СЛАТКИ ЗАЛОГАЈЧИЋ: Направите домаћи ратлук који се ТОПИ У УСТИМА!
Брзо и лако.
Ратлук је до недавно био обавезна посластица уз шољицу црне кафе. Ова оријентална посластица стигла нам је из Турске, још у 15. веку, а у преводу на српски рахат локум (иначе турска реч) значи - слатки залогајчић. Данас, иако се не служи толико често, ретко ко ће га одбити када му буде сервиран уз кафу.
Припрема: Шећер прелијте водом, додајте лимун, а затим га кувајте док не добијете густ сируп. Скроб растворите у чаши хладне воде, при том водите рачуна да нема грудвица, па додајте добијеном сирупу. Све заједно кувајте узобавезно мешање.
Када смеса почне да се "одваја" од шерпе, додајте шаку сецканих ораха(можете било које коштуњаво воће). Масу затим изручите у подмазан плех и оставите је неколико сати да се охлади. Када се довољно прохлади, ратлук сеците влажним ножем на коцке и поспите их шећером и праху.
Савет: можете да додате јестиву боју по жељи како бисте обојили свој ратлук