од 0,5л
8 ченова белог лука
зачини: мајчина душица, рузмарин, першунов лист, бибер, со
Припрема:
Ћуреће батаке операте и осушите убрусом или кухињском крпом, а потом месо и кожицу нежно засеците у равномерним размацима од око 2,5 цм. Бели лук благо згњечите тупом страном ножа, тек да пусти сокове. Зачинско биље исецкајте на ситно.
Месо распоредите по дубљем плеху, с кожицом на доле. Зачините га добро са свих страна, додајте бели лук и залијте Јагодинским пивом. Покријте фолијом и оставите преко ноћи (најмање 4 сата) у фрижидеру како би упило све сокове и зачине.
Загрејте рерну на 200 °Ц. Део пивске маринаде одлијте у посебну посуду, поклопите плех и ставите да се пече отприлике сат и по времена, док месо не омекша. Потом извадите из рерне, окрените месо да кожица буде горе, залијте преосталом пивском маринадом од Јагодинског пива. Рерну подесите на грил, смањите на 170°Ц и оставите да се запече док кожица не постане златна и хрскава.