ЗРАЧЕЊЕ? НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Ево да ли је микроталасна пећница заиста опасна по здравље!
Немачка агенција за заштиту од зрачења се огласила.
Истраживање немачких научника коначно је срушило велики мит о микроталасној рерни у који већина нас верује. Наиме, дошли су до закључка да је храна припремљена у њој безопасна за здравље, али упозоравају да може значајно да смањи удео витамина у намирницама.
Микроталасна рерна омогућава да се храна из замрзивача отопи или подгреје за неколико минута и буде спремна за конзумацију, захваљујући зрачењу фреквенције 2,45 гигахерца. Храни рерна не додаје ништа осим топлине.
- Микроталасна је безопасна за ваше здравље - каже стручњак за ихрану Маргрет Морло.
СМЕТЕ ЛИ ДА ПОГЛЕДАТЕ? Овај ХОРОР од само 15 секунди је проглашен за најбољи ове године! (ВИДЕО)
То потврђује и Ина Stelljes iz немачке агенције за заштиту од зрачења.
- Теоретски бисте могли да се ослоните само на микроталасну за подгревање свих напитака и хране сваки дан - тврди Stelljes.
Ипак, постоје и изузеци. На пример, нама је у исхрани неопходно сирово воће и поврће, а ако мислите да можете да га заледите и потом одледите у микроталасној уз задржавање свих витамина - грешите.
- Многи витамини су осетљиви на температуру, која заједно са светлом и кисеоником смањује садржај витамина у намирницама. Тако је максимални губитак витамина од 40 до 80 одсто, а фосфати и витамин Ц загревањем могу да се и потпуно униште - каже Морло.
Како каже, електромагнетски таласи изазивају велике осцилације, нарочито у молекулима воде у храни. Те осцилације производе топлоту, па се намирнице с већим уделом воде брже загреју од суве хране. Важан је и избор праве посуде за загревање.
- Најбоље су посуде специјално произведене за микроталасне рерне, али порцелан и стакло такође су добри - каже Анабел Оелман која води саветодавни центар за потрошаче у Бремену.
Андреас Хенсел из немачког Института процене ризика саветује да се никада не користе пластичне посуде од меламина. Како каже, меламин загревањем у храну може да испушта формалдехид који је штетан за здравље.
Анабел Оелман истиче и да микроталасна рерна често неравномерно загрева храну храну.
- То значи да први гутљај вашег какаа може бити млак, а потом да се опечете секунду касније - каже она.
Стога је важно промешати пиће пре конзумирања, а храну је најбоље оставити да стоји неколико минута после загевања, како би се топлина равномерно распоредила.
Стручњаци кажу и да сигурносни механизми осигуравају да ван рерне буде врло мало зрачења за време њеног рада. Мало зрачења код исправних микроталасних може "исцурити", али оно није опасно за здравље.
Као мера предострожности препоручује се избегавање непотребног излагања високофреквентном зрачењу. Стога немачко друштво за заштиту од зрачења препоручује да деца не стоје испред микроталасне или близу ње док се храна подгрева.