Бољег рибљег паприкаша нема - Војвођани знају како се ужива у јелу, ово је њихов најбољи рецепт
Мирис дима из котлића и богат укус чорбе симболизују гостопримство и заједништво које су карактеристичне за овај део Србије.
Војводина, позната по својој богатој гастрономској традицији, нуди многе кулинарске специјалитете, али један од најпрепознатљивијих је свакако рибља чорба.
Овај специјалитет не само да задовољава чула, већ носи са собом и дугу традицију припреме и окупљања породице и пријатеља око стола.
Рибља чорба је дубоко укорењена у војвођанској традицији, нарочито у местима која се налазе уз Дунав, Тису и друге реке. Првобитно су је припремали рибари који су своје дневне улове претварали у хранљиви и укусни оброк. Временом, рибља чорба је постала неизоставни део војвођанске кухиње, присутна на готово сваком слављу и породичном окупљању.
500 г различитих врста речне рибе (нпр. шаран, смуђ, штука), очишћене и исецкане на комаде
2 веће главице црног лука, ситно исецкане
2 шаргарепе, исецкане на колутове
2 кромпира, исецкана на коцкице
2 парадајза, исецкана на коцкице
2 паприке (зелена или црвена), исецкане на коцкице
2 чена белог лука, ситно исецкана
2-3 ловорова листа
1 кашика алеве паприке
1 кашика масти (или уља)
Со и бибер по укусу
Мало сирћета (опционо, за додатну киселост)
Вода
Ако риба није очишћена, очисти је и исецкај на комаде. Рибу добро опери под млазом хладне воде.
У великом лонцу загреј маст (или уље) на средње јакој ватри. Додај ситно исецкан црни лук и пржи док не постане стакласт.
Додај исецкану шаргарепу, кромпир, паприку и бели лук. Динстај све заједно око 5-7 минута, повремено мешајући.
Додај исецкану рибу, ловоров лист, алеву паприку, со и бибер по укусу. Промешај све састојке и динстај још неколико минута.
Додај довољно воде да прекрије све састојке у лонцу. Поклопи лонац и кувај на средње јакој ватри око 30-40 минута, док риба и поврће не омекшају.
Пробај чорбу и по потреби додај још соли, бибера или алеве паприке. Опционо, можеш додати мало сирћета за додатну киселост, ако волиш.
Рибља чорба се традиционално служи врућа, уз домаћи хлеб или кукурузну проју. Често се уз њу пије домаћа ракија или бело вино, што додатно наглашава богатство укуса овог јела. Чорба је најбоља када се припрема у великом котлићу на отвореном, што је такође део војвођанског фолклора.
Рибља чорба није само храна, већ и симбол заједништва и традиције. Многа војвођанска села и градови организују такмичења у кувању рибље чорбе, позната као "фишијаде", где се окупљају најбољи кувари из региона да покажу своје вештине и деле љубав према овом јелу.
Војвођанска рибља чорба је много више од обичног јела; она је део културног наслеђа и идентитета Војводине. Са својим богатим укусом и једноставном припремом, ова чорба наставља да буде омиљени специјалитет многих генерација, окупљајући људе око стола и чувајући традицију живом. Без обзира на то да ли је припремате код куће или је дегустирате на неком од многобројних фестивала, рибља чорба је свакако јело које се мора пробати.